Bugun...



SOL Parti Muğla İl Örgütü: “Zeytinlik Alanlarımızı Talan Etmek İstiyorlar!”

SOL Parti Muğla İl Örgütü, Zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasıyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı maden uygulama yönetmeliğine eklenen madde ile ilgili açıklama yaptı.

facebook-paylas
Tarih: 03-03-2022 15:27

SOL Parti Muğla İl Örgütü: “Zeytinlik Alanlarımızı Talan Etmek İstiyorlar!”

SOL Parti Muğla İl Örgütü, Zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasıyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı maden uygulama yönetmeliğine eklenen madde ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Doymadılar! Rusya-Ukrayna savaşını fırsat bilip, zeytinlik alanlarımızı yağmalamak ve talan etmek için yeniden düğmeye bastılar; 1 Mart günü çıkardıkları bir yönetmelik ile zeytinlik alanları maden aramalarına açmaya çalışıyorlar,” denildi.

SOL PARTİ MUĞLA İL ÖRGÜTÜNÜN AÇIKLAMASI ŞÖYLE:

“Zeytinlik alanlarının yağmalanmasının önünü açacak bu adım, enerji krizinin önünü almak için yapılması gereken kamulaştırmanın gerçekleştirilmemesinin sonucudur.

Enerjide kamucu bir strateji benimsenemediğinden, kömüre ve fosile dayalı büyüme stratejisine devam kararı alınmıştır. İklim Şurası’nda da fosil yakıtlara dayalı kararlar, tarımsal alanlarda yaşanacak büyük tahribatın habercisi olmuştur. Bu nedenle de zeytinlik alanların korunması, Türkiye’nin fosil yakıta dayalı enerji stratejisinden vazgeçişiyle yakından ilgilidir.

Kamu yararı, bu iktidar için şirket yararı anlamına gelmektedir. Zeytinlikleri yok edecek maden işletmelerinde, kamu yararının kırıntısı dahi yoktur!

Muğla ilinin zeytin rezervi    

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Gürün'ün dediği gibi “Muğla, ülkemizin en büyük zeytin üreticisi şehirlerin başında geliyor. Türkiye’deki zeytin alanlarının %11,25’i, Ege Bölgesindeki zeytin alanlarının ise %21,35’i Muğla’da yer alıyor. Ayrıca Türkiye’deki 8 Milyon 891 Bin 677 dekar olarak belirlenen zeytin alanlarının 1 Milyon 12 Bin dekar gibi önemli bir kısmı Muğla’da bulunuyor.

 Muğla’da tarım alanı olarak kullanılan 2 Milyon 70 Bin dekarlık alanın 1 Milyon 12 bin dekarı zeytinlik olarak kullanılırken, tarım arazilerinin %48,29’unda zeytin ağacı bulunuyor. 2021 yılında belirlenen verilere göre ise 16 Milyon 833 Bin 148 adet zeytin ağacı bulunuyor.”

1 Mart öncesi Muğla'nın %65'i için maden arama ruhsatı söz konusu iken, şimdi bu oran daha da yükselecektir.

Şirketlerden başka kimseye faydası olmayacak böylesi bir kararın, zeytinle geçimini sağlayanların ve kırdan geçinenlerin yaşamları üzerindeki tasarruf haklarını gasp etmeye yarayacağı açıktır.

Zeytin, sadece bir meyve ağacı değildir

Zeytin, tarihi ve kültürel özelliklerinin yanı sıra halkımızın en temel geçim kaynaklarından birisidir; bu nedenlerle, vazgeçilmezlerimizdendir.

Zeytin alanlarının talana ve yağmaya açılması, zeytinden geçinen halkımıza “Siz, taş yiyin” demektir.    

 Zeytinliklerin, tarım alanlarının talanına ve işlev dışı kullanımına izin veren, verimli toprakları maden, enerji ve turizm yatırımlarına açan her türlü yönetmelik iptal edilmelidir. Tarım arazilerine planlanan maden, enerji, turizm gibi amaç dışı kullanıma yönelik her türlü yatırım derhal sonlandırılmalıdır.

Zeytinliklerimizi, doğayı, yaşamı korumanın tek yolu doğa-yaşam katili bu iktidarı birleşik mücadelemizle alaşağı etmekten geçiyor.

Sol Parti olarak, Muğlalıları zeytinliklerine sahip çıkmaya çağırıyoruz!”




Bu haber 890 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI