Bugun...



Milas Hacı İlyas Mahallesi Muhtar Adayı Aliye Şensoy’la Söyleşi

Mahallemizin sosyal, kültürel eksiklerini gidermek, mahallemizi kaymakamlık ve Belediye ile kuracağım iyi diyaloglarla yaşanılabilir bir mahalle ve mekân olmasını sağlamak için aday oldum. Mahalleme bir kadın elinin değmesi ve bu sayede ekip arkadaşlarımızla birlikte güzel işler yapmanın zevkine ve mutluluğuna sahip olmak için aday oldum.

facebook-paylas
Güncelleme: 27-10-2023 11:45:02 Tarih: 27-10-2023 02:00

Milas Hacı İlyas Mahallesi Muhtar Adayı Aliye Şensoy’la Söyleşi

MUHTAR ADAYLARI KONUŞUYOR

SÖYLEŞİ: NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Önce sizi tanıyalım, sonra söyleşimize devam edelim

43 yaşındayım. 24 yıllık bir esnaflık geçmişim var. Evliyim ve iki çocuğum var.  İşletme okudum. Dükkânım Hacı İlyas Mahallesindeydi. Aday olunca, devrettim. İkisi bir arada yürüyemeyeceği için, esnaflığı bıraktım. Asıl işim, muhtarlık olacak. Bir kadın eli değsin istiyorum muhtarlığa.

Hacı İlyas Mahallesi Milas’ın en büyük mahallelerinden birisi. Bize mahallenizi anlatır mısınız?

Mahallemizin yaklaşık 4 bin seçmeni var. Şu anda dışarıdan pek göç almıyor. Çok eski yıllarda Etibank’ta çalışanlar mahallemizin Sodra yamaçlarına yerleşmişler. Apartman tipi yeni binalar yapılıyor. Yeni binalar yapıldığı oranda nüfusumuzda bir artış oluyor ama öyle çok fazla değil. Sokaklarımız dar. Trafik yoğunluğu ve araç parkyeri sorunu var. Kaldırımlara araçlar park ediyor.

Mahallenizin tarihi dokusu hakkında bilgi verir misiniz?

Mahallemizde tarihi eski evler çok. Milas’ın en eski yerleşim yerlerinden birisi mahallemiz. Milas’ın eski kent dokusunu oluşturan bir mahalle, Hacı İlyas Mahallesi. Tarihi Hacı İlyas Camisi mahallemizde. Eskiden Roma dönemine ait mezarlar çıkmış mahallemizden. Sakarya İlkokulu Milas’ta ilk açılan okullarımızdan. Cumbalı ahşap evlerimiz çok. Restore edilen ve edilmeyen evlerimiz var. Restore edilmeyen evler yıkılıp gitmeden restore edilmeli ve yaşatılmalı. Her yıkılan tarihi evimiz bizler için, Mahallemiz ve Milas için bir kayıptır. Eski evler restore edilerek halkın hizmetine sunulabilir. Butik oteller yapılabilir. Kafe olabilir. Ev yemeklerinin yapıldığı ve sunulduğu yerler olabilir. Restore edilen evler çeşitli amaçlar için kullanılarak, Milas turizmine kazandırılabilir.  Harabe durumunda olan evler, çok kötü bir görüntü veriyor. Bunlara mutlaka el atılmalı ve toplumsal yaşama kazandırılmalı. Restore edilen evlerde kadınların el işleri ve el sanatları sergilenebilir. Bu sayede onlara iş ve kazanç için iş imkânları yaratabiliriz.

Bu eski evlerin olduğu bazı yerleri trafiğe kapatarak çarşı haline getirmek mümkün olabilir mi?

Evet bu çok güzel olur. Trafiğe kapalı yerimiz var. Belediye Meclisi onayından da geçmiş. Sakarya ilkokulunun olduğu yerdeki o arka dar sokaklar mesela. Bu sokaklarda kadınlarımız için bir çarşı yaratarak, onlara kazanç imkânları yaratmak mümkün. Belediyemiz böyle bir çalışma yapsa çok iyi olur. Takı-tasarım ürünleri sergilenir, kadınların evlerinde ürettikleri ürünler olabilir. Mesela oralarda İzmir Kemeraltı gibi mekânlar, bir çarşı yaratabiliriz. Kız meslek Lisesinin olduğu o sokak olabilir. Hacı İlyas meydanın çevresi ve o sokaklar olabilir. Her yere araç girmemeli. Tarihi mekânların olduğu yerleri araçlardan arındırmak lazım. Bir araştırma yaptım. O sokaklar trafiğe kapalı görünüyor ama motorlar, araçlar orada vızır vızır dolaşıyor. Sakarya okulumuz çok bakımsız. Tuvaletleri iyi değil. Bir sundurma yapılıp, üzeri kapatılarak öğrencilerin öğlenleri yemek yiyebilecekleri bir yer hazırlanmalı. Bu olmalı. Öğrencilerimiz bu açılardan bazı zorlukları yaşıyorlar. Bu sıkıntıları onlara yaşatmamalıyız. Banklar konularak öğrencilerin oturabileceği yerler yapabiliriz.

Mahallede trafiğe kapalı sokaklarda kadınlar için el emeği-göz nuru ürünlerin sergilendiği yeni çarşılar yaratılabilir diyorsunuz

Örneğin Turgutreis’teki çarşıda, sahil kenarlarına kadınlar için standlar kurmuşlar. Takı-tasarımları için, el becerilerini sergileme, yeme içme için yaptıkları turşu ve salça gibi, kıyafet gibi ürünlerin satışının yapıldığı yerler. Milas’ta da buna benzer yerler yapılmalı. Milaslı kadınlar buralardan elde ettikleri gelirlerle ev ekonomisine katkıda bulunmalıdırlar. Başka yerlerde olan şeyler Milas’ta niye olmasın? Milas merkezdeki dar sokaklar bu işler için düzenlenmeli.  Milas bu konuda mekân sıkıntısı çekmez diye düşünüyorum. Milas’ı canlandıralım. Şu çarşımız, ölü bizim. Akşamüzeri 7’den, 8’den sonra bitik, bu çarşılar. Hafta sonları bitik. Hafta sonları alışveriş yapılabilecek bir yer yok, kapalı her yer. Herkes illaki Bodrum’a, Söke’ye Muğla’ya mı gitmek zorunda. Bizim Milasımız’da da olsun böyle yerler. O sokakların üzerini renkli şemsiyelerle kapatabiliriz.

Mahallenizde görüntü kirliliği yaratan, halk sağlığını olumsuz etkileyebilecek yerler var mı?

Ben kendimi bildim bileli bu Hacı İlyas’ta; ören yeri gibi, bakımsız, akrep, haşere üreme yeri olan boş arsalar ve yıkıntı binalar var. Bu tür yerler şehrin göbeğindeki bir mahalleye, çarşıların olduğu bir yere hiç yakışmıyor. Bir çirkinlik göze çarpıyor. Ottan, çöpten geçilmiyor. İnsanlar ne buldularsa atmışlar bu boş alanlara.

Buraları temizletmeyi düşünüyorum. Muhtar bile olmasam, birey olarak, bu mahallenin insanı olarak; buraları temizletmek istiyorum. Bizim insanlarımız bu tür çirkinlikleri hak etmiyor. İlaçlamalarla oradaki haşereler yok olmaz. Haşere kaynağı olan o çirkinliklerin ortadan kaldırılması gerekiyor.

Mahallenizde bir park eksikliği var mı?

Mahallemizde çok istediğimiz bir şey var; park. Genç yaşlı oturup vakit geçirebileceğimiz bir parkımız yok. Çocuk parkımız yok. Mahallemizde çok boş yer var ama neresi belediyeye ait, bilmiyorum. Yıllardır, boş duran alanlar var. Oraları temizletelim, geçici parklar yapalım örneğin. Her zaman şehir parkına gidemiyoruz. Yaşlılarımız oralara gidemiyor. Çocuklar apartmanların içinde tıkıldı kaldı. Benim karşımdaki yer yıllardır boş arazi. Bomboş öyle duruyor. Yılan, akrep te çıkıyor, sivrisinek de ürüyor. Orayı temizletip, yeşillendirip, bank koyup, birkaç çocuk oyuncağı konulabilir. Geçici olarak burası mini park haline getirilebilir. Daha sonra mal sahipleri bina yapacaksa, binasını yapsın. Mal sahiplerinden izin alınarak böyle geçici çözümler de üretebilir diye düşünüyorum.  Mahallede her yerde erkeklere ait bolca kıraathane var ama kadınlar ve çocuklar için bir vakit geçirme yeri yok. Bu adaletsizlik!

Mahallenizdeki bağımlılık durumu nedir? Hem alkol hem uyuşturucu kullanma anlamında. Bu konuda bir gözleminiz veya duyumunuz oldu mu hiç?

Uyuşturucu bağımlılığına tanık olmadım. Alkol tüketimi çok fazla. Alkol bağımlığından dolayı aile içi kavgaların, boşanmaların olduğunu biliyor, duyuyoruz. Alkol tüketimi Milas’ın genel karakteri.

Gençlerde uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili duyumlarınız oldu mu?

Okullarda çok varmış, özellikle liselerde. Hap kullanma, uyuşturucu olayı gençlerde çok yaygınmış. Bunlar için ne yapılabilir? Bu tür durumların önlenmesi gerekir. Gençlerimiz uyuşturucu batağından kurtarılmalıdır.  Devlet yetkilileri bu konularda mutlaka bir şeyler yapmalı.

Salı Pazarı sizin mahallenin sınırları içinde. Salı pazarının mahalleniz ve Milas açısından önemiyle eski ve yeni halinin bir kıyaslamasını yapabilir misiniz?

Eski Salı pazarımız yok. Şimdi Salıpazarı semt pazarı gibi bir şey oldu.  Eski Salı Pazarı daha güzeldi, canlıydı, hareketliydi. Her yerden turist geliyordu. Her Salı otobüslerle turist gelirdi. Şimdi hiçbiri yok. Biz Salı pazarının içinde büyüdük burada. Salı pazarımız Dünyada meşhurdu. Şu anda hiçbir cazip tarafı yok. Bir semt pazarından farksız durumda. Yerlerde gıda maddesi satılmamalı. Tezgâh sistemi olmalı. Diğer pazarlarda hep tezgâh sistemi var. Milas’ta da olması lazım. Bu büyük eksiklik. Daha güzelleştirilebilir pazar. Pazar zaten küçüldü. Salı pazarından sonra kapalı pazarın içi ve caddeler yıkanabilir. Pazaryerinde en büyük sorun tuvalet sorunu. Tuvalet gündüz açık ama akşam kapalı. Şehre gelen birisi gece tuvalet ihtiyacını nasıl giderecek? Akşamları tuvalet ihtiyacı için bir çözüm bulunmalı. Toprak pazarın üstü Milas’ın kültürel yapısına uygun olarak estetik bir şekilde örtülmeli. Metal yığını olmamalı. Branda eziyetinden esnaf kurtarılmalı. Yazın kavurucu sıcağından, kışın yağmurundan köylüler korunmalı. Kapalı pazar yerinde önceki yıllarda yaşanılan yağmur suyu baskınlarının bir daha yaşanmaması için kalıcı çözümler üretilmeli. Giderlerin yağmur suyu kanalizasyon sistemine bağlantıları yapılmalı. Kazanırsam bu işlerin takipçisi olacağım ve eksiklerin giderilmesi için ısrarcı davranacağım.

Siz muhtar olduktan sonra yapacağınız çalışmalarla mahalle halkına ve kadınlara ne gibi bir mesaj vermeyi amaçlıyorsunuz?  

Neden daha önce bizim kadın muhtarımız olmamış dedirtmek istiyorum. Kadın eli değen her işin başarılı olduğu mesajını vermek istiyorum. Amacım ve çalışma felsefem bu olacak. Bundan sonraki süreçte yapacağım başarılı çalışmalarla kadınlara da mesaj vermek, onların da toplumsal yaşam içinde daha aktif olmaları, görev ve sorumluluk üstlenmeleri konusunda örnek bir kişi olmak istiyorum. Bu imajı yaratmaya ve gerçekleştirmeye çalışacağım. Diğer mahallelerin halkı, bizim de kadın muhtarımız olsun demelerini istiyorum. Yerel yönetimlerde kadınlar daha çok görünmeli, daha çok görev almalı.

Mahallenizde trafik sorunu var mı?

Hem de çok. Mahallemizde en büyük sorun trafik. Otopark sorunumuz var. Sokaklarımız dar. Kenarlara araçlar park edince yollar iyice daralıyor. Hacı İlyas’ta her şey sorun. Belediyemiz nasıl bir çözüm bulacak, bilmiyorum.

Milas’ta bir katlı otopark olmalı mı?

Olmalı! Mademki bina olarak otopark yapılamıyor, o zaman çelikten iki katlı otoparklar yapmak mümkün. İnternetten araştırdım, bu konuda örnekler var. Şehrin merkezinde, uygun olan yerlere bu tür katlı otoparklar yapılabilir. Caddelerin, yol kenarlarının araç işgallerinden kurtarılması, şehrin nefes alması, yayaların kaldırımlarda rahatça yürümesi sağlanmalı. Araçlar şehri boğuyor. Egzoz gazlarıyla hava kirliliği yaratıyorlar. Soluduğumuz havayı kirletiyorlar. Özel otoparklarda da ücretler yüksek. Vatandaş otoparka koymamak için sokak aralarında park edecek yer arıyor. Kaldırımlara koyuyorlar. Kaldırım kenarındaki dubaları söküyorlar. Araç parklarından dolayı çok kavga oluyor. Araç park edilmiş, diğeri çıkamıyor; bu durum tartışmalara neden oluyor. Aslında her araçta bir iletişim telefonu olmalı ve park eden araç sahipleri birbirine kolayca ulaşabilmeli. Maalesef çoğu araç sahibinde bu düşünceli tavır, kültür yok.

Bakıma muhtaç yaşlılar ve kimsesizler için bir çalışmanız olacak mı, onlar için ne düşünüyorsunuz?

Evet olacak. Yaşlılarımız için evde bakım hizmeti aldıracağız. Evlerinin temizliklerini yaptıracağız. Onların hastaneye giderken yollarda rezil olmasına gönlümüz razı değil. Bizim Hacı İlyas yaşlı nüfusa sahip. Yaşlı olup ta bakıma muhtaç olan çok insan var. Bunların insan onuruna yakışır şekilde yaşamlarını sürdürmelerini sağlayacağız. Benim şu anda ulaşabildiğim, ilgilendiğim yaşlılarım var. Bunu daha iyi ve etkin olarak muhtar kimliğimle yapmak istiyorum. Çocukları bakmayanlar, mağdur olanlar var. Onlara ben evde bakım hizmeti sağlayacağım. Kendim de ziyaretlerini yapıyorum. O zaman da yapacağım. Ziyaretlerimi gerçekleştireceğim bire bir. Büyükşehir’in ve Kaymakamlık Sosyal Hizmetler’in evde bakım hizmetleri var. Onların bilgisinin olmadığı ya da onlara ulaşamayan bakıma muhtaç olan insanları bu hizmetlerle buluşturacağım. Mahallemde evde bakım hizmeti almayan yaşlı ve kimsesiz insan olmayacak. Bakıma muhtaç olanlarla onlara evde bakım hizmeti veren kurumlar arasında en iyi şekilde köprü olma görevini yerine getireceğim. Bu konuda bir eksiklik ve yetersizlik var ve bunları muhtarın gidermesi gerekiyor.  

Ekibinizde yer alan aza adayları kimler?

Demet Özmen (Emlakçı), Zuhal Sonkul (Emekli Öğretmen), Abdullah Akdeniz (Milas Orman İşletmeden Emekli), İsmail Özfen (Esnaf), Bilal Balıkçı (Esnaf).

Bu konuştuklarımızın ışığında soruyorum: niçin aday oldunuz ve mahalleniz için hedefleriniz nedir? 

Mahallemizin sosyal, kültürel eksiklerini gidermek, mahallemizi kaymakamlık ve Belediye ile kuracağım iyi diyaloglarla yaşanılabilir bir mahalle ve mekân olmasını sağlamak için aday oldum. Mahalleme bir kadın elinin değmesi ve bu sayede ekip arkadaşlarımızla birlikte güzel işler yapmanın zevkine ve mutluluğuna sahip olmak için aday oldum. Mahallemizi daha da güzelleştirmek için, Milas’ın çarşılarının ve önemli Salıpazarının bulunduğu yer olduğunu hissettirebilmek için aday oldum. Mahallemizin tarihi dokusunu ön plana çıkarmak, bu tarihi dokunun içinde kadın emeğinin ürünlerinin satışının yapıldığı çarşıların oluşturulmasına öncülük etmek için aday oldum. Ekip arkadaşlarımızla birlikte, seçimi kazanacağıma inanıyorum.




Bu haber 1217 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YEREL YÖNETİM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI