Bugun...



20 Temmuz Akbelen-İkizköy Tarihi Buluşması Gerçekleşti: Doğa İçin Sonuna Kadar Mücadele Sözü Verildi!

Akbelen Ormanı direnişinde nöbetin yıl dönümü için İkizköy- Karadam Mahallesi köy meydanında bir buluşma gerçekleştirildi. Muğla'nın birçok ilçesinden, İzmir, İstanbul, Balıkesir, Denizli ve Manisa'nın da içinde olduğu illerden araç kaldırılarak katılım sağlayan doğa ve yaşam savunucuları köy meydanında bir araya geldi. Burada meydana kurulan masalarda katılanlara; çiçek sarma, keşkek, nohut yemeği ve aşure dağıtıldı.

facebook-paylas
Güncelleme: 22-07-2024 00:31:28 Tarih: 21-07-2024 22:36

20 Temmuz Akbelen-İkizköy Tarihi Buluşması Gerçekleşti: Doğa İçin Sonuna Kadar Mücadele Sözü Verildi!

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

 Kemerköy Termik Santrali) maden sahası olarak tahsis edilmesine karşı başlatılan direnişin beşinci, çadır nöbetinin üçüncü yılını geride bırakıldı. Akbelen Ormanı'nda geçtiğimiz yıl 24 Temmuz günü kalabalık bir jandarma ekibi ve Toma araçları eşliğinde ağaç kesimine başlanmıştı. YK Enerjiye ait termik santralına kömür sağlanması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tahsis edilen Akbelen Ormanı, jandarma eşliğinde şirket tarafından kesilerek yok edilmişti. 

Akbelen Ormanı direnişinde nöbetin yıl dönümü için İkizköy- Karadam Mahallesi köy meydanında bir buluşma gerçekleştirildi. Muğla'nın birçok ilçesinden, İzmir, İstanbul, Balıkesir, Denizli ve Manisa'nın da içinde olduğu illerden araç kaldırılarak katılım sağlayan doğa ve yaşam savunucuları köy meydanında bir araya geldi. Burada meydana kurulan masalarda katılanlara; çiçek sarma, keşkek, nohut yemeği ve aşure dağıtıldı. 

Etkinlik, Tolga Çandar'ın söylediği türkülerle başladı. Daha sonra yöresel sanatçı Turgut Taş çalıp söyledi. Etkinliğe Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, HDP eski milletvekili Filiz Kerestecioğlu katıldı.

DEM İzmir Milletvekili Çubuk’un konuşması

Çubuk, geçtiğimiz yıl termik santralin en çok kazanan 142. şirket olduğunu ama hâlâ zarar ettiklerini iddia ettiklerini dile getirdi. "Kârdan etmiş oldukları kısmi zararın faturasını Akbelen direnişçilerine fatura etmek isteyen doyumsuz bir rant anlayışı ile karşı karşıyayız" diyen Çubuk, ormanı ve yaşam alanlarını katledenlerin şimdi de sokak hayvanlarını katletmeye çalıştıklarını ifade ederek, buna karşı da mücadeleyi yükselteceklerini belirtti.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Aras’ın konuşması

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Aras, "Termik santraller linyit kömürlerini yakıt olarak kullanırken çam ormanlarımızı, doğamızı, suyumuzu, geleceğimizi de yok ediyor ve köylerimizin de tarihleriyle birlikte yok oluşuna sebep oluyor" dedi. “Alternatif enerji üretim yöntemlerini kullanmak için 40 köyün ve ormanlarının, suyunun yok olmasını mı bekleyeceğiz” diye soran Aras, termik santrallerin bir an önce kamulaştırılmasının ve ardından da kapatılmasının planlanmasının yapılması gerektiğini belirtti. Aras, enerjinin, eğitimin ve sağlığın kesinlikle özelleştirilmemesi gerektiğini kamunun yönetiminde olması gerektiğini ekleyerek sözlerini sonlandırdı.

Milas Belediye Başkanı Topuz’un konuşması

Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz da "İkizköy'ün girişinde bulunan dereyi görmüşsünüzdür. Eskiden temmuz ayı sonuna kadar gürül gürül akan deremiz şimdi mart ayında kesiliyor, susuzluk tehlikesinin kapımıza dayandığını görüyor ve artık yeter diyoruz," dedi. 

Akbelen Yaşam Savunucusu Esra Işık

Akbelen Direnişçisi İkizköylü Esra Işık, "Biz burada mücadelemizi sadece ormandaki ağaçlar için değil, doğamız, yaşam alanlarımız, zeytinliklerimiz, suyumuz, toprağımız için de yapıyoruz ve sonuna kadar sürdüreceğiz, yakın zamanda MAPEG tarafından YK ENERJİ şirketinin talebiyle buradaki madencilik faaliyetinde ‘kamu yararı vardır’ kararı çıkmıştır, sözde kamu yararı diyerek bizi yaşam alanlarımızdan koparmaya çalışıyorlar ama asıl kamu yararı bizim buradaki yaşamımızın korunması ve sağlanmasıdır" dedi.

İkizköy Muhtarı Nejla Işık

Esra Işık; sözü annesi ve İkizköy Muhtarı Nejla Işık'a bıraktı. "5 yıldır burada direniyorum" diyen Nejla Işık, muhtar olarak da aynı şeyleri söylemeye ve mücadeleye devam edeceğini, yok olma tehlikesi altında olan 30 köyün sırada olduğunu ve bu köylerin yok edilmemesi için nöbete devam ettiklerini dile getirerek “birleşe birleşe ve direnerek Mücadeleyi kazanacağız,” dedi.

Biz Bitti demeden bu mücadele bitmez

Daha sonra yurdun değişik yerlerinden gelen, sıcak doğa ve çevre koruma mücadelesi içinde yer alan konuklara söz verildi. Onlar kendi pratiklerinden örnekler verdiler ve zor koşullarda nasıl mücadele ettiklerini anlattılar. Konuşmacıların hepsi, hayatlarında asla yılgınlığa yer olmadığını, sonuna kadar korkmadan, kararlı ve inançlı bir şekilde mücadele edeceklerini dile getirdiler. Adeta doğa düşmanlarına, “Biz bitti demeden bu mücadele bitmez,” mesajını verdiler.

Milas 78’lilerin Yazılı açıklaması

İkizköy-Karadam’daki buluşmada, 12 Eylül 1980 askeri darbesi öncesinde devrimci mücadele içinde yer alanların ve bugün yaşları 60-70 aralığında değişen 78 kuşağının oluşturduğu “MİLAS 78’LİLER” tarafından, maden uğruna Milas ve Muğla’daki doğa tahribatına dikkat çeken yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, toplumun her kesimi olarak birlikte mücadele etme vurgusu yapıldı.

Açıklamada şu ifadeler yer verildi: “Doğa tahribatına, kıyımına karşı Milas ve Muğla il ölçeğinde hep birlikte mücadele etmeliyiz. Bu, sadece bir avuç çevrecinin, yaşam savunucusunun sorunu değildir. Çevre, ekoloji, yeşillik, temiz hava ve su; herkesin ortak sorunu. Sadece solcuların, doğaseverlerin değil; solcu - sağcı - liberal - muhafazakâr - taraflı - tarafsız herkesin ortak sorunudur, bu! Ülkemizde 1923 ile 2002 arasında 79 yılda verilen maden ruhsat sayısı 1186 iken; AKP iktidara geldikten sonra 2008 ile 2023 arasında 15 yılda 386.000 maden ruhsatı verilmiş. Cumhuriyet döneminde verilen ruhsat sayının tam 325 katı… AKP’nin 22 yıllık iktidarı döneminde; tıpkı 10 Ağustos 1920’de imzalanan SEVR anlaşmasıyla emperyalist işgale uğrayan ülkemiz, şimdi de yerli ve yabancı vahşi madencilerin, talancıların işgali altındadır. Biz bu doğayı atalarımızdan miras almadık, çocuklarımızdan ödünç aldık. Gelin, yaşam alanlarımıza, havamıza, suyumuza, geleceğimize, doğmamış bebeklerin ve doğadaki canlıların yaşam haklarına hep birlikte sahip çıkalım.”

20 Temmuz 2024 İkizköy-Karadam Tarihi Buluşmasına Katılanlar

Yurdun Batısından Doğusuna-Kuzeyinden Güneyine çok sayıda kurum, inisiyatif ve gönüllü kuruluş Akbelen-İkizköy’de sürdürülen şanlı / destansı doğa direnişinin 20 Temmuz 3. Yıl buluşma etkinliğine katılarak destek verdiler. Dayanışma listesi şöyle:  

Milas 78’liler, CHP Milas Kadın Kolları, DEM Parti Milas İlçe Örgütü, İasos Mahalle Meclisi, Tüm Emeklilerin Sendikası Milas Temsilciliği, Milas Yurttaş İnisiyatifi, Sol Parti Milas İlçe örgütü, Milas Kent Konseyi, Güllük Körfezi Koruma Platformu, Ayvalık Tabiat Platformu, Gümüşlük Forumu, Bodrum Kent Konseyi Ekoloji ve Çevre Birimi, Kazdağları Sanatçı Dayanışması, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkezi(Denizli- Muğla- Bodrum örgütleri), Van Erciş Zilan Ekoloji Platformu, TEMA Vakfı Bodrum, Efes ÇED Çevre Doğa ve Kültür Derneği, DEM Parti Muğla il örgütü, Türkiye Mali Müşavirler Odaları Birliği ve Ege Odaları Platformu, EGEÇEP, Turizm Ekonomisi Derneği, CHP Datça İlçe örgütü, Datça MUÇEP, TİP Beylikdüzü ilçe örgütü, Sosyalist Meclisler Federasyonu Ekoloji Meclisi, KDS Kuzey Ormanları Savunması, Doğa Derneği, Tüm Emekliler Sendikası Denizli Şubesi, Yeşil Sol Parti Muğla il yönetimi, SOL Parti Muğla il yönetimi, Bursa Su Kolektifi, Deştin Çevre Platformu, Türkiye Ormancılar Derneği, Büyük Menderes İnisiyatifi, Avdan Platformu, İzmir Tabip Odası, Gördes Manisa Dayanışma Derneği, Maden İskelesi Denizciler Derneği, EMEP, Sarıyer, Atatürk Kent Ormanı Gönüllüleri, Dalyan Dernek, Cumhuriyetçi Yurtseverler Partisi, TEMA Vakfı Ortaca Temsilciliği, Kazdağları Kültürel Varlıkları Koruma Platformu, Gökçeyazı Türkmen Dağı Koruma Derneği, İzmir Yaşam Alanı, Çağdaş Eğitim Köy Enstitüleri Derneği, Yeşil Sol Parti Balıkesir İl Örgütü, Burhaniye çevre Platformu, Yeşil Sol Parti MYK, Doğa İçin Sanat Derneği, Ekoloji Birliği.

Not: evrensel.net muhabiri Övgü Yıldız’ın haberinden de yararlanılmıştır.




Bu haber 1194 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI