Bugun...



Yatağan’da Hukuk ve Çevre Zaferi

Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım EROL, ”CAMİŞ AŞ’nin Yatağan Hisarardı bölgesindeki feldspat projesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “ÇED raporu olumlu” kararı, Yatağan Yeşil Yaşam Derneği’nin açmış olduğu davaya bakan Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir,” dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 22-02-2022 23:03:07 Tarih: 22-02-2022 22:43

Yatağan’da Hukuk ve Çevre Zaferi

Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım EROL, ”CAMİŞ AŞ’nin Yatağan Hisarardı bölgesindeki feldspat projesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “ÇED raporu olumlu” kararı, Yatağan Yeşil Yaşam Derneği’nin açmış olduğu davaya bakan Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir,” dedi.

Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Erol; Şişecam Topluluğunun bir kuruluşu olan CAMİŞ Madencilik AŞ’ye ait Yatağan Hisarardı ve Yava Mahallesini de kapsayan 329,98 hektarlık ruhsat sahasında gerçekleştirilmek istenen  ‘Feldspat ve Kuvars Ocağı Kapasite ve Alan Artışı Projesi” hakkında Çevre Şehircilik Bakanlığının tesis etmiş olduğu “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu (ÇED Raporu Olumlu)’ Kararı/İşlemi,  Yatağan Yeşil Yaşam Derneği’nin hukukçu Mehmet Çilsal’ın danışmanlığında açmış olduğu davaya bakan Muğla 1. İdare Mahkemesi’nin 20.01.2022 tarih, 2021/729 Esas, 2022/129 nolu kararıyla iptal edildiğini duyurdu.

Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Erol açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Şirket, 2014’deki 24,5 hektarlık işletme izin alanını, 2018’de üç kat arttırarak 74,2 hektara, 2020’deki bu son kapasite artış projesiyle ise yaklaşık beş kat artırarak 329,98 hektara yani ruhsat alanının tamamına çıkarmış; böylece madencilik faaliyetleri Yatağan Hisarardı-Yava ile Çine Kabalar mahallelerini kısmen kapsayacak şekilde genişletmiştir.

1.000 ton/yıl olan kuvars üretimi 250 kat, 935.000 ton/yıl olan feldispat üretimi 2 kat artırılmış; feldispata özgü toksik nitelikteki florür anyonları ve ağır metallerden oluşan 2.000.000 ton/yıl’lık pasa ise ruhsat sahasının bulunduğu mahallelerin sınırları içine dökülmeye başlanmış; söz konusu toksik maddeler yağmur sularıyla birlikte derelere, yeraltı sularına, akiferlere sızmış; bölgenin hava kalitesi ise iyice düşmüştür.  Bilirkişilerin bölgede yaptığı keşif ve inceleme sonucu yazdıkları rapor, Derneğin iddialarını doğrular nitelikte örtüşmüştür.”

Erol, Bilirkişi heyetinin mahkemeye sunduğu rapordaki bilgileri de paylaştı. Bilirkişi raporunda yer alan bilgiler de şu şekilde:

1-329,98 hektarlık sahanın 327,22hektarlık alanın(neredeyse tamamının) orman olması, kızılçam ve fıstıkçamlarının bulunması, bölgenin ÖDA olması, dolayısıyla canlı türlerinin korunması mecburiyeti, ağaç kesimleri sonucu toprak yüzeyinin yok olacağı

2-Milli Parklar Genel Müdürlüğü izninin bulunmaması,

3-Ruhsat alanı içinden BOTAŞ boru hattı ile enerji nakil hatlarının geçtiği ama izinlerinin bulunmaması,

4-Yeraltı suyu, içme suyu ve tarım suyu kirlenip azalması. Topraktaki suyun buharlaşması,

5-Alanda oluşan tozların çiçek döllenmesini engellemesi, mahsul azalması, tarımın olumsuz etkilenmesi, bitki örtüsünün kuruması, biyolojik çeşitliliğin azalması,

6-Patlamalar nedeniyle bölgedeki 5 derenin doğal yapısının bozulması, sızan suların kireçtaşı kayalarını eritip içinde suyolları, mağaralar oluşturması, toprak çökmelerine sebep olması, dere yataklarının toprak kaymaları ile dolma ihtimalinin artması, ekilebilir değerli arazileri olumsuz etkilemesi,

7-Etrafta başka madencilik faaliyetlerinin, kırma eleme tesislerinin varlığı ve hep birlikte total olarak kümülatif biçimde hava kalitesine olumsuz etkilerinin dikkate alınmaması,

8-Bölgedeki yerleşim yerlerinin varlıklarının öngörülmemiş olması,

9-Raporda belirtilen pasa döküm alanları ile fiili döküm alanlarının birbirine uymaması, çok büyük fark bulunması,

10-Ruhsat alanı dışında üretim yapıldığının tespit edilmiş olması,

11-Ruhsat alanı bölgesinin NİP ve ÇDP’de, “Gökbel Devlet Ormanı” olarak kayıtlı olması, dolayısıyla asla zarar verilmemesi ve korunmasının zorunluluğu.

Erol, son olarak şunları söyledi: "Muğla 1. İdare Mahkemesi, yukarıdaki bilirkişi görüşlerine dayanarak Şirket tarafından gerçekleştirilmek istenen  “Feldspat ve Kuvars Ocağı Kapasite ve Alan Artışı Projesi”nin bölgede önemli derecede zararlı, olumsuz sonuçlar doğuracak nitelikte olması nedeniyle kapasite artış projesi hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının tesis etmiş olduğu, “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu (ÇED Raporu Olumlu)” Kararı/İşleminde hukuka uyarlık bulmamış ve 20.01.2022 tarih, 2021/729 Esas, 2022/129 Karar nolu kararıyla iptal edilmiştir. Bu bir hukuk ve çevre mücadelesi zaferidir.”

 

 




Bu haber 831 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI