Bugun...



“Vatandaşın Sigortası Devlettir!”

Datça Belediye Başkanı CHP'li Gürsel Uçar, bugün yapılan Datça Belediye Meclisi Ağustos ayı Olağan Toplantısının 2. oturumunda yaptığı konuşmada, 13 Temmuz 2022 günü Mesudiye Mahallesi radar mevkiinde çıkan yangından evleri ve tarım alanları zarar gören yurttaşların mağduriyetlerinin devlet tarafından giderilmesi gerektiğini belirterek, “Vatandaşın sigortası, devlettir” dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 08-09-2022 11:18:33 Tarih: 04-08-2022 14:52

“Vatandaşın Sigortası Devlettir!”

MEHMET ERDAL / DATÇA

     Datça Belediye Başkanı CHP'li Gürsel Uçar, bugün yapılan Datça Belediye Meclisi Ağustos ayı Olağan Toplantısının 2. oturumunda yaptığı konuşmada, 13 Temmuz 2022 günü Mesudiye Mahallesi radar mevkiinde çıkan yangından evleri ve tarım alanları zarar gören yurttaşların mağduriyetlerinin devlet tarafından bonus veren poker siteleri giderilmesi gerektiğini belirterek, “Vatandaşın sigortası, devlettir” dedi.

     Toplantının geleneksel hale gelen açış konuşmasında Datça'nın esnaflarından marketçi Emrah Okur'un öldürülmesine, 30 Temmuz günü Ankara'da bazı Cemevlerine yapılan provokatif saldırılara değinen başkan Mesudiye yangınına dair görüşlerini de dile getirdi. Başkanın ardından, sırasıyla MHP, AKP ve CHP Grup Başkan Vekilleri de aynı ve kendilerince önemli gördükleri başka bazı konulara ilişkin düşüncelerini meclis üyeleriyle, basınla ve canlı yayında toplantıyı izleyen yurttaşlar ile paylaştılar. Bilahare toplantının resmi gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

     Toplantının 4 resmi gündem maddesinin 4. görüşülmesine geçilmeden önce Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerinin raporlarını hazırlayabilmeleri için oturuma 20 dakika ara verildi.

     İki oturum arasında koltuğunda oturmaya devam eden başkanın yanına gidip kendisinin de yerleşim yeri olan Mesudiye'de evleri ve tarım alanları yangından zarar gören Mesudiyelilerin bu zarar ziyanlarının karşılanıp karşılanmayacağı konusunda bir bilgisi olup olmadığını, bu konuda ne düşündüğünü... sordum. Bölgeye yaptığımız 3 ziyarette edindiğimiz bilgileri ve kulağımıza gelen duyumları kendisiyle paylaştım. Başkan, oturumun ikinci bölümünde bu konulara dair düşüncelerini kamuoyu ile paylaşacağını, söyledi.

     Oturumun ikinci bölümünde gündemin 4. maddesinin görüşülmesi bittikten sonra, başkan, görüşlerini, canlı yayında kamuoyu ile paylaşmaya başladı:

     “Meclisimizi kapatmadan önce bir konuya değinmek istiyorum” dedi ve devam etti: “Bizi canlı yayında izleyenler, yangından bahsedildi ama bizim şu kadar zeytin, badem ağacımız yandı, devlet acaba bizi mağdur edecek mi etmeyecek mi? gibi, gibi... bazı sorular soruyor ve bizlerden yanıt bekliyor olabilir. Arkadaşlar, olası bir felaket karşısında, yaraları sarmak, vatandaşın zararlarını karşılamak... devletin görevidir; vatandaşın sigortası devlettir.”

     Başkan Gürsel Uçar, Devletin, hele bir yangının kaynağını bulalım, yangına sebep olan kurum, kişi kimse bunu tespit edelim, bu zararları onlardan tahsil edelim ki vatandaşa verebilelim, diyemeyeceğini, böyle bir anlayışının olamayacağını söyledikten sonra “Yanan evlerin 3 tanesinin sigortalı olduğunu biliyorum. Bu evleri sigorta yapan şirketler ne yapacak? Sigorta şirketi ben bu yangına sebebiyet veren kurumu bulup, ona dava açıp, dava sonucunda sizin zarar bedelinizi ondan alıp size vereceğim, diyemez. Sigorta şirketi evdeki zararı tespit eder, o zararın karşılığını öder ama sigorta şirketinin ayakta kalması adına bu yangının sebebini, ortaya çıkışını, nereden çıktığını, kimden kaynaklandığını araştırır, dava açar ve alacağını da alır. Ama önce, sigorta yaptığı vatandaşın zararını karşılar. Devlet de aynısını yapmalıdır” dedi.

      Devletin İl Tarım Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü aracılığıyla zarar ziyan tespitini kısmen de olsa yaptığını, bu tespitlerin doğru bilgilere dayanmış olduğunu umduğunu, yani bir ağacın dikiminden büyütülmesine kadar geçen zaman diliminde bir maliyeti olduğunu, bunların hakkaniyetli bir biçimde tespit edilmesi gerektiğini söyledikten sonra “Devletimiz, yangından bademi, zeytini hatta evleri yanan ve zarar gören vatandaşlarımızın zararlarını karşılamalı; umarım ki en kısa zamanda da vatandaşların mağduriyetleri giderilir.” dedi.

     Başkan, konuya ilişkin konuşmasının son bölümünde, yangının nereden kaynaklandığı, nereden çıktığı, kimin sorumlu olduğu vb. konularda yangının çıktığı günden itibaren savcılığın, diğer birimlerin araştırma yaptığına değindikten sonra şunları söyledi: “Bunlar ayrı şeyler. Mesudiye köyünde tarım arazisi yanan, zarar gören arkadaşlarımızın mağduriyetleri faillerin ortaya çıkışı beklenilmeden karşılanmalıdır. Manavgat, Marmaris yangınlarında zarar gören vatandaşlarımızın unutulduğu söyleniyor. Umarım ki Datça Mesudiye'de zarar gören vatandaşlarımız devletimiz tarafından unutulmaz. Zararları karşılanır. Bu konuda bizler, siz meclis üyelerimiz, basın... duyarlı olmamız gerekiyor. Zararı görenler, zararı gördükleriyle kalmamalı...”

 




Bu haber 474 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YEREL YÖNETİM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI