Bugun...



Çevrecilerden, Milas’ın Çevre Sorunları İçin İnceleme Gezisi…

Muğla Çevre Platformu gönüllüleri, yerel gazeteciler, siyasetçiler 19. meclis toplantısının ilk gününde, Milas’ta, Güllük Dalyanı ve Limanı, Karacahisar ve İkizköy’de ekolojik tehdit altındaki yerel halkın sözcüleri ile bir araya geldi ve yeni mücadele planları geliştirmek üzere ortak tespitlerde bulundular.

facebook-paylas
Tarih: 07-07-2020 13:49

Çevrecilerden, Milas’ın Çevre Sorunları İçin İnceleme Gezisi…

MUÇEP Meclisi,  Milas Meclisi ev sahipliğinde siyasetçiler ve yerel gazetecilerin katılımı ile sahayı dolaşarak, yerel halkla birlikte tehdit altındaki bölgelerdeki sorunları, birlikte değerlendirdi. HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da MUÇEP gönüllülerine ve yerel halk temsilcileriyle yapılan görüşmelere katılarak, destek verdi. Tehdit altındaki alanlarda ekolojik tahribat yerinde incelendi, mücadele yöntemleri tartışıldı, görüş alışverişinde bulunuldu.

Muğla’nın çeşitli ilçe meclislerinden katılımcılar, ilk olarak Milas İlçe Merkezinde bir araya geldi. Ev sahibi MİLAS Meclis gönüllüleri, gezi programını tüm katılımcılarla paylaştı. Gezi programına göre ilk ziyaretlerin Güllük Körfezinde Liman ve Dalyan çevresine, ardından Yeniköy Termik Santrali ve maden sahalarının çevresindeki Karacahisar ve İkizköy’e yapılmak üzere yola çıktı…

Güllük  Buluşması

İlk durak olan Güllük Körfezi’nde karşılayanlarla birlikte bir toplantı düzenlendi. İlk sözü balıkçıları temsilen Yalçın Özkaya aldı: “Balıkların üreme yeri olan Dalyan’da günden güne balıklar azalıyor” diyerek, yükleme limanının kapasite artırımının yanlışlığına vurgu yaptı ve Liman revizyonu dışında, yeni liman projeleri ve yapılaşma tehditlerinin balıkçılığı nasıl öldürdüğünü anlattı.

Kaptan Mehmet Dönmez ise, “Feldspat madeni açık yükleme yapılması nedeni ile dibe çöküyor ve su derinliğinin azalmasına neden oluyor. Yükleme Limanı Revizyonunu da bundan dolayı gündeme getiriyorlar. Daha büyük gemilerin gelmesi Körfezdeki balıkçılığı da, tüm yaban yaşamını da olumsuz etkileyecektir” dedi.  Ayrıca Kıyıkışlacık’ta yapılması gündeme gelen yeni bir yükleme limanı ile 500 yatlık Marina’nın, Körfez’deki akıntı nedeniyle Körfez’de beslenen balıkları ile yaban hayvanlarını ve mesela Tuzla’ya göçen turnalar/flamingolar dahil tüm canlıları bölgeden kaçıracak ve körfezde yaşayan pek çok canlının varlığı tehlikeye düşecek” dedi.

Mandalya Körfezi Platformundan bir katılımcı, “Körfez kirlendi. Balık kalmadı. Hher yer beton oldu. Herkes gidişattan kaygılı, çevreye verilen zararlar, ekolojik tahribat çok büyük,” diye konuştu…

MUÇEP adına Güngör Erçil ve Umay Karabaş ve Milas MUÇEP adına Neşe Tuncer ise; Liman Revizyonu ile ilgili hazırlanan ÇED raporlarının gerçekleri yansıtmadığını,   2017’nin başından bu yana ÇED süreci başlayan 54 projeden 47 tanesine ÇED raporu gerekli değildir kararı çıktığını; ÇED olumsuz raporu çıkan bir tane bile proje olmadığını söylediler ve hukukun da ayaklar altına alındığını söylediler.  

Güllük Dalyanı ve Tuzla (Boğaziçi) gibi bölgelerin yani sulak alanların karada tuzlanmayı önleyen önemli yaşam yerleri olduğuna işaret ediliyor ve aynı zamanda Güllük Körfezi’nin nesli tehlikede olan bazı kuş ve balık türleriyle korunması gereken alan olması gerekliliği üzerine de duruluyor.

Toplantıya katılan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay: “Bilmediğimiz şeyler değil bunlar, bu tahribatlar. Yurdun her yerinden hep birlikte ses verilmesi gerekiyor. Güllük kadar, Edirnelilerin, Muğlalıların Hasankeyf için; Samsun ya da Sinopluların Mersin Akkuyu için ses vermesi gerekiyor” diye düşüncelerini dile getirdi. Kemalbay, bölgedeki çevre yıkımının takipçisi olacağını ifade etti.

Güllük toplantısından sonra Yeniköy Termik santrali yakınındaki santraldan olumsuz etkilenen Karacahisar ve İkizköy ziyaret edildi.

Karacahisar Buluşması

Karacahisar köy kahvesinde Kadir Çamlıyurt söz alarak şöyle konuştu: “eskiden köyümüzün suyu da vardı, yeşili de, bağı bahçesi de… Şimdi hiçbir şeyden verim alamıyoruz.  Ne zeytinimiz, eski zeytin… Ne bostanımız eski bostan. Köyün üstüne zehir yağıyor. Artık genç nüfus kaçıyor, yaşlılar olarak dayanmaya çalışıyoruz işte. Yoksullaştıkça yoksullaşıyoruz…”

 Karacahisar köy kahvesinde toplanan Karacahisarlılar, içinde bulundukları yoksulluğu, ürünlerinin para etmediğini, gelirlerinin az, giderlerinin çok olduğu, hayatın kendileri için katlanılamaz hale geldiğini dile getirdiler.

Karacahisar buluşmasında konuşan HDP Milletvekili Serpil Kemalbay şunları söyledi: “Yoksulluğun, katmerlenerek artan bu sömürü düzeninden kaynaklanmaktadır. HDP olarak bu sömürü düzenine son vermek için mücadele ediyoruz.  Bu azgın sömürü düzeni ancak halkla birlikte, topyekûn bütün muhalefet olarak dizginlenebilecektir… Bir avuç zengine bütün fırsatlar sunulurken, milyonların tüm sosyal ve ekonomik hakları ellerinden alınmaktadır. İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği önmelmeleri alınmadığı çalışanlarımız hayatlarını kaybetmektedir. Sakarya-Hendek’te havai fişek fabrikasında ölen ve yaralanan işçilerimiz buna örnektir.”

İkizköy Buluşması

Karacahisar buluşmasından sonra Yeniköy Termik Santraline verilen su kaynaklarından dolayı susuzluk yaşayan İkizköy’e geçildi. İkizköy’lüler, MUÇEP’lileri yolda karşıladı. Topluca akmayan çeşme başındaki toplanma alanına sandalyeler çıkartıldı. Alan konuşmak, sohbet etmek için elbirliği ile yeniden düzenlendi. MUÇEP’lilerin “Muğla Cennet Kalsın” pankartını, köyün kadınları “Köyümüz Cennet Kalsın” pankartı ile karşıladı.

İkizköylüler, köylerini boşaltmaları için çok zorlandıklarını, zehirlendikleri yetmezmiş gibi, şu sıcak yaz günlerinde günlerce susuzlukla cezalandırıldıklarını anlattılar;  kaymakama, valiliğe varıncaya kadar herkese dertlerini anlatmaya çalıştıklarını ama hiç dikkate alınmadıklarından yakındılar;  zeytinliklerinin nasıl ellerinden alındığını, koca koca ağaçların nasıl kesildiğini, madenin köyü daha önce de yuttuğunu ve bir daha aynı oyuna gelmek istemediklerini dile getirdiler.

Toplantıda söz alan İkizköylü kadınlar, yaşadıkları sıkıntıları belirttiler ve ski hayatlarını özlediklerini, köyü taşınmaya zorlamaya çalışanlara karşın mücadeleye dişleriyle, tırnaklarıyla devam edeceklerini anlattılar. İkizköy Çevre Komitesi olarak, köylülerin görüşleri doğrultusunda hazırladıkları basın bildirisinde de maruz bırakıldıkları baskıları,  yollarının tamir edilmediğini, çöp toplanması gibi herhangi bir belediye hizmeti alamadıklarını, çünkü köylerinin artık gözden çıkarıldığını söylediler.  Ayrıca maden işletmesinin özellikle sabahları köyün içinden geçen dereye yağlı pislikler döktüğünü anlattılar.

Bölgenin Çevre Sorunları, TBMM’de Soru Önergeleri ile Dile Getirilecek

MUÇEP üyeleri ise, termik santrali ve maden ocakları kapatılana kadar mücadeleye devam kararlılığında olduklarını kaydettiler.

Toplantıya katılan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da, sorunları yerinde dinlediğini, özellikle İkizköylü kadınların yaklaşımından çok etkilendiğini ve gün içinde konuşulan tüm konuları; peşpeşe TBMM’de soru önergeleri olarak gündeme getireceğini söyledi. Köylüler de, Kemalbay’ın ve MUÇEP’lilerin destek ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler…

 




Bu haber 2130 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI