Bugun...



Balavca'nın Yeşillikleri ve Akan Su İhtiyacı

Balavca Deresi Milas'ın kent kimliği ile özdeşleşen, aynı zamanda tarihsel ve kültürel bir olgudur Milas için. Balavca Deresinde su akıntısı yoktur. Bu nedenle yazın dere içinde biriken sular, kanalizasyon sızıntıları ile yeşilleşiyor ve koku yapıyor. Ayrıca durgun sudaki yeşilleşmeler, hoş bir görüntü yaratmıyor.

facebook-paylas
Güncelleme: 23-05-2022 22:47:50 Tarih: 23-05-2022 13:35

Balavca'nın Yeşillikleri ve Akan Su İhtiyacı

HABER-YORUM: NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Balavca Deresi, antik Mylasa'dan beri var olan bir dere. Derenin bir kısmı, şimdiki yerinden farklı konumda yatağa sahipti. Atapark'tan, parkın ve ortaokulun yanından geçtiği söylenir. Balavca deresi, sonuçta şimdiki konumuna gelmiştir.

Balavca Deresi 6 kilometre uzunluğundadır ve Milas'ı doğu-batı doğrultusunda ikiye ayırır. Halk tarafından dere boylarında APLANGEÇ mevkileri türetilmiştir. Atla-geç anlamında söylenilen bir sözcüktür Aplangeç.

Balavca Deresi Milas'ın kent kimliği ile özdeşleşen, aynı zamanda tarihsel ve kültürel bir olgudur Milas için.

Balavca Deresinde su akıntısı yoktur. Bu nedenle yazın dere içinde biriken sular, kanalizasyon sızıntıları ile yeşilleşiyor ve koku yapıyor. Ayrıca durgun sudaki yeşilleşmeler, hoş bir görüntü yaratmıyor.

Bu sorunun yaz sezonu için kesin ve kalıcı çözümü, bu dereden su akıtmaktır. Dere, Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğunda. Büyükşehir Belediyesi MUSKİ birimi, derenin başlangıç noktasına kuyu sondajı yaparak, bu dereden su akmasını sağlayabilir. Her gün olmasa bile haftada iki-üç gün su akıtılması; hem bu derenin temizlenmesini sağlayacak hem estetik bir görüntü yaratacak hem de yazın sıcağında etrafına serinlik verecektir.

Balavca Deresinin güzellik kazanması ve o derenin etrafında yaşayanların pis kokuya maruz kalmaması için böyle bir çözüm; zor olmasa gerekir, Muğla Büyükşehir Belediyesi için.

Vatandaşların dile getirmemi istedikleri sorun bu ve çözüm önerileri de böyle. Ben de aynı düşüncedeyim.

Balavca Deresinin iki yakasında yaşayanlar ile kent estetiğine önem veren Milaslılar'ın istekleri böyle. MUSKİ'den bir çözüm üretmesinin beklentisi içindeler...

NE DEDİLER?

Ekrem Demirtaş (İzmir Eski Ticaret Odası Başkanı): Çok doğru bir düşünce. Dere kenarına Ünal Çetin işyerleri yapmıştı, O gün doğru proje olabilir ama şimdi yıkılmalı ve bentler yaparak dere düzenlemesi yapılmalı.

Marko Müsafir (Milas Doğumlu Musevi): Benim gençliğimde Balavca Deresi, yaz-kış gürül gürül akardı. Orada balık ta avlardık. Dere, eski top sahasıyla şose arasından geçer, şehir parkıyla ortaokulun yanından gider, Hayıtlı mahallesinden devam eder, Cezaevi ile Ağa caminin arasından akarak, Tariş'ten sonra Sarıçay’a doğru akardı. Ben 1938 doğumluyum. 1955’e kadar Milas’taydım. Top sahasında top oynarken, topumuz dereye kaçardı. Su, topumuzu sürüklerdi, koşar hemen uzaklaşmadan topumuzu derenin içinden alırdık.

Nuray Damlacık: Çocukluğumda her yağmurda dere dolar taşar, kimi zaman da köprüden geçmek isteyenlere acı kayıplar yaşatırdı; o yüzden hep korkardım, yağmurda geçerken. Yazları da evden kaçıp kavanozlara kurbağa larvaları koyup getirirdik; ne güzel günlermiş, şimdi artık hiç aktığına tanık olmuyoruz.

Talat Erol(Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı): Çözülmesi gereken bir sorun.

Ayhan Demirçivi (Hayıtlı-Ahmetçavuş Mahallesi Muhtarı): Muhtar seçildiğim 2014 yılından beri bu konuyla uğraşıyorum. Balavca Deresi sorunu zaman zaman ele alınsa da günümüz koşullarında yeterli değildir. Cumhuriyet, Ahmetçavuş, Hayıtlı, Hacıabdi ve Güneş Mahallesi muhtarlarının yanı sıra burada yaşayan halkın da sorunu olduğunu düşünüyorum. Bu soruna kesin ve kalıcı çözüm bulunmalıdır.

Vasfi Selçuk (Hisarbaşı-Hoca Bedrettin Mahallesi Muhtarı): Derenin temiz tutulması şart. Su birikintileri, yeşilleşme sonucu koku yapıyor, görüntü kirliliği yaratıyor. Ayrıca sivrisineklerin de üremesine neden oluyor. Derenin temizliği için kalıcı bir çözüm bulunmalı. Dereden akan bir su, bu kirlilikleri ve olumsuzlukları belli ölçülerde gidrerir. Mahalle sakinlerimden dereden gelen kokularla ilgili şikayetler alıyorum. Bu sorun çözülmeli. 

Uğur Gökten (Hacı Abdi Mahallesi Muhtarı): Balavca Deresi temiz olmalı. Su birikintileri koku yapıyor, sivrisinek üretiyor. Bu dere, şehrimizin güzelliği. Temiz tutulması, bir su akıntısının sağlanması, mahallemizin sakinleri için ferahlatıcı bir durum olur. Yetkililerimizden bunu bekliyoruz.

Salih Şen(Güneş Mahallesi Muhtarı): Balavca’nın mahallemizden geçen bölümü sık sık kirleniyor. Büyükşehir Belediyesine sürekli başvuruda bulunuyoruz ama kalıcı bir çözüm üretilemiyor. Derenin içinde kamışlar var. Su birikintileri sivrisinek üretiyor. Derenin içinde akan bir su olursa, dere sağlıklı hale gelir. Dere içindeki kargıların temizlenmesi gerekiyor.

İsmail Zorlu: Teşekkürler ediyorum. Güzel bir konuyu dile getirmişsiniz.

Gülören Sungur: Su akıtılması, sivrisinekle mücadele için de çok önemlidir.

Ömer Şenol(Ressam): Milas Balavca deresi. Çocukluğumda çok üzerinden geçtiğim dere.  Oysa Balavca deresi Milas’ın turistik yerlerinden biri olabilir. Eskişehir belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen, porsuk deresinin suyunu arıtarak üzerinde gondolları yüzen turistik bir yer haline getirdi. Hele köprüleriyle heykellerle Eskişehir’i Avrupai kent yaptı. Darısı Milâs Balavca deresine.

Gülgün Temizel Yumlu: Pis b… kokusunu soluyarak, Kurbağa sesleriyle oturuyoruz orada. Nerden geliyor o kokan su bulamıyorlar veya bulmak istemiyorlar.

Şerife Çobanyıldızı Aloğlu: Çok teşekkür ederiz. Birde güvenlik için kenarına takılan demir korkuluklar hiç değilse yeşil, siyah renk olsaydı. Bir taraf siyah karşısı mavi beyaz boyanmış. Çirkin bir görünüm sergiliyor. Kenarındaki ağaçları kim dikmiş ise tebrik ediyorum. 

Abdullah Akdeniz: Stat yapı kooperatifi önündeki dere adeta ölüm saçıyor. Orayı da bir gazeteci olarak dile getirirseniz çok iyi olur. Dere kenarında korkulukları yok.

Ersin Yeniceli: Kaz bir kuyu, ver suyu dereye, araya bentler yapalım. Balık da atarız içine. Vatandaş oltayla balık tutsun orada. Ne güzel olur. İnsanlar motive olur.

Hüseyin Öner: Aynen katılıyorum. Bu anlamda kampanya yapılabilir mi? Balavca kenarında balık tutmak çok süper olur.

Hakan Tanzer Aydemir: Bu görüntüler Milâs’ımıza hiç yakışmıyor, kalıcı bir çözüm üretilmeli. Sondaj suyu ile çözmek zor çünkü su kıtlığına doğru gidilen dünyada bu şekilde çözüm başka sorunlar doğurur… Akgedik barajı sulama projesi kanalı vasıtasıyla suyun Balavca’dan geçirilip tekrar Sarıçay’a inmesi sağlanabilir…

Osman Saylak: Hocam, Balavca deresinde Eskişehir'deki gibi tekneler yüzdürülecek diye vaatlerde bulunulmuştu. Su akıtılsa hiç fena olmaz ve sivrisineklerin üremesi de engellenmiş olur.

İrfan Özer: Güzel fikir.

Selahattin Kızılkaya: Balavca deresinin başına sondaj yapılarak Balavca deresine su vermek güzel bir düşünce, hatta o su Milas çıkışından sonra Kırcağız, Kızılcayıkık ve Dibekdere köylerinin arazi sulamasında kullanılabilir.

 




Bu haber 2658 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YEREL YÖNETİM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI