Bugun...



Bir Aile Hekiminin, Hastalarına Seslenişi ve Onlardan İsteği!

Evde elinizde bulunan, daha önceden aldığınız klasik grip ilaçlarıyla, geleneksel ev yapımı tedavilerle üstesinden gelebileceğiniz rahatsızlıklar için Aile Sağlığı Merkezlerine(ASM) gelmenizi istemiyoruz. Boğazınızda hissettiğiniz batma hissi, dünden beri öksüren çocuk, burun akıntısı, eklem ve kaslarınızdaki ağrılar için bildiğimiz yöntemleri kullanalım...

facebook-paylas
Güncelleme: 19-03-2020 03:28:12 Tarih: 19-03-2020 00:31

Bir Aile Hekiminin, Hastalarına Seslenişi ve Onlardan İsteği!

Dr. Çağlayan ÜÇPINAR / ASM Hekimi

Evde elinizde bulunan, daha önceden aldığınız klasik grip ilaçlarıyla, geleneksel ev yapımı tedavilerle üstesinden gelebileceğiniz rahatsızlıklar için Aile Sağlığı Merkezlerine(ASM) gelmenizi istemiyoruz.

Boğazınızda hissettiğiniz batma hissi, dünden beri öksüren çocuk, burun akıntısı, eklem ve kaslarınızdaki ağrılar için bildiğimiz yöntemleri kullanalım: Nane-limon, bal-zencefil, sırtını vıcksle ovmak, kupa çekip sırta ve ayak tabanlarına kare şeklinde batticon sürmek, karnına elma yağı sürmek gibi yöntemler. Bizim yanımıza gelip ilaç yazdırmaktan daha az etkili değildir… 

Gelmenizi, neden istemiyoruz?

1- ASM’ler poliklinik hastalarının yanı sıra BEBEK, GEBE, ANNE, bazı BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ HASTALIKLARI olan hastalar gibi ASM’nin hizmet verdiği kişilerin zorunlu olarak geldiği bir kurumdur. Bu kişilerin sağlam gelip hasta gitmemeleri için ASM’leri mümkün olduğunca Corona virüs bulaşması olasılığından uzak tutmamız gerekiyor. Yeni doğmuş 3-5 günlük bir bebeğin sizin yüzünüzden hasta olması olasılığını düşünebiliyor musunuz?

2- ASM bekleme salonları, gelen hastaların saçtığı hastalık etkenleri ile bulaşık durumda oluyor. Bu, yukarıda bahsettiğim tarzda hafif bir durum için orada bulunmayı riskli hale getiriyor. Hele bu günlerdeki CoVid-19 salgınını düşünürsek bayağı büyük bir risk. Bu riski almaya değer mi?

3- Siz, yanınızdaki başka bir kişi, sağlık personelinden birisi Covid-19 taşıyor ama henüz hastalık belirtisi göstermiyor olabilir. Belki de ben hastayımdır. Bilme şansımız var mı? Yok! Beklerken ya da muayene odasına girince hasta olmasanız bile virüsü alıp gitme riskini almaya değer mi?

4- Daha önceden konuşulmuş olan tahlil için zamanın gelmiş olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Ama bu dönemde laboratuvar tetkiklerini yapmıyoruz. O nedenle boşuna ASM’ye gelmeyin.

5- Raporlu ilaçlarınızı eczanelerden, birer kutu da olsa, temin edebiliyorsunuz. Üç aylık ilaç almak için gelmeyin. Raporlu ilaçlar kullandığınıza göre, zaten risk grubundasınız demek ki. İki kutu fazla ilaç için CoVid-19 riski almaya değer mi?

6- Ağrı kesici vb. günlük kullanım için gerekli ilaçları eczacınıza danışarak alabilirsiniz. Söz, ortam düzelince hepsini sizin adınıza reçete edeceğiz.

7- ASM’leri, hem sizler hem bizler için sürekli ilaçlı sularla temizliyoruz. Ne kadar az ziyaretçimiz olursa o kadar uzun süre temiz kalırız. Unutmayın, sizin 15-20 dakika zaman geçirip gittiğiniz yer, bizim tüm günümüzü geçirmek zorunda olduğumuz işyerlerimiz. Bizim göğüslediğimiz riski, azaltmamıza destek olunuz.

8- Günlerdir #EVDEKALIN diye neredeyse yalvarıyoruz. Ama sanki hiçbir şey olmamış gibi her yerde dolaşıyor, mikrop yayıp mikrop alıyor, mikrop taşıyorsunuz. #EVDEKALIN çağrısı aynı zamanda #KARANTİNA uygulamasıdır. ASM’ye her gelişiniz, karantinayı delmeniz demektir.

9- Kendi ihtiyaçlarınız için geliş gidişleriniz toplumsal davranış kalıbımızı da gösteriyor. Bu günler KENDİMİZ İÇİN DEĞİL, TOPLUM İÇİN ortak davranmamız gereken günler. HEPİMİZ İÇİN ortak davranmayı başaramazsak, CoVid-19 bizi daha çok üzecek gibi görünüyor. Lütfen #EVDEKALIN.

10- Tüfek, ehliyet, evlilik, spor vb. raporlar için gelmeyin. Bu raporların hiçbirisi acil alınması gereken belgeler değil. Salgın geçince, hallederiz.

Umarım bu konuda bir kez daha yazmak zorunda kalmam.

Daha güzel günlerde görüşmek üzere...

 




Bu haber 1820 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI