Bugun...



Karacasöğüt Doğa Mücadelesi Kazanıldı

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Karacasöğüt Koyundaki Arkeolojik Eserleri Belgeledi, Muğla Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Tescili Onayladı

facebook-paylas
Tarih: 05-07-2023 23:50

 Karacasöğüt Doğa Mücadelesi Kazanıldı

Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesinin açıklaması: 

Değerli Basın Mensubu,

Bildiğiniz gibi Marmaris, Karacasöğüt Koyu’nda MUÇEV Ltd. Şti.’nin marina kapasite arttırma projesi için verilmiş ‘ÇED gerekli değildir’ kararı mahkemece iptal edilmişti. İptal kararının ardından MUÇEV Ltd. Şti., projesinden vazgeçmemiş ve ÇŞİD Bakanlığı’nca yeni bir ÇED süreci başlatılmıştı. 

Marmaris Kent Konseyi, MUÇEP ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Karacasöğüt Koyu’nun Gökova ÖÇK bölgesinde yer alması, endemik ve nadir türlere ev sahipliği yapması nedeniyle marina kapasitesinin arttırılmaması için Karacasöğüt yaşayanları ile birlikte mücadele veriyordu. Bu amaçla SAD-AFAG ile Karacasöğüt Koyu’nda canlı türlerinin durumu ve musilaj varlığını tespit için yaptığımız dalış sırasında tarihi eser varlığını belgeledik. Tespit ve tescil işlemlerinin başlatılması amacıyla Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesine dilekçe ile başvurduk. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi bölgede yaptığı dalış sırasında arkeolojik eserleri tespit etmesi üzerine Karacasöğüt Koyunun 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesi için yasal süreçleri başlattı.

ÇŞİD Bakanlığı bu duruma karşın ÇED sürecini durdurmadı ve 29 Mayıs 2023 tarihinde skandal bir kararla proje için ÇED Olumlu kararı verdi. MUÇEV yat limanı kapasite artışına onay vermenin yanında aynı koyda yer alan Global Marin Yat Limanı kapasite artışı için de ÇED gerekli değildir kararı ver.  

Çevreyi koruması gereken tüm kurumların doğayı korumaktan uzak imzalarına karşın uzun süreden beri verdiğimiz mücadele karşılığını buldu ve Cennet Karacasöğüt Koyunun kuşaklar boyunca korunması anlamına gelecek 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescil işlemi gerçekleşti.

Bu karar sonucu MUÇEV Marina kapasite artışı için verilen ÇED olumlu kararının iptali talepli, 4 Temmuz 2023 tarihinde Muğla 1. İdare Mahkemesinde açtığımız davanın dumanı henüz tüterken Karacasöğüt koruması gerçekleşmiş oldu. 

 




Bu haber 515 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI