Bugun...



İcra, Haciz, Yasal Takibe Düşenlere Üç Ayda Milyonlarca Kişi Eklendi!

İktidarın uyguladığı politikalar toplumsal ve sosyal huzurun ardından ekonomik huzuru da yok etti. BDDK’nın kredi borçlarının yasal takibe intikal süresini 180 güne çıkartma uygulamasının eylül sonunda dolmasıyla, bireysel kredi kartı veya kredi borcundan dolayı icra, haciz, yasal takibe düşenlerin sayısı üç ayda patladı.

facebook-paylas
Güncelleme: 15-03-2022 13:56:18 Tarih: 15-03-2022 13:53

İcra, Haciz, Yasal Takibe Düşenlere Üç Ayda Milyonlarca Kişi Eklendi!

İktidarın uyguladığı politikalar toplumsal ve sosyal huzurun ardından ekonomik huzuru da yok etti. BDDK’nın kredi borçlarının yasal takibe intikal süresini 180 güne çıkartma uygulamasının eylül sonunda dolmasıyla, bireysel kredi kartı veya kredi borcundan dolayı icra, haciz, yasal takibe düşenlerin sayısı üç ayda patladı. 2021 sonu itibarıyla kredi ve kart borcunu ödeyemeyip takibe düşenlerin sayısı 2 milyona, takibe alınanların sayısı 34 milyara yaklaştı!  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) COVID 19 salgını nedeniyle kredi borç ve taksit ödemelerine yönelik ertelemelerin yanı sıra, kredi borçlarının yasal takibe intikal süresini 90 günden 180 güne çıkartmasına ilişkin kararının süresi 6’şar aylık uzatmaların ardından geçen yıl 30 Eylül’de doldu. BDDK kararın süresini yeniden uzatmadı.

 ✓ O dönemde takibe intikal süresinin uzatılmasının batık kredileri ve kredi borçlarının gizlenmesine olanak sağladığını, uygulama sona erdiğinde kredi borcundan dolayı yasal takip, icra, hacizlerde patlama yaşanacağını öngörmüştüm.  Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin geçen hafta duyurduğu 2021 yılsonu veriler bu öngörümü acı bir şekilde teyit etti. 

Rakamlara bakıldığında 2020 yılında kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe düşen toplam kişi sayısı 690 bin iken 2021 sonu itibarıyla bu sayı 1 milyon 14 bin kişi artarak 1 milyon 704 bin kişiye yükseldi. 

✓ Bir yılda kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe düşen kişi sayısında yüzde 147 artış yaşandı.  Sadece Bireysel Kredi Kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2020’de 397 bin kişiyken 2021 sonu itibarıyla bu sayı geçen neredeyse ikiye katlanarak 732 bin kişiye çıktı. 

✓ Bir yılda kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe düşen kişi sayısında yüzde 84,3 artış yaşandı.  Sadece Bireysel Kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise 2020’de 434 bin kişiyken 2021 yılında 1 milyon 354 bin kişi oldu.

 ✓ Bir yılda bireysel kredi borcu nedeniyle yasal takibe düşen kişi sayısında yüzde 211,9 artış yaşandı.  BDDK uygulamasının sona erdiği 30 Eylül’den itibaren yasal takibe düşenler katlanarak artmaya başlamış görünüyor. Bir başka vahim durum ise bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş olan ve borcu halen devam ettiği için her an yasal takibe düşecek kişi sayısının geçen yılsonunda 4 milyon 121 bin 998 kişiye yükselmiş olması. Bu sayı 2020 sonunda 3 milyon 471 bin 494 kişiydi. 

✓ İktidar kamu borç stokunu 3,5 yılda üçe katlayarak devletin hazinesini borç bataklığına sürüklediği gibi, salgın süresince uyguladığı politikalarla halkı, ihtiyaç sahiplerini, işyeri kapananları, parasal nakdi destek yerine sürekli şekilde kredi ve borçlanmaya yönlendirerek toplumu da borç batağına sürüklemiş. 

85 milyonluk ülkede 18 yaş ve altındaki 23 milyonluk nüfus düşüldüğünde geriye kalan her 35 kişiden biri yasal takibe düşmüş. Maaşına, varsa bankadaki parasına, aracına, evine haciz-icra gelmiş. Hesabı bloke edilmiş ve her gün fahiş faiz işliyor.  TBB-Risk Merkezi verileriyle; iktidarın ülkede adaletsizlik, yoksulluk, işsizlik, geleceksizlik yanında uyguladığı ekonomi politikalarıyla toplumun ‘ekonomik huzurunu’ da yok ettiği, apaçık görülüyor. İktidar, bir yandan bu yanlışlıklar ve hesapsızlıkların sonucunda ülkenin uluslararası risk puanını dünyada zirveye çıkartırken; diğer yandan da içeride borca batırdığı, yüksek enflasyonla gelirini eriterek ödeme gücünü yok ettiği milyonlarca kişiyi bankaların ‘riskli’ diye damgalayıp, ‘kara listeye’ almasına zemin yaratıyor!  

Kaynak: CHP haftalık bilgilendirme raporu medya ve kurumsal iletişimden sorumlu genel başkan başdanışmanlığı 07-13 Mart 2022




Bu haber 326 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI