Bugun...



Bayır ve Deştinliler’den Çimento Fabrikası Kurma Girişimine Karşı Basın Açıklaması İçin Çağrı

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi ile Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ortak sınırında olan Tekağaçsırtı mevkiinde kurulacak olan çimento fabrikası için Bayır ve Deştinliler, 27 Şubat Pazar günü saat 15’de fabrikanın kurulacağı Tekağaçsırtı mevkiinde basın açıklaması yapacak.

facebook-paylas
Tarih: 23-02-2022 21:41

Bayır ve Deştinliler’den Çimento Fabrikası Kurma Girişimine Karşı Basın Açıklaması İçin Çağrı

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi ile Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ortak sınırında olan Tekağaçsırtı mevkiinde kurulacak olan çimento fabrikası için Bayır ve Deştinliler, 27 Şubat Pazar günü saat 15’de fabrikanın kurulacağı Tekağaçsırtı mevkiinde basın açıklaması yapacak.  Bayır ve Deştinliler, “Goca Moğlalılar, Çimentoculara karşı” temasıyla herkesi basın açıklamasının yapılacağı alana davet ediyorlar.

ÇİMENTO FABRİKASI KURMA GİRİŞİMLERİNİN ÖYKÜSÜ

MUÇEP Menteşe Meclis tarafından yapılan açıklamada sürecin öyküsü şöyle anlatıldı:
“İlki 1992 yılında başlayıp 1998 yılında durdurulan, ikincisi 2006 yılında başlayıp 2016 yılında durdurulan Muğla için talihsiz çimento fabrikası süreci maalesef devam etmektedir ve son üç aydır Muğla Kamuoyunun gündeminde ilk sırada bulunmaktadır. Çimento fabrikası kurma girişimine karşı bilim insanı çok değerli akademisyenlerimizin hazırladıkları raporlar doğrultusunda yaptığımız toplantılar, sözlü ve basın açıklamalarımızla, yaptığımız eylem ve etkinliklerle fabrikanın zararlarını halkımıza anlatmaya çalıştık ve çalışıyoruz. Ayrıca ilgili Belediye Başkanımız, muhtarlarımız ve kooperatif yöneticilerimizle de görüşmeler yaparak akademisyenlerimizle birlikte doğamızı, havamızı, yer altı ve yer üstü sularımızı insan ve tüm canlı sağlığı, zeytincilik, çam balı, ekolojik tarım ve turizm projelerine zararları konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Yaptığımız görüşmelerde çimento fabrikasının zararları konusunda kimseyle görüş ayrılığına düşmedik. Ne yazık ki hem belediye hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Bakanlığı projeyi durduracak herhangi bir somut adım atmamışlardır. Tavşan kaç tazı tut süreci işletmektedirler. Belediye mahkeme ÇED raporunu iptal etsin biz yapı ruhsat iznini iptal ederiz derken; Çevre, Şehircilik ve İklim Değisikliği İl Müdürlüğü ve Bakanlığı yapı ruhsat izninin ÇED raporuyla ilişkisi yoktur diyor ve çimento şirketine zaman kazandırıyor.”

ÇİMENTO FABRİKASININ ZARARLARI

MUÇEP Menteşe Meclisi çimento fabrikası kurulduğu takdirde çevreye ve insan sağlığına vereceği zararlar şu şekilde sıralandı:
Çimento fabrikası faaliyete geçerse neler olabileceğini gözden geçirelim;
• İlimizde tarım, zeytincilik, arıcılık, hayvancılık, endemik bitki örtüsü (çıntar, göbek, kuzugöbeği, sarmaşık) ve bunun gibi birçok bitki sağlıksız besin maddesi haline gelecektir.
• 5 metre çapında 100 metre yüksekliğinde çimento fabrikası bacası sadece bölgeyi değil tüm Muğla’yı yaşanmaz hale getirecektir. Dolayısıyla nefes alamayacağız, akademisyenlerimizin de belirtiği gibi akciğer kanseri artacak ve erken ölümler tavan yapacaktır.
• Yaşanmış ve yaşanmakta olan bir gerçek tüm verileriyle önümüzdedir. Yatağan termik santralinin faaliyete geçmesiyle birlikte Yatağan ve çevresinde kanser ve solunum hastalıklarına bağlı erken ölüm oranı %60’lardadır.
• Çimento fabrikasıyla birlikte termik santralin yarattığı kirlilik 2+1 etmeyecektir. Dolayısıyla hava kirliliğinin oranı çok daha yüksek olacaktır.
• Kaldı ki 1992 de başlayıp 1998 de kazanılan davayla askıya alınan Bayır Çimentoda derin uykusundan uyanıp faaliyete geçecektir.
• Çimento şirketlerinin 30 yıldır bitmek tükenmek bilmeyen ısrarı bu tür fabrikaların 30-40 yıl ömrü olmasına rağmen bölgede 300 yıl yetecek hammadde rezervinin olmasıdır. Bu da gösteriyor ki çimento fabrikasının tahsis alanının sınırları hayal edemeyeceğimiz kadar sonsuzdur.

MUĞLA TARIM VE TURİZMİ KORUNMALI

MUÇEP Menteşe Meclisi, Muğla’da tarım ve turizmin korunması ve bunun önemini şu ifadelerle ortaya koydu:
“Zaman zaman yetkililerin vurguladığı gibi “Muğla, tarım ve turizmin başkentidir” tespiti çok anlamlı ve değerlidir. Muğla’mızın geleceği için, toprak için, hava için, derelerimiz, çaylarımız, ormanlarımız için, kuşlar için elele verelim. Proje alanını organik, yerel, ulusal ve uluslararası onlarca ödül almış Memecik zeytin üretim çiftliğine dönüştürelim. Hammadde sahalarındaki Kızılçamların kesilmesini önleyerek bu alanları dünya üretiminin %90’ını Muğla’da yapılan çam balı üretim alanları, kıl keçisi, kuzugöbeği, çıntar üretim alanları olarak kullanmaya devam edelim. Tüm ülke vatandaşlarımızın ve dünyanın turizm gözdesi Muğla’mızı dinlencenin ve eğlencenin başkenti yapmaya devam edelim.”

MUÇEP’İN ÇAĞRISI

“Muğla tarım ve turizmin başkentidir gerçekliğiyle tüm halkımızı, tüm siyasi parti temsilcilerini, tüm belediye başkan ve meclis üyelerini, ormancılık, çevre, turizm, halk sağlığı ile ilgili kurumların il ve ilçe yöneticilerini ve tüm Muğla Milletvekillerimiz 27 Şubat 2022 Pazar günü saat 15.00’da proje alanında yapacağımız davullu zurnalı, zeybekli halaylı, sazlı sözlü basın açıklamamıza davet ediyoruz. Açık-seçik-net ilanımızdır; yereldeki ilgili seçilmiş yetkililerimizi, çevre, şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlüğünü ve bakanlığını bu tarihi hatadan dönmelerini tavsiye ediyoruz çünkü çevremizden, yaşam hakkımızdan ve cennetimizden vazgeçmeyeceğiz.” 

27 Şubat Pazar günü; Menteşe Sınırsızlık Meydanından saat 14’te; Yatağan Pazaryerinden saat 14’te; Bayır Heykel Meydanından saat 14.30’da; saat 15’de basın açıklamasının yapılacağı Tekağaçsırtı mevkiine araç kaldırılacağı belirtildi.




Bu haber 919 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI