Bugun...



Milas Memecik Zeytinyağında Kalite Öğreticileri-1

Milas zeytinciliğini; Menteşe'den önce ve Menteşe'den sonra diye ikiye ayırmak gerekir. Menteşe, 1998'de emekli olduktan sonra baba topraklarına döndü ve bilimsel zeytin üreticiliği yapmaya başladı. Hasatta, budamada, zeytini hava alan kasalar içinde fabrikaya taşıma, 24 saat içinde zeytini sıkıma sokma, erken hasat ve soğuk sıkım konularında bir devrim yaptı ve doğru bilinen yanlışları ortadan kaldırdı.

facebook-paylas
Güncelleme: 17-11-2021 21:18:57 Tarih: 17-11-2021 21:14

Milas Memecik Zeytinyağında Kalite Öğreticileri-1

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Ali Osman Menteşe, Milas zeytinciliği için önemli bir isimdir. Yedinci Zeytin Hasat şenliğinde stand açarak, kaliteli zeytinyağı konusunda ziyaretçilerine eğitim verdi.  

Milas zeytinciliğini; Menteşe'den önce ve Menteşe'den sonra diye ikiye ayırmak gerekir.

Menteşe, 1998'de emekli olduktan sonra baba topraklarına döndü ve bilimsel zeytin üreticiliği yapmaya başladı. Hasatta, budamada, zeytini hava alan kasalar içinde fabrikaya taşıma, 24 saat içinde zeytini sıkıma sokma, erken hasat ve soğuk sıkım konularında bir devrim yaptı ve doğru bilinen yanlışları ortadan kaldırdı.

SABUNLUK BİLİNEN ZEYTİNYAĞINDAN, İLAÇ GİBİ ZEYTİNYAĞINA

Dökme, sabunluk ve rafinerilik yağ olarak bilinen Milas Memecik zeytinyağının, bu tarihten itibaren kalite yolculuğu başladı. Menteşe, ulusal ve uluslararası alanda çok sayıda ödüller aldı ve almaya devam ediyor.

Onu örnek alanlar ve onun açtığı yoldan gidenler de, kaliteli zeytinyağı üretmeye başladılar ve kendi markalarını yarattılar. Bugün Milas'ta 80 zeytinyağı markası bulunuyor.

Milas Zeytinyağının TPE'den ve AB 'den coğrafi işaretleri alındı. Milas Memecik zeytinyağı, her gün üstüne koyarak kalite yolculuğunu sürdürüyor.

Ali Osman Menteşe, bu sene 7’ncisi düzenlenen zeytin hasat şenliğinde, stand açtı ama yağını satmak için değil; kaliteli zeytinyağı nasıl anlaşılırı şenlik ziyaretçilerine tadım yaptırarak ve konuşarak anlatmak için. Menteşe’nin standında damadı Altuğ Kozikoğlu ve kızı da vardı.

EĞİTİMİN KONULARI

Menteşe’nin standındaki ilk göze çarpan yazılar, orasının bir satış-pazarlama yeri değil, eğitim yeri olduğunu belli ediyordu. Menteşe bildiklerini bugüne kadar olduğu gibi herkesle paylaşıyor, kaliteli zeytinyağının nasıl olması gerektiğini anlatıyordu hiç üşenmeden ve bıkmadan.

Menteşe açtığı stantta, “Zeytin ve zeytinyağı hakkında bilmek istediğiniz her şeyi, ödüllü üretici Ali Osman Menteşe’ye sorun” başlığı altında zeytini merak edenler için şu soruları sıralamıştı: “Neden erken hasat, soğuk sıkım nedir, Sızma zeytinyağı nedir, polifenol nedir, Zeytin ağacı sulanır mı, zeytin ağaçlarını ne sıklıkla ilaçlamalıyız, zeytin zararlıları nelerdir, zeytin sineğiyle nasıl mücadele edilir, zeytin ağaçlarına nasıl gübre vermeliyiz?”

ALİ OSMAN MENTEŞE’NİN MASUM İSTEĞİ

Ali Osman Menteşe'nin tarımda yenilik getirdiği zeytinlikleri ve pamuk üretimi yaptığı arazileri ile aile mezarlığı Ağaçlıhöyük köyünde. Köye, ERTUĞRUL MENTEŞE İLKÖĞRETİM OKULU'nu yaptırdı.

Menteşe'nin yetkililerden bir isteği var. Baharlı kavşağından itibaren Ağaçlıhöyük’e kadar olan 5 km'lik yola ALİ OSMAN MENTEŞE YOLU adının verilmesini istiyor.  Biz de Ali Osman Menteşe’nin bu haklı isteğine, hak veriyor; bu masum isteğin, yerine getirilebilir bir istek olduğunu düşünüyoruz.

 




Bu haber 936 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI