Bugun...


NİLSU ACAR

facebook-paylas
İnsana dair en köklü uğraş alanlarından biri: Tarım
Tarih: 28-12-2023 10:39:00 Güncelleme: 28-12-2023 10:39:00


Kimi atadan miras işletmesini sürdürüyor kimi ise planlı bir kararla üretime dışarıdan giriş yapıyor. Burada başarılı ya da başarısız öykülere rastlamak olağan.
Fakat öykünün gidişatını belirleyen yegâne unsur profesyonellik.

Profesyonellikten kastımız tam olarak nedir?

-Örneğin süregelen bir işletmede tarla ziraatı yapılarak elde edilen sonuç bahçe ziraatine oranla daha düşük ve bahçe tarımı için bölgenin ürüne adaptasyon oranı tarla ziraatine nispeten daha mümkün bir profil çiziyorsa değişim ve dönüşümden kaçınmadan gerekirse risk faktörünü doğru zamanda kullanarak mantıklı atılımlar yapılması başlıca gerekliliktir.

-Tarımda teknolojiyi kullanarak elde edilebilecek avantajları göz ardı etmek mümkün değildir. Drone vasıtasıyla periyodik gözlemler yapabilmekten tutunda GPS kontrollü ekipmanları bünyede bulundurmaya kadar türevler çoğaltılabilir.

-Hedef kitleyi belirlemenin mantığı onlara uygun çeşidi seçip gereken arz-talep dengesini tutturabilmektir. Tesisi bu yönde geliştirip çoğaltmak belirleyici bir etkendir.

-Üreticinin kazanç elde edemediği bir ürünü söküp başka bir çeşidin fidanı ile değiştirmesi çok masraflı olabilir. Fakat orta vadede bakıldığında kazançlı bir üretim yapılması için başka alternatif yoktur.

-Profesyonellik sadece belirli bir alandaki yetkinlik değildir. Profesyonellik, aynı zamanda bir öğrenme potansiyeline sahip olmak ve kendini geliştirme yeteneği gösterebilmektir.

-Ürün verimliliği ve kalitesine direkt etki eden teknolojik yatırımlar üreticilerin önem vermesi gereken konular arasında ilk sırada.

Tarımı bir denklem olarak düşünelim
Herkesin yöneldiği alan ve temsil ettiği amaç birbirinden çok farklı.
Herkesin içinde bulunduğu işin felsefesiyle ilgili gençlere ve geleceğe ilham veren tutumlar sergilemesi ve daha çok başarı hikayesi elde etmesi gerekli.
Örneğin, bitkisel üretim yapan birinin daha çok kar amacı güderek hep daha fazlasına yönelmesi bugünlük bir başarı ya da büyük bir getirinin habercisi olsa da uzun vadede kalıcı olması pekte gerçek değildir. Çünkü yapılan iş doğayla ilgili olduğu gibi doğal denge ve yaşam alanlarının çıkarını gözetmeden yapılamayacak kadar hassas terazilerde ilerler.

Çiftliklerimiz ekosistemler olarak çalışmalı,

Doğanın yapısına yakın bir şekilde tarım yapmalıyız

Aynı zamanda günlük gıda alımlarındaki seçimleriyle gıda üreticilerini yönlendirebilen eğitimli bir topluma ihtiyacımız var.

 



Bu yazı 962 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI