Bugun...



Milas Kent Konseyi: Bu Projeye Onay Verilmemeli!

Milas Kent Konseyi, 10 Ağustos pazartesi günü Güllük Limanı Revizyon Projesinin Milas Belediye Meclisinde görüşülmesi öncesinde bir açıklama yaparak, “hangi gerekçelerle açıklanmaya çalışılırsa çalışılsın, bu ‘revizyon’ Güllük körfezi ve Güllük dalyanının idam fermanıdır,” görüşü dile getirildi.

facebook-paylas
Güncelleme: 09-08-2020 23:40:49 Tarih: 09-08-2020 23:29

Milas Kent Konseyi: Bu Projeye Onay Verilmemeli!

Milas Kent Konseyi, Güllük Limanı Revizyonu ÇED raporunun görüşüleceği Belediye Meclisi toplantısının öncesinde bir açıklama yaptı. “Güllük körfezi yıllardır balık çiftliklerinin ve maden sevkiyatının baskısı altında, her geçen gün daha fazla kirlenmektedir,” denilen açıklamada, ÇED raporunun birçok konuda yanlış bilgiler içerdiği savunularak şu ifadeler kullanıldı: “Kamuoyuna doğru bilgiler aktararak, yapılacak revizyon hakkında bilgi sunması beklenen ÇED raporu, birçok yanlış ve gerçek dışı bilgilerle doldurulmuştur. Böylelikle kamuoyu ve bu konuda duyarlılık gösteren kuruluşların yanlış yönlendirilmesi ve limana karşı oluşacak tepkinin azaltılması amaçlanmıştır. Şu anda Türkiye'deki en kirli denizlerden biri olan güllük körfezinin daha da kirletecek olan liman projesinin bir ‘revizyon’ değil, ‘Yeni Liman Projesi’ olduğu gün gibi açıktır.”

ÇED HARİTASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Açıklamada, ÇED raporunda göze batan en önemli yanlış bilgilerden bazıları şöyle sıralandı: “ÇED raporunda kullanılan harita gerçek durumu yansıtmamakta, Sarıçay başka bir alandan denize dökülmekte ve dalyanın oluşturduğu delta yok farz edilmektedir. Görsel haritada liman uzunluğu gerçek boyutlarında gösterilmemiştir. Şu anda Güllük dalyanının ağzına 80 metre yakında olan iskele, uzatılarak dalyanın ağzına kadar uzanacak, dalyanın su sirkülasyonunu engelleyecektir. Liman iskelesinin uzunluğu ve genişliği iki katına çıkarılarak, yepyeni bir liman yapılacak, depolama alanı olarak karada geniş bir alan depolamaya uygun hale getirilecektir.”

DEPO ALANI, PROJEDE GİZLENİYOR

“Raporda, denize dolgu yapılmayacağı belirtilmekte ama rapordaki haritadan limanın hemen arkasındaki büyük bir alanın depolama alanı olarak tıraşlanacağı anlaşılmaktadır. Burası zeytinliklerin olduğu bir dağdır. Bu durum, projede ne yazık ki gizlenmektedir,”  vurgusunun yapıldığı açıklamada, daha sonra şu ifadelere yer verildi: “Liman kapasitesinin aynı kalacağı bilgisi verilmesine rağmen bu bilgi inandırıcı değildir. Bu bilgi, raporda verilen gemi tonajlarının artırılması, limanın 503 metreye çıkarılması ve limana tren yolu yapılması projelerine aykırı düşmektedir. Kapasite artışı olmayacaksa, bu liman niye yapılmaktadır? ÇED Raporunda, bölgede tarihi eser ve alan yokmuş gibi gösterilmektedir. Oysa limanın olduğu yerin adı bile Manastır Mevkii’dir. Güllük, tarihi Hermias kentidir ve limanın hemen karşısı da İasos antik kentinin ve limanının kalıntılarını barındırmaktadır.”

DALYAN'DAKİ CANLI HAYATI GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Kent Konseyinin açıklamasında; ÇED Raporunda, gemi trafiğinin yaratacağı ve limanın büyütülmesiyle birlikte oluşacak gemi tonaj ve sayısındaki artışın balıkçılığa vereceği zarara da dikkat çekilerek, aynı zamanda limanda gemi kazalarının olabileceği belirtilerek şöyle denildi: “Zaten mevcut kültür balıkçılığı ile av balıkçılığı gemi ve tekneleri ile turistik teknelere bu artış da eklendiğinde; herhangi bir gemi kazasının olmaması mümkün değildir. Böyle bir durumda zaten insan sağlığına son derece zararlı maden tozları taşıyan gemilerin, bırakın körfezi, çok büyük bir bölgeyi mahvedeceği açıktır. Dalyan’ın uluslararası sözleşmelere göre korunması gereken sulak alanlar olduğu ve yine ülkemizin de imzaladığı korunması gereken canlıları barındırdığından söz edilmemektedir. Üstelik Dalyan ile 3-4 km ötedeki Tuzla lagünü arasında canlı (kuş, balık vd.) geçişleri mevcuttur ve bu geçiş her sabah ve akşam gerçekleşmektedir.”

GÜLLÜK HALKININ SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR

Açıklamanın son bölümünde bilirkişi raporunun çelişkili ve yanlı olduğu kaydedilerek, “uzun uzun Dalyan flora ve faunasının önemini, değerini anlatan Bilirkişi Raporu, ne yazık ki liman inşa ve işletmesinin buraya zarar vermeyeceği sonucuyla bitmektedir. Bu her şeyden önce bilimsel etiğe aykırıdır,” saptaması yapılarak, ÇED raporunun Güllük halkının sağlığını hiçe saydığının altı çizilerek, şunlara vurgu yapılmaktadır: “Hepsinden önemlisi, Güllük ve körfezdeki halkın sağlığı hiçe sayılmakta, maden tozlarının ve yükleme boşaltma sahasının yaydığı gürültünün, insan sağlığına etkisi göz ardı edilmektedir. Birçok toplantı yapılarak ÇED raporunun nasıl yanıltıcı bilgilerle oluşturulduğu gözler önüne serilmesine rağmen bu projenin inatla sürdürülmeye çalışılmasında, Güllük ve körfez halkının hiçbir kazancı olmadığı gibi, Güllük ve körfez sakinleri bu projeye karşı olduklarını defalarca dile getirmişlerdir.”

BU PROJEYE ONAY VERİLMEMELİ

Milas Kent Konseyinin açıklaması, Milas Belediye meclisi bu projeye onay vermemeli diyerek şöyle sona eriyor: “10 Ağustos günü toplanacak olan Belediye Meclisi toplantısında, gündem maddelerinden birisi olan Güllük Limanı Revizyon projesinin, bu işletmeyi çalıştıran şirket dışında kimseye hayrı dokunmayacaktır. Kirlilikte ilk sıralarda yer alan körfezin kendini onarabilmesi için daha fazla kirletilmemesi gerekmektedir. Bir zamanlar deniz dibindeki canlılığı çıplak gözle görebildiğimiz denizlerimize kavuşabilmek için bu projeye onay verilmemesi gerekmektedir. Belediye meclisinde tüm Milaslı hemşerilerimizin adına irade koyacak olan temsilcilerimizin sağduyulu davranacaklarına inancımız tamdır...”

 

 




Bu haber 1791 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI