Bugun...



ELEKTRİKLER KESİLDİĞİNDE MUSKİ NE YAPMALIYDI?

“MUSKİ'nin şu an Muğla Bölgesinde su tedarik ettiği 1100 tane bölge var. Yani jeneratörle elektrik enerjisi sağlama durumu oluşacak olursa MUSKİ'nin 1100 bölgeye jeneratör oluşturması gerekir ki bu sürdürülebilir ve servisi sağlanabilir bir yöntem değildir”

facebook-paylas
Tarih: 02-08-2023 13:12

ELEKTRİKLER KESİLDİĞİNDE MUSKİ NE YAPMALIYDI?

MEHMET ERDAL / DATÇA

Datça Belediye Meclisi Ağustos Ayı Olağan Toplantısı'nın (01.08.2023) resmi gündem maddesinin görüşülmesine geçilmeden önce grubu adına konuşma yapan CHP Grup sözcüsü Can Canbey Temmuz ayı içerisinde Datça'da gündeme gelen uzun süreli elektrik kesintisi sürecinde yaşanılan su sıkıntısına değinirken “MUSKİ'nin şu an Muğla Bölgesinde su tedarik ettiği 1100 tane bölge var. Yani jeneratörle elektrik enerjisi sağlama durumu oluşacak olursa MUSKİ'nin 1100 bölgeye jeneratör oluşturması gerekir ki bu sürdürülebilir ve servisi sağlanabilir bir yöntem değildir” dedi.

 ELEKTRİK KESİLDİ, SU SIKINTISI BAŞLADI, DATÇALILAR YÜRÜDÜ

Bilindiği üzere 16 Temmuz akşamı saat 20.30 gibi meydana gelen bir trafo patlaması sonrasında Datça'da elektrik kesintisi ve bunu takiben su sıkıntısı yaşanmaya başlanmıştı. Elektrik kesintisinin ve su sıkıntısının uzun sürmesi ve yetkililerden de yeterli herhangi bir açıklamanın yapılmaması üzerine büyük ölçüde kendiliğindenci bir biçimde bir kısım Datçalı 17.07.2023 günü saat 19.00'da önce AYDEM önünde toplanmış, elektrik kesintisini protesto etmiş, bilahare sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanına kadar yürümüşlerdi.

Sosyal medyanın yanı sıra sokağa da taşan bu protestolar karşısında ilgililer MUSKİ'nin Muğla'dan ve daha başka yerlerden jeneratörler göndererek su sıkıntısına son verme doğrultusunda adımlar attığını, Datça'da kronikleşen elektrik kesintilerine çözüm bulma çerçevesinde de İstanbul'dan geliştirilmiş trafoların Datça'ya nakline başlandığını duyurmuşlardı.

Uzun süre elektrik kesintisini ve su sıkıntısını yaşayan pek çok Datçalı bu süreçte kendine ve çevresine bazı sorular sormaya başlamıştı: Yıllardır kronik halde elektrik kesintisi yaşanan Datça'da MUSKİ neden önceden gerekli hazırlığı yapmaz ve gösterilen tepkilerden sonra Muğla'dan vb... yerlerden jeneratör getirmeye kalkar? Madem oralarda Datça'ya nakledebileceği jeneratörler vardı, neden ilk anda bu doğrultuda adım atmadı da 24 saat bekledi ve tepkiler sokağa taşınca adım atmaya başladı?..

 CAN CANBEY AÇIKLAMA YAPTI

Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Can Canbey grubu adına yaptığı konuşmasının bir yerinde, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar'ın toplantı açış konuşmasında yaptığı açıklamalardan hareketle bu ve benzeri sorulara bir biçimde yanıt verircesine konuşmaya başladı: “Yaşadığımız elektrikle ilgili sıkıntı sürecinde sizin ifade ettiğiniz şeyleri ben de kendi adıma takip ettim başkanım. MUSKİ'nin şu an Muğla Bölgesinde su tedarik ettiği 1100 tane bölge var. Yani jeneratörle elektrik enerjisi sağlama durumu oluşacak olursa MUSKİ'nin 1100 bölgeye jeneratör oluşturması gerekir ki bu sürdürülebilir ve servisi sağlanabilir bir yöntem değildir. MUSKİ'nin mobil jeneratör araçları tabi ki var. Fakat o süreçte AYDEM'den akan bilgilere istinaden MUSKİ refleks alıyor. Bir süre sonra, ilk elektrik kesintisinin yaşandığı andan bir süre sonra, AYDEM'den veri akışı da MUSKİ'ye kesildikten sonra, yani şu saatte elektriği veririz gibicesine bilgiler gelmemeye başladıktan sonra MUSKİ iki tanesi Fethiye Bölgesinden, iki tanesi Menteşe Bölgesinden olmak üzere 4 adat jeneratörü mobil olarak bu bölgeye sevk etti. Hala da yanılmıyorsam eğer bir ya da iki tanesi burada, bunlar için bir de personel konuşlandırdı... Bu bilgiyi de Datça halkıyla paylaşmak istedim.”

 BELEDİYE BAŞKANI GÜRSEL UÇAR “MUSKİ BAŞARISIZ”

Belediye başkanı Gürsel Uçar “Tabi farklı şeyler düşünmüyoruz” diyerek Can Canbey'in konuşmasında değindiği konulara dair düşüncelerini ifade etmeye başladı. MUSKİ ile ilgili söylediklerine gelince “Arkadaşlar, ben açık ve netim” dedi. Devam etti: “MUSKİ bu işi çözmüş müdür? Çözmüştür. Ama şu vardır ki, bakın elektrik saat 20.30'da arıza verdi. Saat 20.30, 21.30, 22.30, 23.30, 24.30... Sabaha kadar elektrik beklenmez arkadaşlar, kusura bakmayın. Benim kurumumda olsa, isterse belediyenin sorumluluğunda olsun, alırım onu görevden. Öyle bir şansı yok.

Sabah saat 08.00'e kadar, 09.00'a kadar elektrik gelmedi diye, elektrikten bilgi alamıyorum diye bekleyemez. 3 saat, 3 saat tamam. Kuyular inmeye başladı, MUSKİ, 'Arkadaş, elektrikler kesileli 3 saat geçti. Normalde arızalar 10 dakika sürer, yarım saat sürer, bir saat sürer. Bir saat içinde yapılmayan arıza büyük bir arızadır' dersin. Hepimiz öyle düşünüyoruz. Umudu kesiyoruz. Elektrik kesilince ne yapıyoruz? Sigorta atınca şalteri kaldırırlar, yarım saat sonra elektrik gelir diye. Hepimiz de böyle bir bekleyiş yok mu? Hepimizde böyle bir bekleyiş var. Ama elektrik bir saat, iki saat, üç saat içinde gelmiyorsa harekete geçmemiz gerekiyor. MUSKİ'nin eksikliği bu. Yoksa var ya evet harekete geçti, jeneratörler geldi, suyu vermeye başladılar, tamam, bu güzel ama bu bana göre hem duyarlılığımızın, hem de insanlara karşı sorumluluğumuzun ve sorumluluğumuzu ne kadar üstlendiğimizin, yerine getirmeye çalıştığımızın bir şeyini vermemiz gerekiyor. Yoksa MUSKİ tabii ki bu çalışmaları yaptı, etti ama biraz geç kaldığını düşünüyorum arkadaşlar.

O bakımdan yani kusura bakmayın buradaki bu arkadaşlarımız, tabi Muğla'daki arkadaşlarımızın rolünü bilemiyoruz, buradaki arkadaşlarımız bu konuda başarısız. Hiç savunma yapmayalım.

Konuşmalardan anlaşıldığı kadarıyla Datça Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Can Canbey'e göre 16 Temmuz günü ve sonrasında yaşanılanların tek sorumlusu AYDEM idi. MUSKİ yapması gerekenleri yapmıştı.

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar'a göre ise MUSKİ de başarısızdı. Bu başarısızlığı elektrik kesintisi sonrasında olası gelişmelere göre gerekli değerlendirmeyi ve refleksi gösterememesinden geliyordu. Haliyle en azından MUSKİ Datça sorumlusu görevden alınmalıydı.

Peki hem elektrik hem de su kesintisinden dolayı çok ciddi maddi ve manevi mağduriyet yaşayan tüketici bu konuda ne düşünüyor?

 




Bu haber 1309 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YEREL YÖNETİM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI