Bugun...



Milas Yurttaş İnisiyatifi, Yerel Seçimlere Hazırlanıyor

Mart 2024’de yapılacak olan yerel seçimlere beş ay gibi bir zaman kala, yerel seçimlere katılacak olan siyasi oluşumlar da çalışmalarına başladı. Yerel seçimlerde güçbirliği yapmak için çalışmalarını sürdüren Milas’taki sol-sosyalist ve yurtsever partilerin oluşturduğu “Milas Yurttaş İnisiyatifi” de bunlardan birisi. “Milas Yurttaş İnisiyatifi” her hafta toplanarak, yerel seçimde hayata geçirecekleri ve savunacakları ilkeleri belirlemek için konuşuyorlar...

facebook-paylas
Güncelleme: 21-10-2023 22:56:24 Tarih: 21-10-2023 14:08

Milas Yurttaş İnisiyatifi, Yerel Seçimlere Hazırlanıyor

Söyleşi: Nevzat Çağlar Tüfekçi

Mart 2024’de yapılacak olan yerel seçimlere beş ay gibi bir zaman kala, yerel seçimlere katılacak olan siyasi oluşumlar da çalışmalarına başladı. Yerel seçimlerde güçbirliği yapmak için çalışmalarını sürdüren Milas’taki sol ve sosyalist partilerin oluşturduğu “Milas Yurttaş İnisiyatifi” de bunlardan birisi. “Milas Yurttaş İnisiyatifi” her hafta toplanarak, yerel seçimde hayata geçirecekleri ve savunacakları ilkeleri belirlemek için konuşuyorlar ve yerel seçimde başarılı olabilmek için seçim stratejisi üzerinde tartışıyorlar. Farklı siyasi çizgi ve parti temsilcilerinden oluşan “Milas Yurttaş İnisiyatifi”, kapılarını CHP’ye kapatmış değil ama bunun önemli koşullarının olduğu belirtiliyor…

Haftalık olağan toplantılarından sonra Milas Yurttaş İnisiyatifi Eşsözcüleri Hüseyin Yorulmaz ve Mehmet Polat’la görüştük. Onların sürece ilişkin değerlendirme ve görüşlerini aldık. Her iki sözcü, sorularımızı açık bir şekilde yanıtladı.

Yerel seçimlere yönelik bir çalışmanın içindesiniz. Önce bu oluşumun niteliği üzerinde duralım. Bu oluşumu nasıl tanımlamak gerekir?

Mehmet Polat: Bu toplantıda bulunanların her biri, ayrı siyasetin içinde olan ve bu partilerde mücadele veren arkadaşlarımız. Bu partilerin bireysel olarak kendi adlarına bu toplantılara katılsalar da Türkiye’deki sol hareketleri temsil eden sol-sosyalist-yurtsever partilerin meydana getirdiği bir oluşum.

Bu oluşum şu ana kadar kaç toplantı yaptı?

Hüseyin Yorulmaz: Bugüne kadar yedi veya sekiz toplantı yapıldı. İki aydır bu toplantılar yapılıyor.

Düzenli olarak toplanıyor musunuz?

Hüseyin Yorulmaz: Her hafta düzenli olarak toplanıyoruz. Aksatmamak için elimizden geleni yapıyoruz.

Oluşumun amacından söz etmek gerekirse; neler söyleyebilirsiniz?

Hüseyin Yorulmaz: Mevcut yönetimin yeterli olmadığını, belediyeyi ve Milas’ı iyi yönetemediğini düşünüyoruz. Bu nedenle mevcut yönetimin başarısızlığından dolayı koltuğunu bir AKP’liye devredebileceği öngörüsünde bulunuyoruz. Bu nedenle bu kötü gidişata dur demek ve son vermek zorundayız. Milas’taki yerel yönetimi devralmak istiyoruz. Mevcut yönetimin yaptıklarının AKP’li bir belediye yönetim anlayışından çok da farklı olmadığını gördük. Milas’ta CHP’yi desteklemenin de Milas’ı kurtarmayacağını görüyoruz. Bu nedenle, Milas’ın sosyalistleri, yurtseverleri, devrimcileri, ötekileştirilmiş Alevisi, Kürdü kim varsa hepimiz el ele verdik ve Milas’taki yerel siyasete yön vermek istiyoruz. Milas’ın geleceğine sahip çıkmak istiyoruz.

Bu oluşum mutlaka bir belediye başkan adayı ve belediye meclisine adaylar çıkaracak. Çıkaracağınız adaylar nasıl bir özelliğin ya da özelliklerin, ilkelerin sahibi olacak?

Hüseyin Yorulmaz: İlkelerimizi şu anda çok fazla dillendiremeyiz ama bir kaçını söylemek mümkün. İlkeler üzerindeki konuşmaların henüz sonuna gelmedik. Bunları daha sonra açıklayacağız. Burada bazı ipuçları verebiliriz. Mesela doğasına sahip çıkmalı, emeğe sahip çıkmalı. Milas’ta yaşayan ve ötekileştirilmiş herkese sahip çıkmalı. Kent kültürünün yaşatılmasını sağlamalı, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmalı. AKP iktidarının Milas’ın doğasını tahribe yönelik dayatmalara ve uygulamalarına karşı daha dik durabilmeli. Çevre talanlarına, kıyı yağmalanmalarına karşı her türlü talana, tahribe, vahşi madenciliğe karşı olmak üzere Milas’ta insan yaşamını tehdit eden her şeye karşı çıkabilmeli. Bunlarla ilgili itiraz hakkını kullanabilmeli. Bunları yaparken de aynı zamanda halkıyla beraber, paydaşlarıyla beraber ilke kararı alma sürecine gidebilmeli, yani halkıyla beraber bu işi yapmalı. Ben yaptım, ettim oldu anlayışı; artık sona erdi.

Kent yaşamında karşılaşılan başka sorunlar nelerdir?

Mehmet Polat: Kadınlar ve engellileri özellikle vurgulamak gerekiyor. Milas’ta kadın temsiliyeti yok. Şehir engelliler için yaşanılmaz bir durumda. Kaldırımlar işgal altında. Kaldırımlarda yaya güvenliği yok. Kent merkezine giren çıkan araç trafiği çok; otopark yok. Mahalle parkları bakımsız. Milas’ın içinde bulunduğu sorunları tek nedeni; mevcut yönetim. Bu yönetim 15 yıldır yönetimde ama bugüne kadar Milas’ın hiçbir sorunu çözüme kavuşturulamamış. Çocukların oynayabileceği yeşil alanlar çok kısıtlı. Şehir parkı, beton yığını oldu. Çocuklar bir toprakla bile temas etmiyor. Kreşler yok, kreşler açılmalı. Yaşlı bakımevi veya Huzurevi açılmalı. Yaşlılara, kimsesizlere sahip çıkılmalı. Sosyal belediyecilik yapılmıyor. Kentte yaşam konforu sağlanabilmiş değil.

Kendi adayınızı çıkaracaksınız. Asıl amacınızın bu olduğunu açıkladınız. Bu şekilde bir davranış ortaya koyarken, bir esneklik payınız var mı? Yani CHP’ye kapılarınız tamamen kapalı mı yoksa bir görüşme/diyalog olasılığı var mı? 

Hüseyin Yorulmaz: Kapılarımızın tamamen kapalı olduğunu söylemek mümkün değil tabiki… Burası Milas ve burada yoğun bir CHP kitlesi var. Bunu da çok iyi biliyoruz. Ancak CHP’nin şu andaki mevcut belediye yönetimiyle çalışma şansımız yok. İlkelerimizle uzlaşabileceğimiz, müzakere edebileceğimiz, yüzü sola dönük bir aday çıkarsa bunu konuşabiliriz ama esas çıkış noktamız, asıl amacımız kendi ortak adayımızı çıkarmaktır. Birinci önceliğimiz bu! Bizim ilkelerimizi kabul eden bir CHP adayı olursa da biz konuşmaya, görüşmeye hazırız. Şu andaki belediye başkanı sorunların kaynağı. Mevcut başkan aday gösterilirse, biz CHP ile kesinlikle diyaloğa açık değiliz, Bunun da bilinmesini istiyoruz.

İlkelerimiz doğrultusunda bizim burada adaylardan istediğimiz şey; sosyalist ilkeler, emek hareketinin amaçlarına uygun ilkeler, kadına, engelliye, Aleviye, Kürtlere ve herkese eşit davranabilen ve bunların temsiliyetlerinin sağlandığı bir yönetim istiyoruz. Bu da ancak belli bir anlayışla mümkün. Sosyalist bir anlayışa veya buna açık olmayan bir belediye başkanı adayıyla çalışmak istemiyoruz. Biz CHP’ye muhalefet olarak gelmiyoruz. Ayrı bir seçenek olarak geliyoruz. Topluma şunu söylemeye çalışıyoruz: Bir Üçüncü Yol var. Beceriksiz bir CHP yönetimiyle, faşist bir AKP-MHP koalisyonunun arasında sıkışmış değilsiniz. Bir başka seçeneğiniz var. O seçenek olarak buraya biz gelmek istiyoruz. Kenti sizlerle birlikte yönetmek, katılımcı demokrasiyi yaratmak istiyoruz Milas’ta.

Üçüncü Yol ve farklı bir seçenek olarak Milas halkına ne vadediyorsunuz?

Hüseyin Yorulmaz: Birlikte yönetmeyi vadediyoruz. Milas’ın sorunlarını birlikte belirlemeye, sorunlara birlikle özüm üretmeyi vadediyoruz. Birlikte yol almaya, birlikte karar almaya ve geleceği birlikte kurmayı vadediyoruz. Projelerin hayata geçirilmesinde halkın görüş ve önerileri alınacak. Halkımızın istemediği bir proje onlara rağmen uygulanmayacak. Ben yaptım oldu anlayışından hep uzak duracağız. Halk meclisleri, kadım meclislerimiz ve gençlik meclislerimiz olacak. Muhtarlar Meclisimiz olacak. Onlarla birlikte karar vereceğiz.  Hep birlikte yaşanabilir bir kent ortamını yaratacağız. Akşamları sokaklarında rahatça gezilebilen güvenli bir kent olsun istiyoruz. Bunu sağlamaya çalışacağız. Kent ve ilçe yönetiminde katılımcılığı esas alacağız. Halk iradesi ve tercihi her zaman bizim için belirleyici olacaktır.

Son sözleriniz

Mehmet Polat: Milas’ın geleceğine sahip çıkıyoruz. Birlikte başaracağız!

Hüseyin Yorulmaz: Milas’ta bir üçüncü yol seçeneği var. Birlikte başaracağız.




Bu haber 1530 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YEREL YÖNETİM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI