Dünyanın üzerinde durduğu çözüm aradığı konuların başında gelen sorunlardan biri olarak karşımıza sürekli çıkan konu: GIDA İSRAFI!
Nedenini, nasılını hemen herkes bir an durup düşünse aklında binlerce örnek belirir.
İnsanımızın farkında olup harekete geçmeyi istememe alışkanlığı bizi mutlu sonuçlardan uzak tutan en belirgin gerçek.
Bu konunun insanlarda etkileşim yaratmasını hedefliyorsak eğer ana fikri farklı bir bakış açısı ile ya da dikkatleri üzerine toplamayı sağlayacak bir yolla ilerleme kaydetmeliyiz.
Burada kastım gıda israfının geleneksel olmayan bir şekilde tasvir edilmesidir.
BİR SERGİ!
Bir sergi mahiyetinde düzenlenecek olan bir etkinlikte gıda kaybı-israfını dikkat çekmek amaçlı bozulmanın çeşitli aşamalarını herkesin kendine has bir şekilde belirttiği ve halka açık bir ortamda sunulması gerçekleştiği takdirde tüketicilerin düşünce ve davranışlarında beklenen değişim ya da uyanmayı gözlemleyeceğimizi sanıyorum.
ÇÖP KUTUSU YERİNE BUZDOLABI!
Kulağa garip gelebilir ama etkili bir çözüm olabilir. Sonuçta çöp kutusunu kullanma şekli çoğu insanın arta kalan ama tüketilebilir ürünleri atılabilir görüp çöp olmadan çöp etmesi şeklinde oluyor.
Türlü yiyeceklerin toplanıp belirli dağıtım daha doğrusu bozdolabı noktalarında tutulması ve ihtiyaç sahiplerinin ulaşımına açılması etkili bir yol olabilir.
APLİKASYONLAR BİR KEZ DE BU SEBEP İÇİN FAALİYETE GEÇEBİLİR!
Yiyemediklerimizin resmini çekip ne olduğunu yazıp aplikasyona kaydedebilirsiniz. Kullanıcılar komşunuz arkadaşınız olabilir. Ya da bulunduğunuz mahallenin sakinleri aplikasyonda kayıtlı olabilir. Seçim yaparak paylaşımınıza bildirim gönderen biriyle yiyeceğinizi paylaşabilirsiniz.
GIDA İSRAFINI YANLIZCA MARKETLERLE İLİŞKİLENDİRMEK DOĞRU DEĞİL.
Çiftçilerin ürün fazlalarını kullanabilecek organizasyonlarla bağlantı kurmasını sağlayacak platformlar kurulmalı. Çiftçilerle yerel topluluklar arasındaki bağların güçlenmesi gerekiyor.
DEFORMASYON DERECESİ FİZİKSELDE KALAN İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT ETMEYEN ÜRÜNLERDEN SÖZ EDECEĞİM.
Gerekli standartları taşımayan gıdaları %30 ya da %20 indirimle satmak. Tüketicilerin aynı ürünü daha ucuza alması, üreticiler içinde normalde çöpe gidecek ürünleri için para kazanması demektir bu.
İddialı, karlı ve gerekli bir kampanya olacaktır diye düşünüyorum.
AĞAÇLARDA TOPLANMADIĞI HALDE ÇÜRÜYÜP GİDEN MEYVELER!
Bu türden ağaçların belirlenip belli yasal çerçeve formlarına oturtularak sonucunda ‘izinli’ kategorisinde değerlendirilen ağaçlardan bir harita oluşturduğumuzu varsayarsak her sene binlerce ağaçtan tonlarca ürün ihtiyaç sahiplerine ulaşabilir.
İnanın hiçbir şey zor değil.
Yeter ki fark edin, isteyin, harekete geçin!