Bugun...



Maden Yönetmeliğine Eklenen Madde, Zeytinlik Alanların İdam Fermanıdır

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Maden Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmî Gazete’nin 1 Mart 2022 tarih ve 31765 nolu sayısında yayınlandı. Yönetmelik değişikliğinin 780 dönümlük ormanlık alanda YK Enerjiye kömür çıkarma izni verilmesine yönelik olarak çıkarıldığını akıllara getirdi.

facebook-paylas
Tarih: 02-03-2022 05:48

Maden Yönetmeliğine Eklenen Madde, Zeytinlik Alanların İdam Fermanıdır

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Maden Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmî Gazete’nin 1 Mart 2022 tarih ve 31765 nolu sayısında yayınlandı. Değişiklik, 21.9.2017 tarihli ve 30187 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Maden Yönetmeliğinin 115 maddesine 4. Fıkra olarak eklendi. Yönetmelik, zeytinlik alanda maden varsa, bunun çıkarılmasına izin veriyor.

Yönetmelik değişikliğinin 780 dönümlük ormanlık alanda YK Enerjiye kömür çıkarma izni verilmesine karşı, İkizköy Çevre Komitesi tarafında açılan Yürütmeyi Durdurma davasında Bilirkişi heyetinin keşif yapacağı güne denk gelmesi, “Bu değişiklik, Akbelen Ormanları için yapıldı” düşüncelerinin doğmasına neden oldu.

YÖNETMELİĞE EKLENEN MADDE NE DİYOR?

"Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilir.

Zeytin sahasının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilmesi için madencilik faaliyeti yürütecek kişinin madencilik faaliyetleri bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini ve Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesis edeceğini taahhüt etmesi zorunludur.

Bu fıkra kapsamında zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraflardan ve zeytin sahasının taşınmasından kaynaklanan tüm taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumludur. Bu fıkra kapsamında zeytin sahasının taşınmasına ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak Bakanlıkça, zeytin bahçesi tesis edilmesine ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığı'nca belirlenir."

İKİZKÖY ÇEVRE KOMİTESİNDEN TEPKİ

780 dönümlük ormanlık alanın kömüre feda edilmemesi için 7 aydır mücadele eden KARDOK’ un başkanı ve İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Nejla Işık, “Burası bizim akciğerimiz, bizim temiz havamız. Bura sularımız, kuyularımız var. Burada keçilerimizi, koyunlarımızı, hayvanlarımızı otlatıyoruz. Burada zeytinlerimiz var. Zeytin şifadır, Kömür öldürür, zeytin yaşatır," diyerek şunları söyledi: “780 dönümlük Akbelen Ormanı’nın içinde 150 dönümlük zeytinlik araziler var. Bu alanda 35 bin zeytin ağacı bulunuyor. Bu yasa tamamen LİMAK ve İÇTAŞ’a özel, Akbelen Ormanı davasında bilirkişi heyetini etkilemek için çıkarıldı. Buna asla izin vermeyeceğiz. Zeytinlerimizden, Akbelen Ormanı ve İkizköy’ün topraklarından asla vazgeçmeyeceğiz.”

İkizköylüler’in Avukatı Arif Ali Cangı ise “Zeytincilikle ilgili olarak Maden Kanunu uygulama yönetmeliğinde bir değişiklik yapıldı,” diyerek şunları dile getirdi: “Bu yönetmelik maddesi zeytinlik alanları madenciliğe açıyor. Bu tümüyle Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılanması Kanununun 20. maddesine aykırıdır. Bunun yanı sıra iklim krizi ve iklim kriziyle ortaya çıkan gıda krizinin yoğunlaşmasına ve insanımızın aç kalmasına da yol açacaktır. Zeytin ve zeytinyağı en önemli gıda maddemizdir. Toplumsal açıdan önemli olan bu besin kaynağının zarar görmemesi için yönetmeliğe eklenen 4. fıkranın iptali için vakit geçirmeden dava açacağız.”

 

 




Bu haber 692 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI