Bugun...


Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

facebook-paylas
CHP'nin 2024 Yerel Seçimleri İçin Tavrı Ne Olmalı?
Tarih: 17-07-2023 21:37:00 Güncelleme: 17-07-2023 21:37:00


✓ Ve hatalardan ders çıkarabilmek!

CHP, 2018 seçimlerinden bu yana hep veren parti oldu ama kendisi bu fedakârlıklarının karşılığını alamadı.

2018 seçimlerinde İYİP'ye 15 milletvekili vererek grup kurdurarak seçime girmesini sağladı. Dünya siyaset tarihinde görülmeyen bir şey!

2023 seçimlerinde DEVA(15), GELECEK(10), SAADET(10) ve DP(3)'ye kendi listelerinden 38 milletvekilini verdi ama onların CHP'ye hiçbir getirisi olmadı.

CHP'nin %25 oyu vardı. Seçimden sonra bu oy oranı gene %25 oldu. CHP tek başına seçime girseydi bu oy oranı %28 olabilirdi. İttifak partilerinin listede yer alan isimlerinden dolayı birçok CHP'li o isimlere tepki göstererek partisine oy vermedi.

Bu seçimden CHP'nin çıkaracağı çok dersler var. Aynı hatalar bir daha tekrarlanmamalı.

2024 Mart ayında yapılacak yerel seçimlere, CHP tek başına girmeli, hiçbir sağ partiyle bu il senin bu il benim; bu Büyükşehir senin bu Büyükşehir benim pazarlığına girmemelidir.

CHP kendi varlığını ve gücünü ispatlamalı. Kendi kurumsal ve siyasi kimliği ile seçimlerde gücünü göstermelidir.

CHP, 2024 yerel seçimine, sol bir programla, doğru adaylarla ve kadrolarla girmeli; yerel ölçeklerde kendi dışındaki solla işbirliği olanaklarını yaratmalıdır.

1989 yerel seçimlerinde(*); ANAP iktidarında, SHP'nin yerel seçimlerde birinci parti olarak çıkmasının sırrı budur; kendi dışındaki solla işbirliği yapmak ve sol bir program.

CHP sağa açılmanın ve sağla işbirliği yapmanın hiçbir faydasını görmedi ve hep zararını gördü. Aynı yöntemi tekrarlayıp durmanın bir anlamı yok artık.

2024 seçimlerinde, CHP yerelde iktidar olmak istiyorsa, önce işbirliği yöntemini değiştirmesi ve bir de seçmenin karşısına umut vadeden sol bir programla çıkması gerekiyor.

(*) Bu seçimde SHP, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere 39 ilin belediye başkanlıklarını kazandı. Bunu 16 ille DYP, 5 ille Refah Partisi, üçer ille (Bitlis, Elazığ, Erzincan, Hakkâri, Malatya, Yozgat) ANAP ile MÇP ve 1 ilde (Tunceli) bağımsız aday izledi. O zaman il sayısı 67. 

 



Bu yazı 3227 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI