Bugun...



Kıyıkışlacık Yük Tahmil ve Tahliye Limanı Projesi İDK Toplantısı Ankara’da Yapıldı

Güllük Körfezinde, Kıyıkışlacık’ta Ayıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş tarafından yapılmak istenilen ‘Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ve Dip Tarama Projesi’nin İDK(İnceleme Değerlendirme Komisyonu) toplantısı Ankara’da yapıldı. Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğünde yapılan Toplantıya; çağrılı 19 kuruluştan sadece Kıyıkışlacık Muhtarı Halis Şahin, İasos Mahalle Meclisi Derneği Başkanı Hülya Scobie ile Milas Belediyesinden Çevre Mühendisi Sinem Kılıç katıldı.

facebook-paylas
Güncelleme: 14-01-2022 20:48:32 Tarih: 14-01-2022 17:08

Kıyıkışlacık Yük Tahmil ve Tahliye Limanı Projesi İDK Toplantısı Ankara’da Yapıldı

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Güllük Körfezinde, Kıyıkışlacık’ta Ayıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş tarafından yapılmak istenilen ‘Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ve Dip Tarama Projesi’nin İDK(İnceleme Değerlendirme Komisyonu) toplantısı Ankara’da yapıldı. Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğünde yapılan Toplantıya; çağrılı 19 kuruluştan sadece Kıyıkışlacık Muhtarı Halis Şahin, İasos Mahalle Meclisi Derneği Başkanı Hülya Scobie ile Milas Belediyesinden Çevre Mühendisi Sinem Kılıç katıldı. Çağrılı olduğu halde toplantıya katılmayan kurumlar, İDK toplantısına görüşlerini ilettiler.

11 SAYFA, 30 MADDELİK RAPOR

Toplantı hakkında bilgi veren İasos Mahalle Meclisi Derneği Başkanı Scobie, Ankara’ya gitmeden önce uzman arkadaşlarıyla proje üzerinde iyi bir çalışma yaptıklarını ve hazırladıkları 11 sayfalık raporu komisyon huzurunda tek tek açıklamalı olarak okuduklarını belirterek şunları söyledi: “Bakanlığa sunulmak üzere 11 sayfalık 30 maddelik bir rapor hazırladık. Bu raporu evraktan geçirtip komisyona sunduk ve ayrıca her madde üzerinde konuşma yaparak görüş bildirdik. Komisyon başkanı belirttiğimiz görüşteki önemli noktaları ve projenin eksikliklerini not aldı. Bunu başarmaktan dolayı çok mutluyuz.”

“LİMAN PROJESİNE NEDEN KARŞIYIZ?”

Scobie liman projesine neden karşı olduklarını İDK üyelerine şöyle açıkladı: “Yapılması planlanan Yük ve Tahmil Limanı ve Dip Tarama Projesi;  Kıyıkışlacık ve civar bölgelerin doğal yapısına zarar verecektir. Altyapı sorunları oluşturacaktır. Kasabadaki turizm işletmelerine ve turizm potansiyeline olumsuz etkiler yaratacaktır. Yerel esnaf bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Hava, deniz ve su kirliliğine neden olacaktır. Sosyal ve kültürel tahribata yol açacaktır. Taşınmazların değerlerinde düşüşe sebebiyet verecektir. Bölgede yaşam kalitesi düşecek ve hatta neredeyse yaşanmaz hale gelecektir. Proje alanı; Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre “Turizm Tesis Alanı” ve “Deniz” ile “Kırsal Yerleşme Alanı”, “Arkeolojik Sit Alanı” olarak planlı alanda yer almaktadır. Ayrıca Muğla 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonuna göre “Turizm tesis alanı”, “Büyük Kentsel Yeşil Alan”, “Kırsal nitelikli yerleşme alanı”, “Deniz alanı” ve “3.Derece arkeolojik sit alanı” olarak planlı alanda yer almaktadır. Böylesine hassas ve koruma altında olan alanda eldeki projenin hayata geçmesi, geri dönüşü mümkün olmayan zararlara yol açacağı kaçınılmazdır.”

AYILDIZ FİRMASI, GERÇEKLERİ SÖYLEMİYOR

“Ayıldız firması proje sunumu yaptı. Sunum gerçekten hiç iyi değildi” diyen Scobie konuşmasını şöyle tamamladı: “ÇED raporunu hazırlayan Sistem Mühendisliğin sunumunun ve projenin teknik olarak ne kadar boş ve eksik olduğunu anlattık, yalan ve hayali noktalara komisyonun dikkatini çektik. Ayıldız firmasına ve bakanlık yetkililerine sonuna kadar mücadele edeceğimizi anlattık ve eğer hukuksal süreç başlarsa da Türkiye’nin en iyi mühendisleri ve avukatlarıyla bu davayı kazanacağımızı söyledik. Proje için seçilen yerin çok yanlış olduğunu ve bunun körfezin idam fermanı olacağı dile getirdik. Sözümüzü, Güllük Körfezi Halkının bir yıldır bu proje yüzünden çok mutsuz olduğunu belirterek, İasos Cennet Kalsın diyerek bitirdik. Toplantı bizim açımızdan çok iyi geçti.”

YAŞAM ALANIMIZDA LİMAN İSTEMİYORUZ

Kıyıkışlacık Muhtarı Halis Şahin de İDK toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Liman projesi için seçilen yer yanlıştır. Köyümüz tarihi ve turistik bir köy olup, ayrıca arkeolojik sit alanıdır. Balıkçılık ve zeytincilik önemli bir geçim kaynağıdır. Gerek limanın inşa faaliyetleri sırasında gerekse daha sonraki süreçte liman faaliyetlerinden dolayı körfezin eko-sistemi zarar görecek, körfezdeki canlı yaşamı sona erecektir. Balıkçık ve zeytincilik yok olacak, halkımız turizm gelirlerinden mahrum kalacaktır. Bu limanın izin verilmesi halinde Kıyıkışlacık halkı bundan çok büyük zarar görecektir. Biz, yaşam alanımız olan körfezde ve köyümüz çevresinde böyle bir limanı istemiyoruz.”

MİLAS BELEDİYESİ LİMANA KARŞI OLDUĞUNU BİLDİRDİ

Milas Belediyesi adına toplantıya katılan Çevre Mühendisi Sinem Kılıç da toplantıda, Eğer bu liman yapılırsa ileride geri dönüşü olmayacak çevresel sorunların, uzun vadede ortaya çıkabileceği konusuna dikkat çektiklerini ve Milas Belediyesi olarak liman projesine karşı komisyona olumsuz görüş bildirdiklerini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü İDK(İnceleme Değerelendirme Komisyonu) tarafından, eksiklerini tamamlaması için Ayıldız Madencilik ve Yükleme AŞ'ye 10 günlük süre verildiği öğrenildi.




Bu haber 3094 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI