Tweet |
Milas’ta dane ve silajlık mısır ekimi yapılan alanlarda ziraat mühendisleriyle birlikte tarlada inceleme yapan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, çiftçilere mısır hasadının bereketli olmasını dileyerek, mısır tarımında verim ve kalite artışı için ekim, besleme, zararlılarla mücadele gibi alanlarda tespit ettikleri hataların giderilmesi için çiftçilere eğitim vereceklerini açıkladı.
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, MİZO’da görevli ziraat mühendisleri Yusuf Ören ve Abdullah Öz ile birlikte ilçedeki mısır ekimi yapılan tarlalarda çiftçilerle bir araya geldi. Ovakışlacık Mahallesi’nde gerçekleştirilen ve MİZO Ovakışlacık Temsilcisi Halil İbrahim Akar’ında bulunduğu tarla incelemesinde, öncelikle dane ve silajlık mısır üretimi yapılan tarlalarda ürün değerlendirmesi yapıldı ve mısır silajı hasadı gerçekleştirildi.
MISIR TARIMINDA KRONİK SORUNLAR
Mısır tarımında tecrübeli olan ve birçok çiftçiye bu konuda ücretsiz tarımsal danışmanlık hizmeti veren Milas Ziraat Odası Ziraat Mühendisleri Ören ve Öz, mısır tarımında ekim sırasında mimzer ayarının doğru yapılmaması, hatalı tohum seçimi, beslemedeki eksiklikler ve zararlılarla mücadeledeki bilinçsizlik sebebiyle ürün kalitesinde ve veriminde düşüş yaşandığını belirtti.
“SORUNU TESPİT EDEREK, ÇİFTÇİLERİMİZE ÇÖZÜM SUNUYORUZ”
Milas Ziraat Odası’nın her şartta çiftçilerin yanında olduğuna vurgu yapan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, “Alanında uzman ziraat mühendislerimiz, plan program dahilinde sürekli tarlalarda inceleme yapıyor. Çiftçilerimizle buluşarak, çiftçilerimizi bu konuda detaylı bilgilendiriyor,” diyerek, ücretsiz olarak sundukları tarımsal danışmanlık hizmetinin büyük fayda sağladığına dikkat çekti.
İlçeye bağlı Ovakışlacık’taki çiftçi buluşmalarında konuşan Başkan Atıcı, “Şuanda mısır silajı yapılıyor. Öncelikle çiftçimize bereketli olsun diyorum. Milas’ta dane mısır ve silajlık mısır ekimi, ilçemizde gelişen hayvancılığa bağlı olarak yem ihtiyacının karşılanması için geniş bir alanda yapılıyor. Hasat dönemine girildi. Ziraat mühendislerimizle birlikte ekim dikim döneminin başından bu yana çiftçilerimizin mısır tarımında verim ve kaliteyi elde edebilmeleri için çalışıyoruz,” dedi.
“DANE VE SİLAJLIK MISIR ÜRETİMİ EĞİTİMİ VERECEĞİZ”
Ziraat mühendislerinin tespitleri doğrultusunda bir rapor oluşturacaklarını ifade eden Başkan Atıcı, mısır üretiminde yaşanan kronik sorunların giderilmesi için eğitim planlaması yaptıklarını duyurarak şunları kaydetti: “Bu çerçevede genel olarak baktığımızda; birincisi ekim hataları gözüküyor, toprağa uygun olmayan tohumların kullanıldığını, zararlılarla mücadelenin etkin bir şekilde yapılamadığını görüyoruz. Sulama, bakım ve beslemede sıkıntılar var. Bu tespitleri tarla incelemelerimizde yaparak, önümüzdeki ekim döneminden önce hem besleme, bakım, zararlılarla mücadele ile ilgili çiftçilerimize mahallede ve toplantı salonumuzda eğitim çalışmaları yapacağız. Eğitim planlamasında; sahada tespit ettiğimiz sorunlara yönelik yapacağız. Bu eğitim çalışmalarındaki amacımız çiftçilerimizin mısır tarımı yaparken üstün kalite ve verimi yakalamalarıdır. Gerçekten arazilerimiz çok verimli, belli bölgelerde su sorunu da yok. Çiftçimizin para kazanabilmesi için önce dekar başına aldığımız verimi artırmamız lazım. Bunu yapamazsak para kazanma şansımız yok.”
“MİLAS ZİRAAT ODASI VE MİZOTAR ÇİFTÇİNİN AYAĞINDA HİZMET SUNUYOR”
Başkan Atıcı, Milas Ziraat Odası’nın Milas’ta birçok tarımsal üretim alanında olduğu gibi mısır tarımında da değerli hizmetleri çiftçiyle buluşturduğunu anlattı: “Hem silajlık hem de dane mısır eken çiftçilerimize, Milas Ziraat Odası ve MİZOTAR olarak önemli katkılar sunuyoruz. İlçemizde birçok çiftçi hem tohum çeşidi bakımından, gübrelemede hem de tarımsal danışmanlık, kontrol bakımından bizden hizmet alıyor. Mısır tarımında tecrübeli ziraat mühendislerimizle, gerek çiftçimizin ayağına kadar sunduğumuz gübre, tohum hizmetimizle, toprak tahlillerine de aracılık yaparak çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Ayrıca bugünlerde ortaya çıkan bir dane mısır hasadından çiftçilerimizden bazı şikâyetler geliyor. Çiftçilerimiz döver biçerin hasat sırasında hızlı gitmesi sebebiyle ürün kaybı yaşandığını söylüyor. Bu sene dane mısır biçiminde Milas Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile işbirliği yaparak, hem Odamızın ziraat mühendisleri ile birlikte sahada hasat sırasında da kontrol yapacağız. Mısır ekimi, dikimi, beslemesi, bakımı, zararlılarla mücadelesi noktasında tüm çiftçilerimiz Milas Ziraat Odası’nın hizmetlerinden yararlanabilir,” diye konuştu.