Bugun...


Erdal KARA

facebook-paylas
Viçe'de Meci ve İyilik Festivali
Tarih: 05-09-2023 14:38:00 Güncelleme: 05-09-2023 14:38:00


(Yeşil Altın Gümüş Deniz)

Çocukluğumun geçtiği Artvin iline en yakın şehir  “köşe” anlamına gelen Viçe,  Rize'nin Fındıklı ilçesi.

Lazca Viçe olarak anılan Fındıklı'da ilginç bir kavram olan  “MECİ" etrafında düzenlenen festivalin bir tür kültürel kolektif üretimin kent-köy yaşamında hayat bulduğuna tanık oluyoruz.

MECİ, festival meydanında kadınların ellerinden çıkan hamsili ekmeğe, tereyağlı tandır ekmeğine, pekmezden yapılan şekersiz ve yağsız termoniye (aşure) , kadınların sırtlarında taşıyıp festival alanına getirdikleri egrelti otu (nimxana) bardi(harman)'ye dönüştüğüne tanık oluyoruz. Kadınların ellerinden çıkan tatlar, festivalde halka eşit bir şekilde bölüştürülüyor, tattırılıyor.

MECİ, eski çağlarda “imece" kültürümüzden üretilmiş bir kavram gibi görünse de bir tür toplumsal birliği ve toplumsal iyiliği hissetmek için yardımlaşma, toplumsal armağana dönüşmüş durumda.

Bir öğreti,  “ Başkalarının acılarını kendi acımız gibi hissetmek bize insan olduğumuzu hatırlatır.” der. Yine başka ögreti “Başkalarınin acılarını hissetmek erdemliliktir fakat yetmez, HAREKETE GEÇMEK GEREKİR.’der.

Nörobilim Uzmanı Cristian Keyser'in Empatik Beyin adlı kitabında başkalarına kötülük yaptığınızda nasıl ki o kişinin beynindeki ayna nöronların yansımasıyla kötülük yapan birey-toplumda mutsuzluk yaratıyorsa aynı şekilde iyilik dokunuşlarıyla da yardımlaşma, birey ve toplumda "iyilik" hissini çoğaltıyor.

Gece festival bitiminde Fındıklı Belediyesince konaklamak için misafir olduğum Çağlayan köyündeki otantik köy evinden restore edilmiş Uzun Hasanoğlu pansiyonunda serin ve mis gibi bir köy havasnı ciğerlerime çekerek kulaklarımda oyun havaları eşliğinde kadınların ve kızların omuz omuza çektikleri horonlara eşlik eden “oy oy” nakaratları yanķılanırken gözlerimi kapıyorum. Sabah gözümü açtığımda güneşli bir dağ manzarası ile karşılaşınca yüzlerce mitolojik öykü ve şiirler yazasım geliyor.

Yüz yıllık taş evinde Laz kadınlarının hamarat ellerinden çıkan “mıhlama” kahvaltısı yapıyorum.

Meci -Eğitimde Senaryo- Öykü Atölyemizi, Uluslararası film festivallerinden ” En İyi Eğitim Filmi” ödüllü filmlerimizin gösterimini festival yoğunluğundan dolayı festival kapsamı dışında yapmaya karar veriyoruz.

 Yaşamın zorlukları aslında yaşamımıza güç katmak için bir firsat olarak çıkıyor. Kadınlı erkekli horonların çekildiği alanda Viçe Kitap Günleri başlıyor ve ben de bu kitaplarımı imzalamaya başlıyorum. İmzamın altına 17.08.2023, tarihin altına ise ilk kez duyduğum ve  “en köşe yer" anlamı taşıdığını öğrendiğim  “Viçe Festivali” yazıyorum. Yazdığım öykülerimin MECİ'de birliğe, dostluğa, kardeşliğe ve barışa yelken açmasını diliyorum.

MECİ, Viçe’de,

Müzakere,

Eşitlik

Cesaret

İyiliğe dönüşüyor.

Teşekkürler Ercüment Başkan ve ekibi!

Fındıklı Belediyesi

Ercüment Şahin Çervatoğlu

 



Bu yazı 640 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI