Bugun...


Başhekim Özman’dan Aşılı Günler Değerlendirmesi
Tarih: 06-03-2021 01:10:21 Güncelleme: 06-03-2021 01:20:21 + -


"Tüm dünyada aşılama devam ediyor, 300 milyona yaklaştı dünyadaki aşı uygulaması, bizde de bugün, 10 milyon doza yaklaşıyoruz. Aşıların tümü güvenilirliklerini kanıtladı. Etkinlikleri de iyi görünüyor, aşılanan sayısı arttıkça hastalığın etkisi azalacaktır. Bizler ikinci dozlarımızı olduk, antikorlarımız da oluştu. Dünyadaki hiçbir aşı hastalıktan yüzde 100 korumuyor. Yüzde 100 koruyuculuk, sadece hasta olmamakta."

facebook-paylas
Tarih: 06-03-2021 01:10

Başhekim Özman’dan Aşılı Günler Değerlendirmesi

Op. Dr. İbrahim ÖZMAN / Milas özel İZAN Hastanesi Başhekimi 

Aman dikkat, açılım, hastalık riskinin azalması nedeniyle değil, kapanmadan etkilenen sektörlere can suyu verilebilmesi amacıyla uygulamaya konulmuştur. Yanlıştır demiyorum. Çocuklarımızın okullarına ihtiyacı büyüktür, lokanta ve kafelerin ayakta kalabilmesi çok önemlidir. Bu durum hepimize yeni bir sorumluluk yüklüyor. Büyük dikkat göstererek açılımların kalıcı olmasına destek olmalıyız. Bu hastalığın varlığı ile yaşamaya bir süre daha devam edeceğiz. Biliyoruz ki pandemiler bir süre sonra sona erer. Bu dönemi, kendimize ve çevremize zarar vermeden geçirmek ise görevimizdir.

AŞILARIN TÜMÜ GÜVENİLİR

Tüm dünyada aşılama devam ediyor, 300 milyona yaklaştı dünyadaki aşı uygulaması, bizde de bugün, 10 milyon doza yaklaşıyoruz. Aşıların tümü güvenilirliklerini kanıtladı. Etkinlikleri de iyi görünüyor, aşılanan sayısı arttıkça hastalığın etkisi azalacaktır. Bizler ikinci dozlarımızı olduk, antikorlarımız da oluştu. Antikor baktırmanıza gerek yok aşı sonrasında. Biz niye mi baktırdık, meraktan sadece. Dünyadaki hiçbir aşı hastalıktan yüzde 100 korumuyor. Yüzde 100 koruyuculuk, sadece hasta olmamakta. Aşı sonrası virüs alanlar hastalansa da hafif geçiriyor, ilçemizde 1000’in üzerinde sağlık çalışanı aşılandı, aşı sonrası 2 kişi hasta oldu ve hafif geçirdi.

AŞI SONRASI ÖNLEMLERE UYMAYA DEVAM EDİLMELİ

Aşı olduktan sonra da virüsü alabiliriz hatta aşılı olduğumuz için belirtisiz olabilir ama çevremize yayabiliriz. Bu nedenle aşı sonrasında da tedbirlere uymak yine bir vatandaşlık görevidir. Aşı olmanın vereceği güven hissine kapılmayalım. Aşılanan sayısı arttıkça, aşılanan kişilerden kayıplar da yaşanabilir. Bu gibi durumları spekülatif haber yapmak için bekleyenler çok. Faz 3 çalışmaları 40 bin civarı gönüllü ile yapılıyor. Bu sayı milyonlara ulaştığında, aşı gurubundan da kayıplar olabilmesi mümkündür.

TÜM VERİLER, BİLİM İÇİN DEĞERLENDİRİLMELİ

Aşılandıktan sonra henüz bağışıklığı oluşmadan enfekte olan bir meslektaşımızı, mekânı cennet olsun, aşıdan 45 gün sonra öldü diye haber yapmak sorumsuzluktur. Burada aşının, neden çalışmadaki gibi 14 gün aralıkla yapılmadığı sorgulanabilir. Bir yıldır bu mücadelenin içindeyiz. Aslında ciddi bir veri birikimi var elde. Bilimin bu verilere ulaşmasının sağlanmasını bekliyoruz. Her türlü ayrıntıdan önemli çıkarımlar yapılabilir. Hasta olan, kaybedilen her hastanın özellikleri bilim tarafından araştırılmalı, tüm veriler şeffaf olarak bilimin kullanımına açılmalıdır.

HASTALIĞI AYAKTA GEÇİRENLER ÇOĞALDI

Aşı lojistiği ile ilgili bilgileri de merakla bekliyoruz. Köşe yazarlarının duyumları değil resmi açıklamalar olmalıdır izleyeceğimiz. Aşı guruplarının hızla açılmasını bekliyoruz. Yine de dünyada aşılamayı hem temin hem de uygulamada başarılı olarak uygulayan ülkeler arasında olduğumuz açıktır. Biz de aşı yapıyoruz hastanemizde, gün boş geçince üzülüyoruz, önümüzdeki günlerde hızlanacak diye umuyoruz. Sırası gelen kaçırmasın aşısını.

Bizde durum; yatan hastamız yok, bir miktar artış olsa da gözlemimiz ayakta geçirenlerin çoğaldığı ve aile içindeki pozitifliklerin arttığı. Covid dışı hastalarımızın tedavilerine ise gereken tedbirleri alarak devam ediyoruz. Her geçen gün, bizi, pandeminin sonuna yaklaştırıyor. O zamana kadar da tedbir ve dikkat bizlere düşüyor. Bahar, açık hava, sıcaklıkların artması ve aşılanan sayısının artması mücadelemize destek olacaktır. Bulaştırıcılığı artan mutasyonlu virüsün yayılımı artıyor, her ortamda azami dikkat etmeliyiz.

BEDRİ RAHMİ’DEN ŞİİR

“Yılda bir kere çıldırır ağaçlar sevincinden

Rabbim, ne güzel çıldırır

Yılda bir kere uzatır avuçlarını toprak, sevincinden titreyerek

Yılda bir kere kendini verir toprak

Yılda bir kere yarılır bahçeler hazdan

Rabbim ne güzel yarılır.

Biz de bir kere sevinebilseydik

Çiçek açmış ağaçlar gibi çıldırasıya”

demiş Bedri Rahmi Eyüboğlu…

Çıldırasıya sevineceğiniz günler diliyorum…

 




Bu haber 641 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONUK YAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI