Bugun...



Ormanı Korumanın Karşılığı, Yargılanmak. Duruşma 16 Eylül Cuma Günü

"Ormanı koruma" bahanesiyle Ormanı koruyan İkizköylüler ve dostları 200’e yakın Jandarmanın orantısız güç kullanımına maruz kalmışlardı. Bunun üstüne kamu görevlisine direnmekten haklarında dava açıldı. Davanın 2. duruşması yarın (16.09.2022) Milas 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacak.

facebook-paylas
Tarih: 16-09-2022 00:07

Ormanı Korumanın Karşılığı, Yargılanmak. Duruşma 16 Eylül Cuma Günü

 "Ormanı koruma" bahanesiyle Ormanı koruyan İkizköylüler ve dostları 200’e yakın Jandarmanın orantısız güç kullanımına maruz kalmışlardı. Bunun üstüne kamu görevlisine direnmekten haklarında dava açıldı. Davanın 2. duruşması yarın (16.09.2022) Milas 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacak. Duruşma 16 Eylül Cuma günü saat 10:05 Milas 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde.

Anayasa'nın 169/3.maddesine göre; "Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasî propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.". Anayasanın 169.maddesi düzenlemesinin yanı sıra yine Anayasa’nın 56/1,2.maddesine göre de; "Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir"

Ormanı koruma görevinin öncelikle Orman İdaresine ait olmasına karşın, 17.07.2021 tarihinde gerçekleşen kesim girişimi yüzünden, Mahkeme sürecini beklemeyen Orman İşletmesinden ve Şirketten ormanlarını korumak isteyen İkizköylüler ve onların dostları, Akbelen Ormanı girişinde özel bir taşınmazda 17.07.2021 tarihinde nöbete başlamışlardı. Bu sayede 08.08.2021 tarihinde yaşanan Şirketin kesiminden haberdar olunmuş ve kesim durdurulmuştu.

İkizköy Çevre Komitesinden şu açıklama yapıldı: “Anayasada yazılı ilke ve güvenceler ile yurttaşlık ödevlerini getiren, kalan çok az ormandan birisi olan Akbelen Ormanındaki hukukdışı kesimi durduran, ormanı gözleri gibi koruyan yaşam savunucularına teşekkür edilmesi gerekirken,   10 Ağustos Pazartesi’yi 11 Ağustos Salı’ya bağlayan gece yarısı Jandarma baskını yapıldı. Muğla Valiliğinin Orman Yangınları İle Mücadele Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler konulu 04.08.2021 tarihli 2021/2 sayılı kararı gerekçe gösterilerek, darp edildiler, kötü muameleye uğradılar, ormanın dışında özel mülk olan alandan zorla çıkarıldılar.”

İkizköy Çevre Komitesi Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal da şunları söyledi: “Şimdi de kendilerini sürükleyen Jandarmaya direndikleri için yargılanıyorlar. Önce şu müdahaleyi bir sorgulayalım,  kimin emri ile ve ne amaçla yapılmıştır? Neden gündüz değil de gece yarısı tercih edilmiştir? Akbelen direniş alanında hepsi 11 kişiden oluşan yaşam savunucusuna neden sayıca 10 katı kalabalık özel jandarma kuvvetiyle müdahale edilmiştir? Müdahale hukuka uygun mudur? Bunları ortaya çıkartabilir miyiz? Bakacağız.”




Bu haber 785 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TOPLUM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI