Bugun...



Milas Fay Hattı ve Bize Yüklediği Görevler

Milas ta fay hatları üzerinde olan bir ilçe. Şehrin içinden geçiyor. Bu konuda ev ödevlerimiz neyse, vakit geçirmeden yerine getirmeliyiz. Deprem öldürmez, tedbirsizlik öldürür. Şimdiki acı gerçeklerden ders çıkartıp, Milas için üzerimize düşeni yapmalıyız.

facebook-paylas
Güncelleme: 13-02-2023 12:50:13 Tarih: 12-02-2023 23:33

Milas Fay Hattı ve Bize Yüklediği Görevler

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 ve 7,6 şiddetindeki iki deprem 15 milyon nüfuslu 10 ilimizde büyük yıkıma neden oldu. Depremin 7. Gününde ölen vatandaşlarımızın sayısı 30.000‘i geçti ve göçük altında daha binlerce insanımız var. Göçük altında halâ kurtarılmayı bekleyenler var.

Türkiye coğrafyası yüzyıllardır depremleri yaşıyor. 17 Ağustos 1999 depreminde 17.480 vatandaşımızı kaybettik. Daha sonra Düzce, Van, Elazığ, Bingöl, İzmir depremlerini yaşadık. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli deprem, bizleri bir kez daha depremle yüzleştirdi ve bu konuda alınması gerekenlerin önlemlerin neler olduğunu, depreme karşı nasıl korunmalıyız tartışmalarını gündeme getirdi.

GEÇMİŞ DEPREMLERDEN DERSLER ÇIKARTILMADI

Bilim insanları deprem konusunda gelmekte olan tehlikenin boyutlarını ve yapılması gerekenleri söyleye söyleye yırtındılar, nefesleri tükendi. 17 Ağustos 1999 Kocaeli depreminden dersler çıkartılmadı ve 2002 yılından beri ülke yönetiminden sorumlu olanlar bu konuda hiçbir önlem almadı ve gerekli adımları atmadı. Geliyorum diyen yüzyılın felaketi en şiddetli haliyle 10 ilimizi vurdu ve binlerce hayatın sönmesine neden oldu.

Bu felaketten ders çıkartıp deprem gerçeğine uygun yerleşim birimlerinde merkezi yönetim ve Belediyeler gerekli önlemleri almalı, fay hatları üzerinde yapılaşmaya izin vermemeli, kaliteli inşaat yapımı konusunda gerekli denetimler yapılmalıdır.

Milas ta fay hatları üzerinde olan bir ilçe. Şehrin içinden geçiyor. Bu konuda ev ödevlerimiz neyse, vakit geçirmeden yerine getirmeliyiz. Deprem öldürmez, tedbirsizlik öldürür. Şimdiki acı gerçeklerden ders çıkartıp, Milas için üzerimize düşeni yapmalıyız. Milas'ın deprem riski hakkında 31 Ekim 2020 tarihinde Gündem Milas'ta yer alan bir haber Milas’taki deprem gerçekliğini ve fay hatlarını gözler önüne seriyor.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Jeoloji Mühendisi Salih Turhan, Milas'ın altından geçen 16 kilometrelik fay hattı hakkında açıklamalarda bulundu. Kent merkezini ve çevre mahallelerini çepeçevre saran aktif ana fay hattından söz eden Jeoloji Mühendisi Salih Turhan, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

“Milas kent merkezinin altından aktif fay hattı geçiyor. Çeşitli yerlerden incelenen rapora göre fay hatlarından birisi, Karakuyu segmenti (Milas); Milas-Söke karayolunun yaklaşık 900 metre güneyinden yola paralel olarak Karakuyu Mahallesinden başlayıp, Milas Belediyesi binasının yaklaşık 100 metre kuzeyinden geçerek, Menteş Mahallesinin yaklaşık 600 metre yakınında sona eriyor. Milas'ın altından geçen Karakuyu segmenti, buradan 2 kola ayrılıyor. Bu segmentin kolları ise Bafa Mahallesi'ne kadar uzanıyor.

Beçin Mahallesinin altında da bir fay hattının uzandığını ifade eden Turhan, “Raporlara göre aktif fay hattı, Beçin Mahallesinin altından da geçiyor. Fay, Kalınağıl Mahallesi'ne kadar uzanıyor. Karakuyu segmenti doğu kolu (Milas) 3 bin 389,54 metre, Karakuyu segmenti güney kolu 5 bin 500,29 metre, Karakuyu segmenti kuzey kolu 6 bin 126,66 metre, Beçin segmenti ise 341,005 metre uzunluğunda yer alıyor. Toplamda yaklaşık 16 kilometre boyunca Milas merkezde fay hattı bulunuyor. Meslektaşlarımın bu konuda yaptığı çeşitli zemin etüt sondajlarından aldığı numunelerin değerlendirilmesiyle, bu fay belirtileri sürekli olarak gözlemlenmektedir,” diye konuştu.

 




Bu haber 4222 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI