Bugun...



Milas’ta Toprak Mahsulleri Ofisinin Olmayışı, Buğday Üreticisini Primden Mahrum mu Edecek?

Eskiden hububat fiyatları açıklandığında, üretici buğday ve arpasını Milas Toprak Mahsulleri Ofisine teslim ederdi. Ofis'te büyük bir hareketlilik yaşanırdı. Ofis önünde traktör ve römorkları ile kamyonlardan uzun kuyruklar oluşurdu. Ofisin önü ve çevresi bayram yerine dönerdi. Geçen yıl özelleşti. Şimdi ise TMO olmadığı için Milaslı üreticiler kg. başına verilen 1 lire primi alamamakla karşı karşıya!

facebook-paylas
Güncelleme: 06-06-2022 00:38:48 Tarih: 06-06-2022 00:32

Milas’ta Toprak Mahsulleri Ofisinin Olmayışı, Buğday Üreticisini Primden Mahrum mu Edecek?

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Milaslı üreticiler, ürününü TMO'ya teslim etmek ve kilogram başına verilen 1 lira primden yararlanmak istiyor!

Eskiden hububat fiyatları açıklandığında, üretici buğday ve arpasını Milas Toprak Mahsulleri Ofisine teslim ederdi. Ofis'te büyük bir hareketlilik yaşanırdı. Ofis önünde traktör ve römorkları ile kamyonlardan uzun kuyruklar oluşurdu. Ofisin önü ve çevresi bayram yerine dönerdi.

Milas TMO, 2021 yılında özelleştirildi. MİLAS'IN en mevki yerinde ve Milas-Yatağan karayolu kenarında olan Ofisin 17 dönümlük arazisi ve tesisi özelleştirildi ve 19 yıllığına iktidar mensubu bir kişiye verildi.

Milas TMO’nin olmayışı, hububat üreticisine kilogram başı verilen 1 lira primden mahrum olmakla karşı karşıya bıraktı. Milas Ziraat Odasını aylar önceden, TMO’ya yazdığı yazıda, hububat alım yerlerinin açılması için istekte bulunduğu ama bu isteğe TMO tarafından bugüne kadar bir yanıt verilmediği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hububat alım fiyatlarını açıklarken 1 lira primden yararlanmak için ürünlerin TMO’ne verilmesinin zorunlu olduğunu açıklamıştı.

MİLASLI ÜRETİCİLER, 1 LİRA PRİMDEN MAHRUM MU KALACAK?

Cumhurbaşkanı, hububat fiyatlarını açıklarken, ürününü TMO'ya teslim edenlere, kilogram başına 1 lira prim verileceğini açıkladı. Milas'ta TMO yok ve TMO adına bir ürün teslim alma ve döküm yeri de açıklanmadı. Ürünü koyacak yeri olmayan üretici, zorunlu olarak ürünü götürüp tüccara teslim edecek ve primden yararlanamayacak. TMO’nun bugüne kadar bir alım yeri belirlememesi Milaslı hububat üreticilerinin tepkisine neden oldu.

Üreticiler haklı olarak, “üretici 1lira primden niye mahrum bırakılıyor ve hububat üreticisi niye tüccarın kucağına itiliyor?” sorularını soruyor.

Buğday fiyatındaki önemli ayrıntıya dikkat çeken Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım; “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasında buğdayını Toprak Mahsulleri Ofisi’ne satan çiftçi ton başına 1000 lira, arpada 500 lira prim alacak. Tüccara buğday veya arpa satan çiftçi bu destekten yararlanamayacak. Buna açıklık getirilmeli,” dedi.

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı şunları söyledi: “TMO Genel Müdürlüğü arpa ve buğday alım fiyatlarını açıkladı. Buğday ekmeklik ton 6.050 TL artı tonda 1000 TL prim, arpa ton 5.500 TL artı tonda 500 TL prim verilecek. Ancak primlerden yararlanmak isteyen çiftçiler, ürününü TMO'ya satmak zorunda. Geçen yıl Milas TMO özelleştirildi. Muğla ilinde başka TMO tesisi yok. Bu durumda TMO çiftçilerimizin mağdur olmaması için Muğla genelinde acil olarak alım yerleri açarak, üreticilerimizin mağduriyetini gidermeleri gerekir. Kamuoyuna bu açıklamayı yapmışlardı. Zaten şu anda arpa hasatı bitmek üzere. Buğday hasadı ilimizde ilçemizde bir ay içinde tamamlanır.”

Eski üreticilerden İlgin Saylam da şöyle konuştu: “4-5 Yıl öncesine kadar Pilavtepe’de bilfiil olmasa da 4 yıl boyunca buğday ekimi yaptım. İlk yılında ürünü Toprak Mahsulleri Ofisine verdim. Sonraki 3 yıl boyunca ise Ofisi ara da bul. Milas genelinde buğday hasadı bitmeye yakın Ofis Milas’a geliyor. Tabii ki iş işten geçiyor. Üreticinin büyük çoğunluğu deposu olmadığı için ürünü hemen teslim eder. Ofis olmadığı için fiyat gevşiyor. Bu nedenle Ofis gelecekse, hasadın başında gelmesi gerekiyor. Öte yandan, tüccara ürün veren üreticinin primden mahrum bırakılması doğru değil. Gözden geçirilmesinde yarar var.”




Bu haber 792 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI