Bugun...



Üretimde Pozitif Ayrımcılık: Milas Anatolie Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi

Ortakları sadece kadınlardan oluşan ve sadece kadın üreticilerin ürünlerini pazarlayacak olan S.S. Milas Anatolie Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi 3 Şubat 2020 tarihinde kuruldu. Üretim süreci içinde yer alan kadınların ürettikleri ürünlerin pazarlanması için kurulan kooperatifin; bu alanda pozitif bir ayrımcılık yaparak, hem kadınların ürettikleri ürünleri pazarlamayı hem de kadınların hayata bakışlarında bir değişiklik yaratmayı amaçladığı açıklandı.

facebook-paylas
Güncelleme: 21-02-2021 11:39:47 Tarih: 21-02-2021 00:56

Üretimde Pozitif Ayrımcılık: Milas Anatolie Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Ortakları sadece kadınlardan oluşan ve sadece kadın üreticilerin ürünlerini pazarlayacak olan S.S. Milas Anatolie Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi 3 Şubat 2020 tarihinde kuruldu. Üretim süreci içinde yer alan kadınların ürettikleri ürünlerin pazarlanması için kurulan kooperatifin; bu alanda pozitif bir ayrımcılık yaparak, hem kadınların ürettikleri ürünleri pazarlamayı hem de kadınların hayata bakış açılarında bir değişiklik yaratmayı amaçladığı açıklandı.

Kooperatifin Yönetim Kurulu Üyesi Feray Albasan, kooperatifin kuruluş amacını şöyle açıkladı: “Milas’a değer kazandırmak için bu kooperatifle ilgili çalışmalara başladık. Kooperatifin kurulma amacı; kadınları üretime yönlendirmek. Özellikle köylerdeki kadınların, satamadıkları ürünlerini, satma garantisiyle almak, onları kooperatife ortak etmek; bu şekilde hayat kalitelerini biraz olsun iyileştirmek ve dünyaya bakışlarını değiştirebilmek. Asıl hedefimiz bu! Bu amaçla işe koyulduk. Kooperatifin kuruluş felsefesi, doğru ürünü tüketiciyle buluşturmak. Doğru ve kaliteli gıdaya, kooperatiflerle ulaşılıyor. Kooperatifler hiç hile yapmıyor. Felsefemiz, doğru ürünü sağlamak. Turizmcilerle de görüşüyoruz. Onlar bile turist çekebilmek için kooperatif ürünlerine yönelecekler. Bu da bizim için önemli bir olgu.”

KÖYLÜ KADINLAR ÜRETECEK, BİZ PAZARLAYACAĞIZ

İşe hızlı başladıklarını ama pandemi nedeniyle bazı çalışmalarını ertelemek zorunda kaldıklarını belirten Albasan, şimdiye kadar planladığımız üretimlerin hepsi gerçekleşmiş olacaktı” diyerek şunları söyledi: “Bu senenin sonuna kadar üretim planlamamızı yaparak, gidip o köylülerle tekrar konuşacağız, bize şunlar şunlar lazım diyerek bir yönlendirme yapacağız. Muhtarlarımız da bize çok destek oluyor. Kendi köylü kadınlarıyla bizleri buluşturuyor ve iletişim kurmamızı sağlıyorlar. Onlara ürettireceğiz, ürettiklerini alıp, pazarlayacağız. Önümüzdeki yılın başından itibaren üretim planlarımızı tek tek hayata geçireceğiz. Tüm planlamalarımızı bu yıl içinde tamamlayıp, yeni yılda uygulama aşamasına geçip, satışlara başlayacağız. Pandemi nedeniyle hedeflerimizi bir sene geriden götürmek zorunda kaldık. Şu anda iyi gidiyoruz. Her şey planlarımız doğrultusunda yürüyor.”

Milas Anatolie Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi yönetim kurulu üyesi Albasan, ürün yelpazesi konusunda da şu bilgileri verdi: “Coğrafi işaretli Milas zeytinyağı ve yağlı zeytin ürün yelpazemizin ana unsurları. Bunların yanında köylü kadınlarımıza ürettirip, alacağımız ürünler olacak. Ürettireceğimiz ürünler; kuru bakliyat, kekik, adaçayı, nane, ıhlamur, tarhana, nar ekşisi, kantaronyağı, kekik suyu…  Geçmiş yıllarda, bu bölgede enginar yetiştiriciliği yaygındı. Çeşitli nedenlerle terk edilmiş bu üretim. Bunu teşvik edeceğiz. ‘Üretin, biz alacağız’ diyeceğiz onlara. Alım garantili enginar üretimini teşvik edeceğiz bölgemizde. Vakumlayıp satacağız onları. Ürün yelpazemiz daha da genişleyecek. Her ürün, Milas yöresine özgü olacak.”

ZEYTİN İŞLEME TESİSİ KURACAĞIZ

Albasan, Milas’ın zeytinci bir bölge olduğuna dikkat çekerek bu alanda yapmak istedikleriyle ilgili olarak ta şunları dile getirdi: “Milas bir zeytincilik bölgesi olduğu için, zeytinyağı ve sofralık zeytin üretimi için elverişli olduğunu fark ettik. Niye böyle bir tesisimiz yok Milas’ta, diye düşündük. Bunun araştırmalarını yaptık. Kooperatifimizin ana amaçlarından birisi de yağlı zeytin üretimi yapmak ve pazarlamak. Bunda da köylü kadınlarımızdan yararlanacağız. Milas’ın Coğrafi İşaret almış çok güzel yağlı zeytini var. Milas’a yakışır bir marka ile yağlı zeytin üretimi yapmayı amaçlıyoruz.  Ticaret Bakanlığı, ortak sayısı yüzde 90 kadın olan kooperatifler için yüzde 75’lik bir hibe desteği veriyor. Hibe desteği için başvurduk. Bu hibeyle zeytin işleme tesisinin makinelerini alacağız. Kalan yüzde 25’lik payı da biz bütçemizden karşılayacağız. Yer tahsisi için Milas Belediyesine başvuru yaptık. Görüşmelerimiz devam ediyor. Tesisimizi yılsonuna kadar kurmak istiyoruz. Zeytin işleme tesisimizde, zeytinleri geleneksel yöntemlerle işleyeceğiz, hiçbir şekilde kimyasal kullanılmayacak örneğin.”

ÜRETİMDE, KADINLAR İÇİN POZİTİF AYRIMCILIK

“Kooperatifimizin amacını, köylü kadınlara anlattığımızda gözleri ışıldadı,” diyen Albasan, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Köylü kadınlarla bunları görüştüğümüzde, çok olumlu yaklaştılar ve gözleri ışıldadı. ‘Böyle bir şey yaptığımızda alır mısınız, bizim ürünleri’ dediler. Siz başlayın üretmeye, ürettiğinizi alacağız dedik. Bizim bu yaklaşımımız onlar için bir umut oldu. Biz tüccardan mal almayacağız. Kooperatif olarak biz sadece köylü kadınlardan ürün alacağız ve burada bir pozitif ayrımcılık yapacağız. Onlara da bu mesajımızı verdik ve memnun kaldılar.”

Milas Anatolie Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi yönetim kurulu üyesi Albasan, Milas Ziraat Odasının bahçesinde yer alan Yöresel Ürünler teşhir yerinde satışta bulunan ürünleri hakkında ise şu bilgileri aktardı: Şu anda turunç reçelimiz var. Coğrafi işaretli erken hasat-soğuk sıkım Milas zeytinyağı ve yağlı zeytin, adaçayı, paketli kuru bakliyat çeşitleri.”

ÜRETİM YAPAN KADINLARI, ORTAK YAPACAĞIZ

Ürünlerini, şu anda yapım çalışmaları süren kendi internet siteleri olan ‘milaspazaryeri.com’ üzerinden pazarlayacaklarını ve instagram üzerinden de satış yapacaklarını açıklayan Albasan,  sözlerini şöyle tamamladı: “Kooperatif ortağı olarak şimdilik 14 kişiyiz. Bu sayıyı çoğaltmayı düşünüyoruz. Ortak olmak isteyenleri, üretim yapmak koşuluyla kooperatife ortak yapacağız. Elimizdeki ürünleri şu anda pazarlamaya başladık. Ula’daki tüketim kooperatifine gönderdik. Bir kooperatifler ağının içindeyiz. Onlar, ihtiyaçları olan ürünler için birbirleriyle iletişim halinde oluyorlar. Talepler geliyor, biz de gönderiyoruz. Milas, Bodrum, Marmaris, Menteşe, Fethiye ve Datça Belediyeleri ürünlerimizden alarak, bize destek oluyor.  Büyükşehir Belediye Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı da kooperatiflerle bizi buluşturuyor. O da bize çok güzel katkı sağlıyor.”

S.S. Milas Anatolie Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifinin yedi kurucu ortağı şu isimlerden oluşuyor: Zeynep Çınar, Zeliha Arpazlı, Feray Albasan, Ayşe Güzide Çereren, Nurgül Çöllüoğlu, Hatice Çimen, Berrin Naz.

 

 

 




Bu haber 1315 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TOPLUM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI