Bugun...



Milas’ta Zeytinime Dokunma Kitlesel Açıklama ve Toplantısı

Milas Kent Konseyi, zeytinlik alanları madencilik faaliyetlerine açan yönetmelik değişikliğine sessiz kalmadı ve 8 Mart Salı günü Milas Atapark’ta Kent Konseyleri örgütlenmelerinin katıldığı bir kitlesel basın açıklaması / toplantısı düzenleyerek, dikkatleri bu yönetmelik değişikliğine çekti.

facebook-paylas
Güncelleme: 09-03-2022 01:45:54 Tarih: 09-03-2022 01:21

Milas’ta Zeytinime Dokunma Kitlesel Açıklama ve Toplantısı

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına ait madencilik uygulama yönetmeliğine 1 Mart 2022 tarihinde eklenen bir madde ile zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin verilmişti. 1 Mart Salı günü Akbelen Ormanlarında Bilirkişi Keşfinin olacağı günün sabahında bu yönetmeliğin resmi gazetede yayınlanması, bu değişiklik aceleyle Akbelen Ormanları için mi, çıkarıldı sorularını akıllara getirmişti. Zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını sağlayan yönetmelik maddesine karşı; birçok kişi, kuruluş ve siyasi parti bu maddeye tepki gösteren açıklamalarda bulunmuştu.

Milas Kent Konseyi de bu yönetmelik değişikliğine sessiz kalmadı ve 8 Mart Salı günü Milas Atapark’ta Kent Konseyleri örgütlenmelerinin katıldığı bir kitlesel basın açıklaması / toplantısı düzenleyerek, dikkatleri bu yönetmelik değişikliğine çekti. Toplantıda Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Ege Kent Konseyleri Birliği Başkanı Hamit Mumcu, İkizköy Çevre Komitesinden KARDOK Derneği Başkanı Necla Işık ve Milas Kent Konseyi Başkanı Çağlayan Üçpınar birer konuşma yaptı.

Konuşmacılar şunları söyledi:

ZEYTİN İTTİFAKI OLUŞTURACAĞIZ

Milas Kent Konseyi Başkanı Çağlayan Üçpınar:  “Ne yazık ki biz Milaslıların hatta tüm yeryüzü vatandaşlarının ortak mirası olan bu güzellikler, bu değerler giderek artan bir hırsla yağmalanmaktadır. Bulunduğumuz bölge ülkemizin tüm değerlerinin bir arada bulunduğu, yaşamaktan haz aldığımız bir cennet köşesi. Denizi, kıyıları, dağları, ormanları, madenleri, zeytini, zeytinyağı, inciri, narenciyesi, balığı, turizmi, suları, enerji kaynakları ve binlerce yıllık görkemli tarihi ile hepimizin hayatını doğrudan etkileyen özel bir yer Milas. Ne yazık ki biz Milaslıların hatta tüm yeryüzü vatandaşlarının ortak mirası olan bu güzellikler, bu değerler giderek artan bir hırsla yağmalanmaktadır. Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren bu yönetmeliği kabul etmiyoruz. Bizler sivil toplum kuruluşları, çevre örgütleri ve Muğla Kent Konseyleri olarak oluşturacağımız ‘zeytin ittifakı’ ile yürütmeyi durdurma davası açarak bu cepheyi, bu direnişi, bu itirazı güçlendireceğiz.”

Ege Kent Konseyleri Birliği Başkanı Hamit Mumcu: “Kanunlara aykırı olan işlemin acilen durdurulmasını ve ülkemizin başta zeytinlikler olmak üzere tüm verimli tarım topraklarının madencilik faaliyetlerinden korunmasını talep ediyoruz. Mücadeleniz, mücadelemizdir. Her zaman sizlerle dayanışma içindeyiz. Yolunuz açık olsun.”

ZEYTİN İÇİN ADALET İSTİYORUZ

İkizköy Çevre Komitesi Üyesi ve KARDOK Derneği Başkanı Nejla Işık: “Zeytin için adalet demeye geldik yine buraya. Kömürü değil zeytini savunmaya geldik. İzmir’den ve başka yerlerden gelen zeytin dostlarına, doğa dostlarına selam olsun. Zeytin demek, emek demek. Zeytin çocuk demek, kadın demek. Bu zeytinleri kıydırtmayız. Kömür madenine kurban ettirmeyiz. İkizköy ve Akbelenliler olarak, ne geliyorsa elimizden sonuna kadar yapmaya hazırız. Kömürü değil zeytini koru. Yeniköy-Kemerköy santralları, gözünü zeytinimize dikmiş durumda. Şu anda bu yönetmeliği kullanmaya çalışıyorlar. Hepinizin desteğine ihtiyacımız var. Hep birlikte başarabiliriz ancak.”

ZEYTİNLERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat: “Yangınlar ve felaketler, devletin zeytine ve zeytinciye yeterince sahip çıkmaması, maden arama ruhsatları sonucu zeytinlerimizi sürekli kaybediyoruz. Geçtiğimiz yıl Milas olarak tarihimizin en büyük felaketini yaşadık ve orman yangınlarında 200 bin civarında zeytin ağacımızı kaybettik. Önceden önlemlerimizi alıp zeytinleri arttırmak ve onları korumamız gerekirken, maalesef duyarsız ve plansız yaklaşımlarla zeytinlerimizi katletmeye/kaybetmeye devam ediyoruz. Zeytinimizi ve üreticimizi desteklemiyoruz. Bu yönetmeliği çıkaranların, kasıtlı ve bilinçli olarak bunu yaptıklarına inanıyorum. Bir hukukçu kişi olarak söylüyorum; yasaya karşı yönetmelikle mevzuat düzenlenemez. Yasa, madencilere, zeytinliklere 3 kilometre yaklaşmayı yasaklamakta. Mevcut yönetmelik ise zeytinliklerin içine girip zeytinleri katletmeye izin vermekte. Bu yönetmeliği çıkaranlar kesinlikle suç işliyorlar. Onlar, bir yargı sürecinde bu yönetmeliğin iptal edileceğinin farkındalar. Buradaki mantık şu: bu yönetmelik maddesi iptal edilinceye kadar yapılacak olanlar yapılsın. Bu bağlamda Milas Belediyesi de gerekli hukuki süreci başlatmıştır. Zeytin yaşamdır, zeytinlerimize sahip çıkacağız.”

KATILIMCILAR

Düzenlenen toplantıya; Çiğli Kent Konseyi, İzmir Kent Konseyleri Birliği, Konak Kent Konseyi, MUÇEP Milas, Milas Kent Konseyi, İZÇEP, Ege Kent Konseyleri Birliği, İzmir Yaşam Alanları Platformu, İkizköy Çevre Komitesi ve KARDOK Derneği üyeleri katıldı. CHP İlçe Başkanı Tüze Çetinkaya, Gelecek Partisi İlçe Başkanı Murat Sodra, TİP Yöneticileri, SOL Parti, Milas 78’liler ve bazı zeytin üreticileri de BU toplantıya katılarak, etkinliğe destek verdiler.

PANKART VE DÖVİZLER

Toplantıda Zeytin için Adalet, Zeytinime Dokunma, Birlikte Başarabiliriz, Zeytin Yaşamdır-Ölümsüzlüktür pankartları açıldı;  Kadına-Zeytine-Yeryüzüne Özgürlük, Akbelen Direnen Kadınların Kalacak, Akbelen Direnişinden 8 Mart’ta Selam Olsun, Katılın Birlikte Yönetelim dövizleri taşındı.

 




Bu haber 915 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI