Bugun...



TMMOB’un Milas-Tuzla Sulak Alanda Yapılaşmaya İlişkin Açıklaması

TMMOB Muğla İKK- TMMOB Bodrum İKK, Milas Tuzla Sulak alandaki yapılaşmayla ilgili açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

facebook-paylas
Tarih: 21-03-2022 15:40

TMMOB’un Milas-Tuzla Sulak Alanda Yapılaşmaya İlişkin Açıklaması

Ülkemizde canlılığını sürdüren son lagünlerden olan, yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan, birçok çeşitli su kuşunun habitatı olan Bargilya Tuzlası Sulak Alanında, Turizm Kenti yapılması amaçlı Akdeniz A.Ş tarafından hazırlanan Nihai ÇED raporuna 02.06.2021 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “ÇED Olumludur” kararı verilmiştir. 01.07.2021 tarihinde TMMOB Muğla İl Koordinasyon Kurulu olarak Bakanlığa açmış olduğumuz davada; 27.10.2021 tarihinde mahkeme, taraflar ve bilirkişi heyetinin alanda yaptığı keşif sonucunda mahkemeye sunulan bilirkişi raporunun lehimize olduğunu, “ÇED Olumlu” kararıyla ve 743.000 m2 inşaat alanı öngören projesiyle yapılaşmaya açılan bu özel koruma alanının geri dönülmez şekilde zarar göreceğini; bunun kabul edilemez bir durum olduğunu ve bu duruma engel olmak için mücadelemizi sürdüreceğimizi ve sürecin takipçisi olduğumuzu bildirmek için burada toplanmış bulunmaktayız. 

Muğla Büyükşehir Belediyesinin de 22.10.2021 tarihi itibarıyla davamıza müdahil olduğunu belirtmek isteriz.

DAVA SEBEPLERİMİZE GELİNCE…

Nihai ÇED raporunda geçersiz ve yanıltıcı bilgiler, eksiklikler ve hatalar olduğunu söyleyebiliriz.  Bu yanlış bilgilerle hazırlanan Çed raporu hukuka aykırıdır.

2001 yılında IBA tarafından tavizsiz korunması gereken kuş bölgesi, 2004 yılında Ulusal Sulak Alan Komisyonunca koruma kapsamına alınan alan, hem Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak tescilli; hem de Kesin Korunacak Hassas Alan olarak en yüksek seviyede doğal sit statüsüne sahiptir.  Alanda aynı zamanda 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanları da bulunmaktadır.  Çevre Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği ve Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik ile koruma altında olup, yasanın 90.maddesi gereği kanun hükmünde olan, imzacısı ve tarafı olduğumuz Ramsar, Bern, Barcelona ve Biyoçeşitlilik Sözleşmeleri ile de mutlak korunması gereken bir alandır.

Nihai ÇED Raporunun 2013 yılı verileriyle hazırlandığı, raporun 2013 yılından kararın çıktığı haziran 2021 tarihine kadar geçen 8 yıl içinde adeta donup kaldığı; güncel hiçbir veri, bilgi ve kurum görüşü içermediği ve hukuka aykırı olduğu apaçık ortadadır.  Raporun Bakanlığa sunulduğu 25 Mayıs 2021 tarihinde onaylı olan 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planının, Nihai ÇED Raporunda yer almayarak değerlendirme sürecine dahil edilmediği; raporun sunulduğu tarihte onaylı olan Koruma Amaçlı 1/15000 ve 1/1000 Ölçekli İmar Planı Revizyonunda ise; öneri olarak bahsedildiği; dolayısıyla ÇED olumlu kararına esas incelemede üst ölçekli plan kararlarıyla uyumlu olmayan plan kararlarının esas alınmasının planlama ilkelerine aykırı olduğu tespit edilmiştir.

SULAK ALAN, ÖNEMLİ DOĞA ALANIDIR

31.07.2019 tarihinde Ulusal Öneme Haiz Sulak Alanlar listesine giren “Metruk Tuzlası Sulak Alanı” Önemli Doğa Alanı içinde yer almaktadır.

26.06.2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan, 4167 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Milas İlçe sınırları içerisinde bulunan Tuzla Gölü ve Çevresi Doğal Sit Alanının Kesin Korunacak Hassas Alan ilan edilmesi sonucu “Korunan Alanlarda Yapılacak Planlara Dair Yönetmelik" in 5.maddesi uyarınca mevcut imar planlarının yürütmesi durdurulmadır. Dava konusu alanının Sit statüsünün değişitirilip; kesin Korunacak Hassas Alan ilan edilmesiyle; artık bu özel koruma alanı için daha korumacı ilkeler getirilerek yeni bir koruma planı yapılıncaya kadar; tüm imar çalışmalarının durdurulması gerekmektedir.

Nihai ÇED Raporunda belirtildiği gibi şirketin tapulu proje alanı 3.399.860 m2 olup, yollar, refüjler, parklar, günübirlik alanlarla birlikte toplam proje alanı 4.454.395 m2 olduğu yazılmıştır.  Şirkete ait tapulu olmayan 1.054.535 m2’lik alanın şirkete tahsisi ile ilgili bir belgeye raporda rastlanılmamıştır.

ORMAN FLORASI ZARAR GÖRECEKTİR

Raporda nüfus projeksiyonu yanlış yansıtılmış ve buna bağlı olarak gerek Bodrum-Milas karayoluna getireceği trafik yükü, gerekse kullanım suyu ihtiyacı ve atıksu miktarı yanlış ve yanıltıcı bir şekilde hesaplanmıştır.  Özellikle planlanan golf sahalarının sulanmasında kullanılması düşünülen ters Osmos sistemi ile deniz suyunun iç kesimlere ulaşmasını engelleyen bir bariyer olan sulak alanın zarar görmesi durumunda; deniz suyu kilometrelerce ilerleyerek içme, kullanma ve sulama kaynakları bozulacaktır. Projenin faaliyete geçmesi ve inşaat süreçlerin ile birlikte orman florası zarar görecek; makiler ve zeytin ağaçları kesilecektir.  Bunun sonucunda ekolojik denge bozulacak, bazı türler tamamen veya kısmen yok olacaktır. Orman florasına verilecek zarar nedeniyle eğimin fazla olduğu yerlerde yağışlar sonucu erozyon, su baskını ve toprak kaybı yaşanacak; yapılan baraj ve yapay göletler yeraltı suyu, içme suyu ve tarım alanlarında kullanılan suyu azaltacaktır. Nitekim bilirkişi keşfinde görüldüğü üzere yatırımcı firma pervasızca izinsiz, ruhsatsız kaçak baraj ve yapay göletleri yaparak, akarsuların önünü keserek, ekosistem tahribatını halihazırda çoktan başlatmıştır.

DAVA KONUSU ALAN…

25.03.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milas-Bodrum Tuzla Gölü Güneyi Turizm Merkezinin isminin ve sınırlarının Muğla-Milas-Bodrum Tuzla Gölü Turizm Merkezi olarak değiştirilmesine Milas Belediyesi tarafından 2012/4120 Esas No ile açılan dava; dava konusu Turizm Merkezinin tam merkezinde Uluslararası sözleşmelerle korunmuş Tuzla Sulak Alanının bulunduğu, dava konusu kararın planlama ve şehircilik ilkelerine, uluslararası sözleşmelere aykırı bulunduğu gerekçeleri ile Danıştay 14. Daire tarafından 15. 10.2015 tarihinde iptal edilmiştir.  Söz konusu bölgenin Turizm Merkezi özelliği, buna bağlı olarak da Turizm Kenti olma özelliği ortadan kalkmıştır.

Dava konusu kararın Nihai ÇED raporunda, Milas Belediyesi tarafından açılan bu davadan ve dava sonucundan hiç söz edilmemekte, proje alanının Turizm Merkezi olmadığı tamamen göz ardı edilerek;  proje alanının hem Turizm Teşvik Kanunundan hem de Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’ten gelen Turizm merkezi olma özellikleri kullanılarak haksız bir avantaj eldedilerek kamuoyu yanıltılmak istenmektedir. ÇED olumlu kararı üzerine henüz sonuçlanmayan 2 dava olmasına rağmen, projedeki bir parsel için ilk yapı ruhsatlarını vermiş olmasını ise hayretle karşıladığımızı belirtmek isteriz.

TMMOB OLARAK…

Bizler TMMOB mensubu olarak, teknik bilgi ile hareket eden; fenden ve bilimden uzak; kişisel çıkar ve rant için kentimizde gerçekleştirilecek ve kentimize zarar verecek tüm proje ve faaliyetlerin karşısında olduğumuzun altını çizerken; bu kentin sadece sakinleri değil, aynı zamanda sahipleri olarak; Tuzla Sulak Alanında gerçekleştirilmesi planlanan; basına yansıdığı şekliyle “Net Holding-Ağaoğlu Projesi”nin de rant ve çıkarlar doğrultusunda kentimize zarar verecek bir proje olduğunu; bu projenin gerçekleşmemesi için tüm teknik bilgimiz ve yasal haklarımızı kullanacağımızı bildirir; Milas Belediyesini bir an önce verdiği yapı ruhsatlarını iptal ederek, yaptığı yanlıştan geri dönmeye davet ederiz.

Bu özel doğa alanını gelecek kuşaklara koruyarak taşımak hepimizin görevidir.

TMMOB Muğla İKK- TMMOB Bodrum İKK




Bu haber 740 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI