Bugun...


Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

facebook-paylas
Bodrum Tarım Çalıştayı
Tarih: 11-01-2020 11:07:00 Güncelleme: 28-01-2020 06:58:00


Bodrum Belediyesi tarafından ‘Bodrum özüne dönüyor’ sloganıyla 3-4 Aralık 2019 tarihlerinde düzenlenen, ‘Bodrum 1. Tarımsal Kalkınma Çalıştayı’, yayınlanan 28 maddelik sonuç bildirgesiyle sonuçlandı. Çalıştayda, Bodrum’un tarım-turizm entegrasyonu ve tarım ekonomisinin geleceğine dair konuşmalar yapıldı.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın ev sahipliğinde düzenlenen ‘Bodrum 1. Tarımsal Kalkınma Çalıştayı’na, CHP’nin tarım politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, Gazeteci ve Ekonomist Cem Seymen, Garaova Üzüm Bağları üreticisi Mehmet Vuran, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, STK temsilcileri, üreticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı…

Çalıştayda konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum’un turizmle özdeşleştiğini ama aynı zamanda bir tarım kenti olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Çocukluğumun Bodrum’u bir tarım kentiydi. Biz turizmi bilmezdik. Büyüklerimiz denizcilikle, süngercilikle, balıkçılıkla uğraşırdı. Turizmle birlikte insanlar tarımdan koptu. Oysa en gelişmiş ülkeler bile tarımdan kopmuyor. Teknolojilerini bile tarımsal kalkınma için kullanıyorlar. Bodrum, tarım kültürüyle yoğrulmuş insanların kentidir. 1950’li yıllarda bir mandalina kültürümüz vardı. Karaova bölgemizde tütün, incir, zeytin ve arıcılık vardı. Dağlarımızda yaban mersini, kekik, nane, elma çalısı gibi binbir çeşit ot vardı. Hipokrat bu topraklarda tıbbın babası oldu. Bodrum yöresi, dünyanın endemik faunası en zengin coğrafyadır. Biz bu değerleri yaşatmak ve geliştirmek için çalışacağız. Bu çalıştay bize rehber olacaktır.”

Daha sonra CHP’nin tarım politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal konuştu. Sarıbal; enerji, su ve tarımsal üretimi elinde tutan toplumların dünyaya egemen belirterek şunları söyledi: “Su kaynaklarımız her geçen gün daha da azalıyor. Su olmadan, gıda olmadan yaşam olmaz. Bizler, topraklarımızdan, suyumuzdan, halkımızdan, köylümüzden yana politikalar üreteceğiz. Son çiftçi, son metrekare tarlasını sattığı gün, bu ülke bağımsızlığını tamamen yitirmiş demektir. Çiftçiyi korumazsak, çiftçiyi yerinde tutmazsak, köyden kente göçü engelleyemezsek, su ve gıdada sorun yaşarız.”

Gazeteci Cem Seymen, “Bodrum’un muazzam bir tarım zenginliği ve geçmişi var.  Bu geçmişiyle bağ kurmak zorundayız. Çocuklarımızı, bu bilinçle yetiştirmek zorundayız. Yani Bodrum Mandalinasını bilmeyen yeni neslin çocukları bizim geleceğimizi kuramaz. Bu çalıştay Bodrum’un bir tarım üretim merkezi olması için atılan en önemli adımlardan bir tanesi ama arkası mutlaka gelmeli” dedi.

Konuşmaların ardından, Prof. Dr. Mustafa Aytaç moderatörlüğünde panel düzenlendi. Panelde; üretimde kooperatifleşmenin önemi, tarımsal kalkınma kooperatiflerinin kurulma aşamaları, Türkiye’nin tarım politikaları, toprak verimliliği, tarımda ithalat ve ihracat, üreticinin ürünlerinin pazarlanmasıyla ilgili sunumlar yapıldı.

Çalıştayın ikinci günü olan 4 Aralık Çarşamba günü Bodrum’un tarımsal üretim alanı olan Karaova’ya teknik gezi düzenlendi. Burada tarımsal üretim merkezlerinin gezilmesinin ardından Mumcular Cumhuriyet Meydanı’nda üretici-halk buluşması gerçekleştirildi.                                             

Çalıştayın sonunda 28 maddelik sonuç bildirgesi yayınlandı. Sonuç bildirgesinin maddeleri, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras tarafından Mumcular Meydanı’nda halkın ve üreticilerin katıldığı toplantıda okundu. Bildirgede; Bodrum’da kadın üreticilerinin desteklenmesi ve yerel işletmelerin kooperatif çatısı altında birleştirilmesiyle ekolojik turizm konusunda atılacak adımlara dikkat çekilerek; arıcılık, tıbbi aromatik bitkiler ve Karaova’da yetiştirilen ürünlerin üretim, satış, pazarlama ve tanıtımı konusunda Belediye’nin öncülüğünde gerçekleştirilecek çalışmalar sıralandı…

Açıklanan bildirgenin bazı maddeleri şöyle:

Arıcılık ve arı yetiştirme merkezi kurularak, üreticiler apiterapi ve apiturizm konusunda desteklenecektir; tarımsal atıkların(budama artığı dal vd.) geri dönüşümü yapılarak kompost gübresi üretilecek ve çiftçilere dağıtılacaktır; Tarımsal ürünlerin pazarlanmasına belediye olarak destek verilecektir; Gençleri tarıma çekmek için çalışmalar yapılacaktır; Tıbbı aromatik bitkiler üretimi desteklenecektir; Bodrum Hal’inde Üretici Birliklerine ürün satışı konusunda kolaylıklar sağlanacaktır; Üniversite öğrencilerinin desteğiyle sosyal medya üzerinden Bodrum markalı ürünlerin pazarlanması için çalışmalar yapılacaktır; Bodrum markalı butik ürünler üreten işletmeler ile bağcılık ve şarap üretimi desteklenecektir; Bitkisel ve hayvansal ürünlerin (örneğin, süt, et, zeytin, mandalina) işlenmesi ve paketlenmesi ile ilgili tesisler kurulacaktır; Kooperatif üyesi üreticilere pazarlarda öncelik sağlanacaktır; Bodrum bölgesi endemik bitkileriyle ilgili çalışmalar yapılacaktır; Arazi büyüklüğü 5 dönümün üzerinde olan mandalina bahçeleri, zeytinlikler ve üzüm bağları gibi alanlara, sadece kırsal turizme yönelik 750 metrekareyi geçmeyecek konaklama tesisi yapılabilmesi için gerekli imar planlama çalışması yapılacaktır; Belediyenin önderliğinde yerelden yetkin ve bilimsel kişilerden oluşan, danışma ve çalışma grubu oluşturulacak, stratejik plan ortaya konulacaktır.

 

 

 



Bu yazı 2580 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI