Bugun...


GÜLDEN SÖKELİOĞLU

facebook-paylas
NEMRUT!
Tarih: 09-09-2022 15:10:00 Güncelleme: 09-09-2022 15:10:00


Nemrut, kelime olarak acımasız, sert, yüzü gülmez anlamına gelir.

        *

NEMRUT DAĞI EFSANESİ

Adıyaman  sınırlarındaki Kâhta ilçesinde bulunan büyüleyici dağın hikayesi Komagene uygarlığına dayanır.
Unesco Dünya  Kültür Mirası listesinde bulunan, harabeleri, dev heykelleri ve yazıtlarıyla büyüleyici bir görünüme sahip olan Nemrut Dağı'nın varlığı ilk kez 1881 yılında duyulmuştur ve gizemini korumaktadır. **
Yıllardan beri milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Efsaneye göre;

Doğu'da zulmü ile tanınmış olan NEMRUT adında bir firavun çevresine dehşet saçarmış. Bu kral, dağın o zamanlar var olan sivri doruğunda yaptırdığı kalede yaşarmış. 
Kral Nemrut'un kalesinde kendi adıyla " Nemrut 'un sönmez ateşi" yanarmış. Günden güne güçlenen, tüm bölge halkına zalimce davranan Nemrut, yeryüzünde kendisinden başka hiçbir güçlü varlığın bulunmadığını göstermek için ulaşabildiği tüm düşmanlarını yok etmiş ve sonunda Tanrı'ya savaş açmış. Tanrı ise elçileri aracılığıyla mağrurlanmamasını, kendisini yok etmek için kılını dahi kıpırdatmadan sadece karıncalarla bile sonunu getirebileceği haberini yollamış.
Fakat Kral Nemrut, buna kulak asmamış. Bunun üzerine Tanrı, Nemrut'un üzerine bir karınca ordusu göndermiş ve dağı oydurmaya başlamış, bir süre sonra gök gürlemiş, yer yarılmış, dağın doruğu Nemrut'un kalesi ile birlikte Tanrı'nın gazabına uğrayarak içine çökmüş. Bir duman bulutu her yanı kaplamış, koca dağ aylarca görünmez olmuş. Duman kalktığında görüntü ibret vericiymiş; dağın üstü yok olmuş ve içinde bir krater oluşmuş, sönmez ateşe odun getiren Nemrut'un askerleri oldukları yerde taşlaşmış kalmış, Nemrut ölmüş ve pis kanı akıp pıhtılaşmıştır.

        *

Yunanistan'da Makedonya kralı olan Büyük İskender, Anadolu'yu ele geçirmiş, İran'a ve Hindistan'a seferler yapmış; 33 yaşında sıtma hastalığından hayata veda ettiğinde çok büyük bir imparatorluk kurmuştur. Büyük İskender öldükten sonra imparatorluk yıkılmış; büyüklü küçüklü pek çok krallık ortaya çıkmıştır. 
Bu küçük krallıklardan biri de Pers( İran) ve Yunan kültürünü kucaklayan anlayışı nedeniyle  "birleştirilmiş gen" anlamına gelen "Kommagen Krallığı"dir.
Kommagen kralı Antiochus, baba tarafından Persli, anne tarafından Büyük İskender ile akraba olduğu için her iki ırkın tapınabileceği tek bir din yaratmak istemiş. Kendini Nemrut Dağı'nı merkez olarak seçtiği bu dinin kurucusu ilan edip, devasa bir tanrılar şehri olarak heykellerle donattığı alana bir de kendi heykelini yaptırmış. Kral Antiochus, ne kadar güçten zehirlense de bir türlü tanrı olamamış ama her ölümlü gibi bir gün tarih sahnesinden çekildiğinde bıraktığı dev heykellerle tarihe adını yazdırmıştır.
Kitabede şöyle yazar:
" Ve sen kardeşim, buraya geldiğinde benim için de dua edersen seni duyacağımı sakın unutma !"
 Kral Antiochus ( M.Ö 62-32)*

        **

Yaşadığımız çevrede, etrafımızda Nemrut olarak nitelendirilen çok kişi vardır.
Bu kişiler, kötülük yapmaktan hoşlanırlar, insanlara acı çektirmek ten zevk alırlar; adeta kötülük ruhlarına işlemiştir. 
Bu tür insanlar, kötülük ve gerilimden beslenirler.
'Nemrut' olarak nitelendirilen bu insanlar, bir de gücü ellerinde bulundurunca daha çok kötülük yaparlar; masum ve iyi insanları sindirmek isterler.
Masum ve iyi insanlar, ancak güçlerini birleştirirse kötülere ve zalimlere karşı başarılı olmuşlardır.

Bu dünyadan gücünün doruğunda iken herkesi hor gören, kendini Tanrı gibi gören nice krallar, firavunlar, devlet başkanları, padişahlar ve imparatorlar geçti...

Hepsi, ölüm şerbetini içtiklerinde adları, sanları yok oldu.

Önemli olan bu dünyada hoş bir sâdâ bırakmaktır.

Bütün dünyada üç kıtaya hükmeden, 46 yıl hükümdarlık yapan Kanuni Sultan Süleyman bile son döneminde,
" Olmaya devlet cihanda
   Bir nefes sıhhat gibi!" demiştir.

57 yıllık kısa ömrüne zaferlerle sonuçlanan savaşları, devrimleri, reformları sığdıran; gücünün doruğunda iken mütevazılğını ve insanlığını koruyan; yüzyıllar sonra adını altın harflerle tarihe yazdıran büyük önder, Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi bütün dünyanın saygı duyduğu bir lider  olabilmektir.

Kaynak:

* Şehir Efsaneleri
neredekal.com

** htps/ jmo.org.tr.



Bu yazı 3328 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI