Bugun...



İNSAN, DOĞA ve ENGELLİ...

"Toplumumuzda azımsanmayacak sayıdaki engelli, zaten gündelik yaşamlarında belli zorluklar yaşadıkları yetmezmiş gibi anlamsız bir toplum baskısına da maruz kaldıkları için, genel olarak, sosyal hayata katılamıyor ve psikolojik bunalım yaşıyorlar."

facebook-paylas
Güncelleme: 19-05-2020 13:20:46 Tarih: 19-05-2020 13:13

İNSAN, DOĞA ve ENGELLİ...

Hüsnü TEVŞİ / Türkiye Sakatlar Derneği Milas Temsilcisi

Doğada var olan yaratılmış her şeyin kendine özgü mucizeleri vardır. İnsanoğlu olarak bu mucizevi varlıkların başına çoğu zaman kendimizi koyuyoruz. Elbette bunun belli başlı sebepleri var.

Doğada bir canlı, örneğin bir aslan, başka bir aslanın yavrusunu öldürebilir. Bunu tamamen içgüdüsel olarak yapar. Bir leylek diğer yavrularına göre zayıf bulduğu bir yavrusunu yuvasından aşağı atabilir. Bu yaptıkları için hayvanları suçlayamayız çünkü doğasında ne varsa onu yaşar hayvanlar. Biz insanlar için bunlar acımasızca ve kabul edilemez eylemlerdir; çünkü bizler empati yapar ve o yavrular için üzülürüz. Doğada güçlünün ayakta kalması durumu bir kanun haline gelmişken biz zayıf olana el uzatır, yaşamasını sağlarız. Çünkü biz insanız, farklıyız.

Şimdi size şunu sormak isterim; farklılıklarıyla mucivezi varlıkların başında gelen insan, günümüzde ne kadar empati yapıyor? Etrafında ve evrende olup bitenlere karşı ne kadar duyarlı, ne kadar bilinç sahibi?

Övündüğümüz tüm özelliklerimizi yavaş yavaş kaybetmeye mi başladık?

İnandığımız gibi mi yaşıyoruz, yaşadığımız gibi mi inanmaya başladık?

Hepimizin kendine özgü yetenekleri, iyi yaptığı şeyler ve zayıf olduğu noktalar vardır. Bunların dışında, vücudumuzun temel işleyişinde yer alan ve görevini yerine getirdiği zaman ekstra bir özellik olarak atfedilmeyen kabiliyetlerimiz var. Görmek gibi, duymak gibi, yürümek gibi, düşünmek gibi.

Şimdi kısa bir süreliğine de olsa bunlardan herhangi birini, "isteseniz de yapamadığınızı" düşünün. Tarih boyunca değişe değişe en sonunda günümüzde, "engelli" olarak karşımıza çıkan kavram, bu temel fonksiyonlardan biri veya birkaçından, doğuştan veya sonradan olmak üzere mahrum bireyler için kullanılıyor.

Toplumumuzda azımsanmayacak sayıdaki engelli, zaten gündelik yaşamlarında belli zorluklar yaşadıkları yetmezmiş gibi anlamsız bir toplum baskısına da maruz kaldıkları için, genel olarak, sosyal hayata katılamıyor ve psikolojik bunalım yaşıyorlar.

Kendini "farklı" olarak lanse eden insanoğlu bu ve buna benzer birçok konuda, öncelikle kendisi farkında olarak, farkındalık oluştursa; öncelikle kendisi bilinçli ve duyarlı olarak, çevresindekileri bilinçlendirip duyarlı birer vatandaş haline getirse, yaşam hepimiz için çok daha güzel bir hale gelmez mi?

Türkiye Sakatlar Derneği Milas Temsilciliği olarak, biz bunun mücadelesini veriyoruz. İnsan olarak, biz bunun mücadelesini veriyoruz.

Gelin siz de, sesimize ses verin.

İletişim kanalımız: 0533 281 51 95




Bu haber 1646 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONUK YAZAR Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI