Bugun...



Gümüşkesen’in Prangaları ve Gümüşkesen’i Ziyaret Edememek!


facebook-paylas
Tarih: 21-09-2022 02:43

Gümüşkesen’in Prangaları ve Gümüşkesen’i Ziyaret Edememek!

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Milas doğumlu Musevi kadın Bayan Turiyel, 15 yaşında ayrıldığı Milas’a, 75 yıl sonra doğduğu topraklara Milas'a geliyor. Gümüşkesen anıtını ziyaret etmek istiyor ama edemiyor. Bu insanın hayal kırıklığını ve üzülerek buradan ayrılmasının açıklaması nasıl olur, hangi yetkili bunu nasıl yapar bilmiyorum. Milas Gümüşkesen anıtının etrafının çevrilmesi, görünmesinin engellenmesi ve ziyaret edilememesi tepki almaya devam ediyor.

Daha önce Ali Osman Menteşe'nin bir arkadaşını Gümüşkesen'e götürdüğünü, ziyaret edemediklerini ifade ederek, bu duruma "yazık yazık çok yazık" diye tepki göstermişti.

Daha sonra Milas Doğumlu Musevi hemşehrimiz Ersel SİYMAN'ın, İsrail'den gelen 90 yaşındaki bir yakınının Gümüşkesen'i ziyaret edemediklerini belirterek şu ifadeyi kullandı: "Bu durum önce canımız Türkiye'ye, sonra sevdamız Milasımız’a hiç mi hiç yakışmıyor. Milas bu prangaları hiç mi hiç haketmiyor."

ERSEL SİYMAN'IN AÇIKLAMASI ŞÖYLE:

Geçen cuma günü İsrael'den 75 sene sonra doğduğu yerleri Milâs’ını; kuzenim Bayan Turiyel(90 yaşında), oğlu, gelini, kızı, damadı ve de iki torunuyla(toplam 7 kişi) görmeye, hasret gidermeye gelmişlerdi. Milas'a bayıldılar. Üç gün Milas'ta kaldılar. İlk gün 90 yaşındaki kuzenim(benden 15 yaş büyük) kendisi, büyük bir gururla, hadi bizi ve ailemi Gümüşkesen'e götür dedi. Meğerse 75 senedir o Gümüşkesen’i hiç unutmamış. Götürdüm. O da ne, etrafı kale gibi kuşatılmış bir yerle karşılaştım. Telle bağlanmış kapı gibi bir yer vardı. Kuzenimin oğlu açmaya çalıştı. Oradan bir vatandaş, zorlama, içeri girmek YASAK dedi.

İçimden önce gayriihtiyari YASSAH HEMŞEHRİM deyimi aklıma geldi. Hafifçe kendi kendime gülümsedim. Sonra da kuzenim ve misafirler, çitin arkasından Gümüşkesen'i görmek için oraya gittiler olmadı, buraya gittiler olmadı. O zaman da kuzenim vatanındaki Milas'ındaki Gümüşkesen’i 75 senedir unutmamasına rağmen, sanki birileri bu muhteşem Ata yadigârını unutturmak istercesine, bilerek veya bilmeyerek nasıl böyle bir durum yaratabilirler diye çok ama çok üzüldüm. Yazık, yazık, çok yazık. Bu durum önce canımız Türkiye'ye sonra sevdamız Milas'ımıza hiç mi hiç yakışmıyor. Milas bu prangaları hiç mi hiç hak etmiyor.

Kim turistlerin prangalarla hapis içine alınmış göremeyeceği tarihi değerleri görmeye çalışmak için çaba göstereceğini sanıyorsa; aldanıyordur. Aklıselimle düşündüğünden emin olduğum tüm Milaslı kardeşlerime candan sevgi ve selamlarımı yolluyorum.

 




Bu haber 1381 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR-SANAT Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI