Bugun...


GÜLDEN SÖKELİOĞLU

facebook-paylas
Kadınların Gazabı!
Tarih: 14-04-2023 23:52:00 Güncelleme: 14-04-2023 23:52:00


       Gazap, kızgınlık ve öfke anlamına gelir.

       Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve  Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu savunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, AKP grup başka vekili Özlem Zengin ve AKP Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek'i hedef alarak  'cehennemlikler' sözünü kullanmıştır. 

       Cübbeli Ahmet Hoca'da AKP'li bu kadınlara yönelik,
 siz müslüman mısınız, gavur musunuz? Kadının beyanı esastır diye bir şey olamaz. Belki yalan söylüyor, inceleyecek, şahitleri dinleyeceksin. Kim doğru söylüyorsa ona göre karar vereceksin" demiştir.(1)

       Kadınlarla ilgili AKP'li yetkililer yıllarca hep aşağılayıcı ifadeler kullandılar.

          *

      Ortaçağ Avrupa'sında Katolik klisesinin baskısı altında halk çok eziyet gördü. Kilise'nin elinde  'Afaroz ve Enterdi denilen  çok güçlü silahları vardı.
'Afaroz edilen kişi Hristiyanlık dininden kovulur ve toplum dışına itilirdi.

       Papa tarafından bir ülkenin kralına ' Enterdi' ilan edilirse o ülkenin halkı cezalandırılır, dini işlemler (vaftiz, evlenme ve cenaze törenleri) yapılmazdı. 

       Ortaçağ boyunca  günahlarından kurtulmak için para karşılığında kiliseden satın alınan,  'Endüljans' denilen  af kağıtları( günahlardan kurtulma karşılığı verilen para) sayesinde kilise çok zengin oldu. Ayrıca kilise para karşılığında cennetten arsa satışı da  yaptı. Bu durum Necmettin Erbakan zamanında bir ara bizde de uygulandı.

       Cumhur İttifakı' nın ortağı olan Hüda Par ise kız ve erkeklerin ayrı okullarda okumasını ve kadınların işgücünden uzaklaştırılarak eve hapsedilmesini istiyor.

       Cumhur İttifakı'nın  diğer ortağı olan Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan ise kadınları şiddete karşı koruyan 6284 sayılı yasanın kaldırılmasıını istiyor.

          *

       Hristiyanlık dininde yenilik hareketleri olan Reform, ilk defa Almanya'da Luther tarafından başlatıldı. 1517 yılında, Luther İncil'i Almanca'ya çevirdi. Wittenberg Klisesi'nin duvarına bir bildiri astı ve Tanrı ile kul arasına kimsenin giremeyeceğini belirtti. Hristiyanlık dininde Reform hareketleri, Fransa, İngiltere, Hollanda ve diğer Avrupa ülkelerinde görüldü ve uzun süren çatışmalar sonunda Katolik Kilisesi parçalandı ve yeni mezhepler kuruldu. Devlet yönetiminde ve eğitimde kilisenin etkisi azaldı; laiklik ortaya çıktı.

           *

       Reform hareketlerinin Almanya'da başlamasından 506 yıl sonra içinde bulunduğumuz zamanda  İslam dini adına kendinden menkul kişiler zehirli dilleriyle her gün fetva yayınlıyorlar; cennet, cehennem ve günah konusunda konuşarak topluma korku salmak istiyorlar. 

       Dini çıkarları doğrultusunda kullanan Cübbeli Ahmet Hoca'nın yanmaz kefen ve takunya satışından çok gelir elde ettiği biliniyor. Halkın saf, temiz dini duygularını kullanan bu kişilerin konuşturulmaması ve cezalandırılması gerekiyor.

       Toplumun önünde olan kişilerin kendi çıkarları ve  gelecekleri uğruna kadınlara dil uzatmaması  ve saygılı olmaları gerekiyor. 

       Din ve ibadet, Allah ile kul arasında gizli olmalı, kimse  karışmamalıdır. 

          *

       İslam dininin peygamberi Hz.Muhammed, hadislerinde şunları söylüyor: 
       -"Sizin hayırlınız, kadınlara hayırlı olandır."

       -"Allah, sizden; kadınlara karşı iyi ve hayırlı olmanızı ister; çünkü onlar, sizin analarınız, kızlarınız veya teyzelerinizdir."

       -" Hanımını döven, Allah'a ve resûlüne asi olur. Kıyamette onun hasmı olurum."

       -"Kadınlara ancak asalet ve şeref sahibi kimse değer verir. Onları ancak kötü ve aşağılık kimseler hor görür."

       - " Müminlerin imân bakımından en olgunu , en hayırlısı hanımına karşı en hayırlı olandır."(2)
 
       Kadınlara değer vermeyen, aşağılayan bu kôtüleyen bu zihniyet yok olmaya mahkumdur.

       İster türbanlı, ister başı açık olsun. Tüm kadınlarımız, kendilerini aşağılayan, görünmez kılmaya çalışan karanlık zihniyete 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimde gereken dersi verecektir.

       Ünlü halk ozanımız Neşet Ertaş, bir sôzünde şöyle demiştir:
"Kadın, insandır...Erkek insanoğlu."

       Yüce lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözleri çok anlamlıdır:

        -"Dünya yüzünde gördüğünüz her şey kadının eseridir."

       - " İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkepdir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin. Mümkün müdür ki bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselsin."

       - "Kadınlarını geri bırakan toplum, geride kalmaya mahkumdur."(3)

    Kadına karşı şiddetin önlenmesi ve uluslararası  mücadele günü olan 25 Kasım'larda kadınların söylediği bir sloganı tekrarlamak istiyorum:
 
       "Yer yerinden oynar; kadınlar birlik olsa.

Kaynak:

(1) 13 Nisan  tarihli Sözcü Gazetesi
(2)Mynet.com
(3)vikisöz.com



Bu yazı 3417 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI