Bugun...



Milas Kent Belleği İçin Yeni Bir Kitap Daha

Yazılar, insanı bir zaman tüneli içinde Milas sokaklarında dolaştıran, anıları tazeleyen, bahçe ve saksı çiçeklerinin süslediği eski cumbalı-ahşap Milas evlerini anlatan yazılar. Kitabı okuyan kendisini bir an için Milas’ın geçmişinde tarih yolculuğu yaparken bulabilir ve nostaljik duyguların sahibi olabilir.

facebook-paylas
Tarih: 02-06-2022 14:52

Milas Kent Belleği İçin Yeni Bir Kitap Daha

Milas kent yaşamı için yerel gazetelerde yazan Hüseyin Avni Kunduracıoğlu, akıcı bir üslupla yazdığı yazılarını biraraya getirerek yayınladı. Yazılar, insanı bir zaman tüneli içinde Milas sokaklarında dolaştıran, anıları tazeleyen, bahçe ve saksı çiçeklerinin süslediği eski cumbalı-ahşap Milas evlerini anlatan yazılar. Kitabı okuyan kendisini bir an için Milas’ın geçmişinde tarih yolculuğu yaparken bulabilir ve nostaljik duyguların sahibi olabilir.

Hüseyin Avni Kunduracıoğlu’nun ilk kitabı ‘Milas’ın Mekânsal ve Yaşamsal Tarihi’ yayımlandı. Milas Belediyesi’nin ‘kültür yayınları’ arasından yayımlanan kitap, Milas şehrinin geçmişi içinde yol alırken kaybettiklerimizi, yok ettiklerimizi ya da sahip olduğumuz değerlerin peşine takılıyor. Kültürel değerlerin ötesine de gidip iz bırakanların ya da şehre düşen izlerin de takipçisi oluyor. 

Yerel gazetelerde yayımlanan yazılarının ‘Milas’a dair’ olanlarından oluşan kitapta, Hüseyin Avni Kunduracıoğlu’nun hiçbir yerde yayımlanmayan yazıları da bulunuyor. 462 sayfa olan Milas’ın Mekânsal ve Yaşamsal Tarihi, aynı zamanda yazarın kişisel arşivinde yer alan fotoğraf ve belgelerle de renkleniyor.

Kitabın oluşumundan, basım sürecine kadar emeği geçenlere teşekkür eden Hüseyin Avni Kunduracıoğlu, ‘’Milas sözcüğü içinde yer alan ‘a’ harfi yetmişli yılların başlarına kadar üzerinde halk diliyle ‘şapka’ denilen inceltme işaretine sahipti. İnceltme işaretinin kullanım zorunluluğu kalkınca, Milas sözcüğü günümüzde kullandığımız haline döner. Bu yüzden de Milas’ın Mekânsal ve Yaşamsal Tarihi isimli kitabım ‘şapkalı Milas’ dönemini aktarıyor diyebilirim. 

Şapkalı Milas dönemine denk gelen çocukluğum, Milas’ın kapalı ekonomi ve kapalı sosyalliğinin belirlediği ve yerel kültür ile harmanlanmış yaşam şekline tanık olacaktır. Bu tanıklığı yazılara dökerek bir nevi şehrin gayri resmi tarihi ortaya çıkmış oldu,‘’ şeklinde açıklamada bulundu.

Bu kitabın Milas’a olan gönül borcunun ilk ayağı olduğunu düşündüğünü belirten Hüseyin Avni Kunduracıoğlu ‘’ önümüzdeki yıllarda bu gönül borcunun ikinci aşamasını gerçekleştirmek diğer başka bir düşüm. Uzun yıllardır toplayıp kişisel koleksiyonumu oluşturduğum Milas’la ilgili efemeralardan yani belge ve fotoğraflardan oluşan albüm-kitapla ‘şapkalı Milas’ın görsel zenginliğini de tarihe düşüp, geleceğe bırakmak istiyorum,’’ dedi. 

Milas’ın Mekânsal ve Yaşamsal Tarihi, belediyenin Atapark’ta bulunan Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nden alınabilir. 

 




Bu haber 933 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR-SANAT Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI