Bugun...


Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

facebook-paylas
Milas'ı Bekleyen Tehlike Susuzluk ve Belediye Başkanı Adayı Olacakların Bu Konudaki Tutumu Ne Olmalı?
Tarih: 25-07-2023 00:25:00 Güncelleme: 25-07-2023 00:25:00


MİLAS'ı yakın gelecekte bekleyen en büyük tehlike susuzluk ve çölleşmiş bir doğa. Milas coğrafyasının %60'ı maden arama ve işletme ruhsatlı. Muğla ilinde arama-ihale ve işletme ruhsatlı alan en çok olan ilçe Milas. Bu oran belki %70 oranında.

Bodrum, Milas Güllük ve Havalimanına su veren Çamköy su havzası; YK ENERJİ'nin tehdidi altında. Havzadaki kömürü almak için, kömür tabakasının üstündeki suyu daha derine gönderecekler.

DımDım mevkiinde, MİLAS'a su veren kuyuların yakınında bulunan taş ocaklarında yapılan şiddetli patlatmalar, bu su kuyularını tehdit ediyor.

Beyaz maden / feldspat ocaklarındaki patlatmalar, çam ağaçlarının kesilmesi; Labranda bölgesindeki su kaynaklarını yok ediyor, onların daha derine gitmesine neden oluyor.

Bölgedeki orman yangınları ve maden için ormanlık alanların yok edilmesi nedeniyle; bölgedeki yağışlar azaldı, sıcaklar arttı, iklimde çölleşme belirtileri başladı.

Bölgemiz adeta madencilerin bir saldırı alanına dönüştü. Sanki yamyamlar Milas coğrafyasını kendilerine üs seçti ve Milas'ı habire yağmalıyorlar. Bir süre sonra, kupkuru bir Milas bırakacaklar. O zaman ne kadar dövünsek, ah-vah etsek boşuna ve her şey bitmiş olacak.

Akbelen'i savunan doğa savaşçıları gibi bizler de, Milas'ta yaşayan 150.000 kişi Milas'ın doğasına, suyuna, havasına, toprağına sahip çıkmak için şimdiden tezi yok harekete geçmeliyiz. Yarın çok geç olacak!

Sekiz ay sonra yerel seçimler var. Milas Belediye Başkanlığına aday olacaklar için en belirleyici özellik yukarıda sıraladığımız unsurlara ne oranda karşı çıktığı ve bunun için neler yapacağı ile ilgilidir.

Belediye başkanlığına aday olan kişi temel olarak nu konuda şunları diyebilmeli ve tavrını net olarak ortaya koymalı;

1-Milas sınırları içinde doğayı ve su kaynaklarımızı tahrip eden maden firmalarına yaptırım uygulanması için mücadele edeceğim

2- Yeni maden ve işletme ruhsatları verilmesine karşı çıkacağım

3- Su kaynaklarının yakınındaki taş ocaklarının kapatılmasını savunacağım ve yetkimi kullanacağım

4- Kuruldukları günden bugüne kadar binlerce insanın ölmesine neden olan Yeniköy ve Kemerköy Termik santrallarının kapatılması için mücadele edeceğim; alternatif enerji üretimlerini ve bu alanlarda istihdam yaratılmasını savunacağım.

5- Milas Milas'ı yapan değerlerin; tarih, kültür, doğa, toprak verimliliği, su kaynaklarının; madencilik uğruna feda edilmemesi için mücadele edeceğim, direneceğim.

Sekiz ay sonra belediye başkanı adayı olacak olanlar; Milas halkına, çocuklarına bu sözleri vermelidir. Eğer bu sözleri veremiyorlarsa, rutin belediyecilik vaatleri bir anlam ifade etmeyecektir.

Çünkü Milas halkını ilgilendiren; havasının temiz olması, doğasının korunması, susuzluk çekmemesi, tarım alanlarının korunması, gökten asit yağmurlarının yağmaması gibi sağlıklı yaşam alanlarının var olmasıdır.

Önümüzdeki seçimlerde, seçmen tercihlerini belirleyecek en önemli unsurların; bunlar olduğunu düşünüyorum.

 



Bu yazı 3202 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI