Bugun...


GÜLDEN SÖKELİOĞLU

facebook-paylas
"Anomi!"
Tarih: 29-02-2024 12:46:00 Güncelleme: 29-02-2024 12:46:00


       "Anomi", TDK'ya (Türk Dil Kurumu) göre; toplumda oluşan düzensizlik ve kuralsızlıktır.(1)

       "Anomi"(Anomie, anomy) bir toplumda var olan kuralların etkisiz hale gelmesi, çöküntü, çatışma ya da karışıklığın meydana gelmesi durumunu belirten bir terimdir. Eski Yunan metinlerinde sıklıkla karşılaşılan anomi, "yasasız" anlamını taşıyan "anomos" kelimesi ile ilişkilendirilmektedir.

       Ünlü filozof Durkheim, anomiyi, normsuzluk ve kuralsızlık olarak tanımlar; sosyal davranışları düzenlemek için gerekli sosyal standartların bozulmasından kaynaklandığına inanırdı. Bir sosyal sistem "Anomi" durumundayken, ortak değerler ve ortak anlamlar kabul edilmez, yeni değerler ve anlamlar gelişmez. Böyle bir toplumun üyelerinde yararsızlık duygusu, amaçsızlık, duygusal boşluk ve umutsuzluk hakimdir.

       Durkheim, anomiyi bir toplumsal çözülme durumu olarak görür. Geniş kapsamlı bir sosyal değişim sebebiyle sosyal farklılaşmalar giderek artar. Eski yapı ve düzen ilkelerinin ortadan kalkması, sosyal uyumu zayıflatır. Bunun sonucunda genel sosyal kurallara artık uyulmamaktadır; kollektif düzen çözülür ve anomi( kuralsızlık) durumu ortaya çıkar. Ortaya çıkan anominin sonucunda intihar ve suç oranları artar.

       Durkheim, araştırmalarında refah dönemlerinde intihar oranlarının düşük, yoksulluk ve kriz dönemlerinde ise intihar oranının yükseldiğini tesbit etmiştir. (2)

       "Anomi" terimi Fransız sosyolog Emile Durkheim (Emil Dürkheym) tarafından yazılan 'İntihar' (1897) adlı kitabında popüler hale gelmiştir.

       Emile Durkheim'e göre anomi, daha çok bireysel ve grup standartları arasındaki farktan, sosyal standartların aşırı genel olmasından ve sosyal etiğin eksikliğinden kaynaklanır. Bu durum, toplumda moral çökmesi ve hukuk eksikliğine yol açar. (3)

          *

       Silahlanmanın hızla arttığı, çetelerin kol gezdiği, insanların kim vurduya gittiği, kadınlara karşı cinayet işleyenlere yeterli cezaların verilmediği, devletin kurumları arasında uyumun olmadığı, göreve atamalarda liyakatin olmadığı, mazlumun ve haklının değil güçlünün ve zalimin haklı çıktığı, kötü insanların istismarına uğrayan ve hayatı karartılan çocuklara karşı suç işleyenlerin gerekli cezalara çarptırılmadığı, para kazanma hırsı uğruna yeraltı zenginliklerinin hoyratça yok edildiği, maden yataklarındaki kazalarda işçilerin ölümlerinden sorumlu olanlara caydırıcı cezaların verilmediği, gelir dağılımı arasında uçurumun yaşandığı, haram kazancın yaygınlaştığı, çoğunluğun değil azınlığın mutlu olduğu, hukuk kurallarının  yeterince işlemediği, yoksulluğun ve intihar oranlarının artığı, toplumun ahlâk ve moral çöküntüsü yaşadığı bir ülkede, "Anomi" var mı, yok mu?.. Takdir, okuyucuların.

Kaynak:

(1)- TDK

(2)- sosyologer.com

(3)- wikipedia.org



Bu yazı 1879 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI