Bugun...



Yeniköy Termik Santralin Bacasından Doğaya Salınan Zehirli Gazlar; Canlı Hayatı Tehlike Altında!

Duyarlı bir vatandaş tarafından çekilen haberin fotoğrafı, bize gönderildi. Yeniköy Termik Santralinin bacasından siyah bir kömür dumanı çıkıyordu. Bu insanı zehirleyen, doğadaki bitkilere zarar veren kükürt di oksit gazından başka bir şey değildi. Fotoğrafı, termik santral deneyimi olan uzmanına ilettik ve fotoğrafı yorumlamasını istedik.

facebook-paylas
Güncelleme: 05-07-2023 20:52:40 Tarih: 05-07-2023 20:39

Yeniköy Termik Santralin Bacasından Doğaya Salınan Zehirli Gazlar; Canlı Hayatı Tehlike Altında!

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Duyarlı bir vatandaş tarafından çekilen haberin fotoğrafı, bize gönderildi. Yeniköy Termik Santralinin bacasından siyah bir kömür dumanı çıkıyordu. Bu insanı zehirleyen, doğadaki bitkilere zarar veren kükürt di oksit gazından başka bir şey değildi.  Fotoğrafı, termik santral deneyimi olan uzmanına ilettik ve fotoğrafı yorumlamasını istedik.

Uzman kişi bacadan salınan gazın SO2 olduğunu, baca gazı arıtma tesisinin devre dışı bırakılmasından kaynaklandığını belirterek, insan ve doğal yaşam için şu iki önemli noktaya dikkat çekti:

“1- Baca gazı arıtma sistemini devre dışı bırakmışlar. Doğaya SO2(kükürtdioksit) gazını bırakıyorlar, asit yağmuru olarak yeryüzüne inecektir bu.
2- Üniteyi ilk devreye alırken genellikle baca gazı sistemini kapatırlar, böyle bir durum olabilir ya da daha fazla üretim yapmak için bazen arıtma filtreleri devre dışı bırakılıyor, bunu genellikle gece yaparlar. “

Akbelen Orman nöbetinin önder isimlerinden, İkizköy Çevre Komitesi Üyesi ve KARDOK Başkanı Necla Işık verdikleri mücadeleye Milas ve Bodrum halkından tam destek alamadıklarından yakınarak şunları söyledi: “Ah ah ne zaman anlayacak Milas halkı bunu acaba. Niçin sahip çıkılmıyor Akbelen mücadelesi. Bu mücadele hepimiz için hayati önem taşıyor. Doğamız zehirleniyor, insanlarımız zehirlenip kanser oluyor, meyveler, sebzeler kuruyor, zeytinlerimiz sökülüyor.  Bu mücadele sadece biz İkizköylülerin, çevrecilerin, bir avuç duyarlı insanların değil; öncelikle Milas ve Bodrum halkının ortak sorunudur. Daha büyük destek istiyoruz yöre halkından. Bir süre sonra su kaynaklarımızı tümden kurutacaklar. Herkesi bu kutsal mücadelede, bize destek olmaya çağırıyor, yanımızda olmalarını istiyoruz.”

kizköy Çevre Komitesi Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal da “Filtreleri çalıştırdıklarında ürettikleri elektriğin önemli bir kısmını santralde harcadıklarından tapındıkları para kaybı oluyor” diyerek şöyle konuştu:     “Filtreler çalıştığı zaman dahi tamamen kükürtdioksit engellenemiyor. Sadece bir miktar azalıyor. Kapitalizm dininin müritleri termikçiler -madenciler-nükleerciler tanrıları parayı arttırmak için ‘para kaybetmektense, insan öldürmeyi tercih ederim’ anlayışıyla aynı zamanda kendi çocuklarının mezarını da kazıyorlar. Bugün yasadığımız küresel İklim afetlerine neden olan gazların 1/3'ünün sorumlusu termikler. Bu nedenle termikçiler hiç umutlanmasınlar. Mücadelenin kendisi kazanımdır. Termiklerin hepsinin bir kaç yıllık ömrü var. İsteseler de istemeseler de tüm termikler kapatılmak zorunda kalınacak evvel Allah.”

Bazı vatandaşlar ise bacadan salınan zehirli gazlar için tepkilerini dile getirdiler. Ne dediler?

Emrah Mergen (Serbest Çalışan): Bu memleket gerçekten sahipsiz, hiçbir yetkili elini taşın altına sokmuyor.

Mustafa Ali Tokat (Emekli): Muhtarların, çevresindeki köylerde yaşayanların sağlığını düşünmeleri gerekirken, bunlara destek vermeleri düşündürücü. Son zamanlarda kanserden genç yaşta kaybettiğimiz dostlarımızı hatırlasınlar.

Abbas Balcı (Halk Ozanı): Yatağanın sıcağından / Şu Termiğin Dumanından / Kömürün Uranyumundan / Bedenimiz Heder Bizim.

Canan Küçükeren (Arkeolog): Burası derhal kapatılmalı, zaten geçici permi ile çalışıyor. Yöre halkı protesto etmelisiniz, karşı çıkmalıyız.

Ekrem Yılmaz (Emekli): Bu yıl özellikle köylerde son yağan yağmurlar sonrası birçok ağacın yaprakları yanmış gibi kurumuş belki ağaçlar toparlayamaz ise kuruyabilir. Üzümlerin çoğu kurumuş. Dikkat ettiğim çatı altı gibi fazla yağmur bulmayan yerlerde üzümler kalmış. Bu yıl Milas’ta üzüm çok az olacak, diğer meyveleri gözlemlemedim. Termik santraller kapatılsın istiyorum!

Zülfer Çalış (Emekli): Çevre ve insan sağlığı düşmanları: Devasa kaynaklarından bir miktar pay ayırarak; şirin görünmeye çalışıyorlar. Yazık ki halkımız da yiyor! Emperyalistlerin Afrika’daki uygulaması. Kaynakları tüketip, terk edip gittiklerinde vahamet anlaşılacak ama geri dönüş olmayacak.

İrfan Özer (Emekli): Bu yıl aşmaların üzerindeki üzüm salkımları kurudu herkes aynı olduğunu söylüyor yağmur ciselerken asit yağmuru olduğunu ondan kurulduğunu söylüyorlar demek ki doğru.

Cavit Özturan (Esnaf): İNSAN ve bütün canlılar tehdit altında ama yöneticiler bunları görmüyor mu onlar başka bir yerde mi yaşıyorsunuz

Ayse Açıkgöz Yavuz: Siz bir de sabah 6-7 sıralarında görseniz çok daha fena oluyor. Çamköy'e kadar siyah bulutları görebilirsiniz. Sanırım gece biz görmediğimiz zamanlarda filtresiz çalıştırıp insan yoğunluğu başladığı saatlere kadar böyle devam ediyorlar.

 Memet Aktaş: Çevremize bakarsanız bu sene meyve yok. Fazla kazanmak için baca gazı filtre sistemi devre dışı bırak. Yazık. Çok yazık.

 




Bu haber 754 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI