Bugun...



Öğrencilerini Kısa Yoldan Meslek Sahibi Yapan Eğitim Kurumu: MESEM

Bu bölümü isteyerek seçtiklerini ve severek okuduklarını belirten Fatih ve Faruk kardeşler, babalarının dükkânında çırak/stajyer öğrenci olarak işe başladılar, şimdi son sınıftalar ve kalfa oldular. Mesleki Eğitim Merkezinin, moda ve tasarım bölümünde okuyorlar. Ufukları geniş.

facebook-paylas
Güncelleme: 24-10-2023 23:28:02 Tarih: 24-10-2023 23:03

Öğrencilerini Kısa Yoldan Meslek Sahibi Yapan Eğitim Kurumu: MESEM

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Faruk ve Fatih Yıldırım isimli ikiz kardeşler, hem Milas Mesleki Eğitim Merkezi(MESEM)’nde okuyorlar hem de babalarının terzi dükkânında çalışıyorlar. Gelinlik ve abiye, gömlek-pantolon dikimi ve tamiratı ile deri ceket, okul ve sırt çantalarının tamiratını yapıyorlar.

MESEM’de Moda ve Tasarım okuyorlar

Bu bölümü isteyerek seçtiklerini ve severek okuduklarını belirten Fatih ve Faruk, Babalarının dükkânında çırak/stajyer öğrenci olarak işe başladılar, şimdi son sınıftalar ve kalfa oldular. Mesleki Eğitim Merkezinin, moda ve tasarım bölümünde okuyorlar. Ufukları geniş. Okul bittikten sonra Üniversitede Moda Tasarım bölümünde kendilerini geliştirmek istiyorlar. Yıldırım kardeşler, kendilerinden başka Mesleki Eğitim Merkezinde terzilik eğitimi alan bulunmadığını söylüyorlar, üzülerek.

Ustalara saygı ve şükran

Babaları Terzi Macit Yıldırım(53)  ise yıllarını bu işe vermiş bir terzi. 1981 yılından beri çıraklık dahil terzilik yapıyor ve 2011’e kadar Milas Arastasında çalışmış. Ustaları Mahir Özgür ve Önol Karadağ’dan saygı ve şükranla söz eden Macit Yıldırım,   2011 yılından sonra İş Bankasının karşısında bulunan kendi işyerine taşınmış.

Hazır giyim bizim mesleği bitirdi ve çırak bulamıyoruz

Macit Usta şunları söylüyor: “Hazır giyim(konfeksiyon) işleri bizim mesleği bitirdi. Çoğu terzi iş yapamamaktan dolayı dükkânını kapadı. Çırak bulamıyoruz. Bulduğumuz çıraklar, bir süre sonra işi bırakıyor, gelmiyor. Birçok meslekte olduğu bizim meslekte de yeni eleman yetişmiyor. Bir süre sonra bu meslekler de yok olup gidecek. Bir veli olarak çocuklarımın Mesleki Eğitim Merkezinde öğrenim görmelerinden dolayı memnunum. Gömlek ve pantolon dikebiliyorlar. Yakında ceket ve manto dikmeye başlayacaklar. Çocuklarımı kendi mesleklerinde üniversitede okutmak istiyorum. Çocuklarını kısa yoldan meslek sahibi yapmak isteyen anne-babaların, çocuklarını Mesleki Eğitim Merkezine göndermelerini tavsiye ediyorum.”

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ VE İŞLEVİ

Milas Sanayi Sitesinin üst tarafında yer alan Mesleki Eğitim Merkezinizin Müdürü Abdullah Er’le de konuştuk. Mesleki Eğitim Merkezinden eğitim alanların %88 oranında istihdam imkanı bulunduğunu belirten Er, eğitim merkezinde, 34 alan ve 184 meslek dalında eğitim verildiğini söyledi.

Müdür Er, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitim verilen 184 dal içinden istenilen meslek dalına başvuru yapılabilmektedir. Mesleki Eğitim öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmede pratik eğitim almaktadır. Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt olma şartları; en az ortaokul veya İmam hatip ortaokulunu bitirmiş olmalı ve sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olması.”

MESEM’de eğitim alanlar hem sigortalı hem maaşlı

MESEM’de eğitim alan öğrencileri hem sigortalı olduğunu hem de maaş aldığını dile getiren Er, bu durumu şöyle açıkladı: “MESEM(Mesleki Eğitim Merkezi) öğrencileri 9-10-11. Sınıflarda 3.770 TL aylık alırlar. 12. Sınıflar ise ayda 5.700 TL devlet katkısından yararlanır. MESEM programlarını bitirenlere 11. Sınıfta kalfalık, 12. Sınıfta ise ustalık belgesi verilir. Okulu bitirenler, lise diploması alarak üniversite sınavlarına girmeye hak kazanırlar ve üst öğrenime devam edebilirler. Okuldaki öğrenimleri süresince SGK’dan sigorta yapılır. Mesleki eğitimin adı eskiden çıraklık eğitimdi. Okulumuzda; kalfalık, ustalık, usta öğreticilik sınavları yapılıyor ve kazananlar bu belgeleri alarak kendi işlerini kurabiliyorlar.”

Öğrenciler ve Velilere çağrı

Son olarak kısa yoldan meslek sahibi olmak isteyenlere ve anne-babalara seslenen Milas MESEM Müdürü Er şu çağrıyı yaptı: “Mesleki Eğitim Merkezi, eski adıyla Çıraklık Eğitim Merkezi, 09.12.2016 tarihinde, örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak eğitim vermektedir. En az ortaokul mezunu olan öğrenciler kayıt olabilmektedir ve eğitim süresi 4 yıldır. Okulumuzda motor, elektrik, tesisatçılık, berberlik, kuaförlük, terzilik gibi çeşitli meslek dallarına ait bölümler bulunmaktadır. Kısa yoldan meslek sahibi olmak isteyen öğrencileri ve velilerini okulumuza davet ediyoruz.  Okulumuz, çocuklarımızı kısa yoldan hayata hazırlar ve onları meslek sahibi yapar. Okumak isteyenler ise üniversite sınavlarına girerek meslekleriyle ilgili 2 ve 4 yıllık yüksekokul ve üniversite eğitimlerine devam edebilirler.”




Bu haber 915 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EĞİTİM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI