Tweet |
NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ
Gündoğan, doğal yapısıyla Bodrum yarımadasının güzel tatil beldelerinden birisidir. Turizm beldelerindeki yapılaşmaların imar mevzuatlarına uygun olarak yapılması, yapılaşmanın doğal topografik yapıyı bozmaması, komşulara zarar vermemesi, planlama ve projelerin de buna göre hazırlanması gerekir.
Gündoğan, Atatürk Caddesi 178 Nolu Hatice Akbaş-Tüfekçi’ye ait konutun yanındaki arsaya Mustafa Türkoğlu tarafından yapılmak istenilen inşaatın, arsanın topografik yapısına uygun olarak yapılmaması, arsa çevresinde bulunan konut sahiplerinin tepkisine neden oldu. İnşaat arsasının çevresinde bulunan konutların sahipleri; arsanın içinde enlemesine 4-5 metre yüksekliğindeki perde beton dökülerek, yapılacak dolgudan sonra, bunun üzerine inşaatın yapılması durumunda; evlerinin manzarasının kapanacağını, gün ışıklarının kesileceğini, doğal görünümün bozulacağını belirterek, inşaatın bu şekilde yapılmasına izin verilmemesini istediler…
KOT, KEYFİ OLARAK YÜKSELTİLEMEZ!
“İnşaatın bu şekilde yapılması, komşu olarak bizi mağdur edecektir,” diyen Hatice Akbaş-Tüfekçi şöyle konuştu: “Biz inşaat sahibi Mustafa Türkoğlu’na, inşaatın bu şekilde yapılmamasını, arsanın doğal konumuna uygun yapılmasını söyledik. Türkoğlu bize, ‘Haritacı böyle kod verdi, Mimar ona göre proje hazırladı, Belediye başkanı da bunu imzaladı’ dedi. Arsanın kotunun yükseltilerek, dolgunun üzerine inşaatın yapılması arsa komşuları olarak bize zarar verecektir dedik ama bizi dinleyen olmadı. Ayrıca aramıza yaptıkları duvar çok yüksek. Bodrum Fen İşleri Müdürlüğünün ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın inşaatın bu şekilde yapılmasına izin vermemelerini, inşaat arsasının çevresindeki bina sahipleri olarak mağduriyetimizin önlenilmesini istiyoruz.”
Mimar Erdoğan Özer, ara duvarlar 1 metreden yüksek olamaz diyerek, bir inşaat için kot alma konusunda şunları söyledi: “Kot, mevcut doğal yapıdan alınır. Binanın köşe kotlarının ortalaması kotu oluşturur. Ortalama kotun üzerine maksimum 120 cm ilave edilerek su basman kotu bulunur(zemin kat, taban kotu). Bu kural parseldeki yapılacak binaların her biri için ayrı ayrı uygulanır. Betonarme istinat duvarları izne(ruhsata) tabidir. Bunun dışında hangi gerekçeyle olursa olsun, su basman kotları yükseltilemez. Bodrum katı yaratmak için kot yükseltilemez. Hiçkimse benim evim denizi, manzarayı görsün diye su basman kotunu keyfi olarak yüksek tutamaz. Bu durumlar, mevzuata aykırıdır.”