Bugun...



İstanbul Peynir ve Zeytin Fuarı İzlenimleri

Türkiye’nin peynir ve zeytin üreticileri İstanbul’da buluştu. Türkiye’deki peynir ve zeytin üreticilerinin bir araya geldiği bu yıl üçüncüsü düzenlenen İstanbul Peynir ve Zeytin Fuarı açıldı. 18-21 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen Yenikapı etkinlik alanındaki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezindeki fuarda zeytin ve zeytinyağı üreticisi 80, peynir ve süt ürünleri üreticisi 40 firma yer aldı.

facebook-paylas
Güncelleme: 05-07-2023 10:26:33 Tarih: 05-07-2023 03:47

İstanbul Peynir ve Zeytin Fuarı İzlenimleri

NİLSU ACAR/ ZİRAAT MÜHENDİSİ

Milas Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü

Türkiye’nin peynir ve zeytin üreticileri İstanbul’da buluştu. Türkiye’deki peynir ve zeytin üreticilerinin bir araya geldiği bu yıl üçüncüsü düzenlenen İstanbul Peynir ve Zeytin Fuarı açıldı. 18-21 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen Yenikapı etkinlik alanındaki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezindeki fuarda zeytin ve zeytinyağı üreticisi 80, peynir ve süt ürünleri üreticisi 40 firma yer aldı.

Ulusal TV kanalları, ulusal gazeteler, sektörel dergiler, sosyal medya ünlüleri, ticaret odaları, ticaret borsaları, süt ve zeytin birlikleri bu organizasyonun etkileşimini arttırdı. Milas Kaymakamlığı, Milas Belediyesi, MİTSO, Anatolie Kadın Koop., Alios Zeytincilik, Pinar Bal Koop., Zeytin Deryası, Eminems ve Uyku Vadisi Koop. Olarak Milas’ın ürünleri tanıtıldı.

Milas Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü olarak sergilediğimiz ve hediye ettiğimiz yöremizin gözde ürünü memecik zeytin ve zeytinyağımızı tanıtırken şu ifadeleri kullandık;
Sizi (belki de adını son dönemde sıkça duyduğunuz) bir zeytin çeşidi ile tanıştırmak istiyoruz. O, Avrupa Birliğinden tescil alan coğrafi işaretli olma özelliği ile Milas Zeytinyağının başkahramanı; Memecik Zeytini.

Güney Ege’ye özel bir cins olan; asimetrik, iri oval yapısı ve meyve ucundaki hafif bükümü ile (ki ismini bu bükümden alır) şifa kaynağı Memecik Zeytini en yüksek kalitede ve lezzette Milas’ta yetişen bir zeytin türü. Özellikle yüksek polifenol ve oleik asit değerleri sunan kendine özgü yapısı ve kimyasal bileşimi ile Türkiye'nin en iyi çeşitlerinden biri olan Memecik zeytini, duyusal özellikler açısından da dünyanın en değerli zeytin çeşitleri arasındadır.

Milas'ın Memecik zeytinlerinin ve bu zeytinlerden elde edilen zeytinyağı örneklerinin diğer bölge örneklerinden ayrıldığı kanıtlanmıştır. Yörenin memecik çeşidi zeytinlerin triolein değerlerinin Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden elde edilen zeytinyağları ile İspanyol zeytinyağlarından yüksek olduğu, zeytinyağının kalite öğelerinin bir diğeri olan α-tokoferol değerinin de diğer zeytinyağlarından yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Milas Zeytinyağı, kalite ve saflık kriterleri açısından Türk Gıda Kodeksi Natürel Sızma Zeytinyağı Tebliği ile uyumludur.

Milas Zeytinyağının aroma profilinde yeşil elma ve kesilmiş çimen olarak tanımlanan Z3 hekzonel bileşeni yer alması, onu diğer zeytinyağlarından ayıran önemli bir özelliktir.
Ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştığımız bu noktada Milas’ın bir diğer coğrafi işaretli ürünlerinden olan ‘Milas Kanlı Kavurma’ adıyla koruma altına alınan lezzetimizi Muhtar Çökertme işletmecisi Faruk Satış’ın Kanlı Kavurma şov yaparak katılımcıların beğenisine sunduk.

Destinasyonların belirli bir yörede üretilen gastronomik ürünlerin doğallığının ve kalitesinin sürdürülebilirliğini koruma altına almak için coğrafi işaret sistemini kullanmanın önemi vurguladıktan sonra tadım sürecine geçtik. En az el lezzetini de ürünlerimiz kadar çok beğenmenin memnuniyetini dile getiren katılımcılarımızdan güzel geri dönüşler aldık.
 Ziyaretçilerden tam not alarak devam eden fuar maratonunun jübilesini 19 Mayıs coşkusunu önce standımız daha sonra dağıttığımız Türk Bayraklarıyla bütün fuar alanına yaşattığımız bayram havası eşliğinde yaptık.
Sonuç olarak;
Yeni yüzler ve yeni yerlere Milas’ımızın henüz yeni yeni duyulan ürünlerini buluşturma imkanı tanıyan fuar alanlarının önemini bir kez daha görmüş olduk. Fuar organizasyonları sadece organizatör firmalar ya da katılımcı firmalar açısından değil düzenledikleri şehir, bölge hatta ülkeler için olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Etkileşim alanımızı yükselten bu alanları yaygın hale getirmek nitelikli tanıtımlar sayesinde bilmek ve bilinmek değerlerimizi koruma mahiyetinde büyük önem taşır.  

Modern toplum hayatının organizasyon, koordinasyon ve icra anlayışındaki büyük gelişmenin güzel bir ürününü teşkil eden fuarlar, her an değişen ve gelişen yaşam ile orantılı olarak her geçen gün gelişmekte. Ve değişime açıklığıyla bir kez daha vizyonlu bir duruşun doğru sonuçları olarak var olmaya devam edeceğini kanıtlamaktadır.

 




Bu haber 902 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI