Bugun...



CHP Örgütlerinden Can Atalay Açıklaması

CHP Örgütleri, ülke genelinde tutuklu TİP Milletvekili, Can Atalay'ın serbest bırakılması için açıklama yaptı. Milas'taki açıklama, CHP ilçe başkanı Tüze Çetinkaya tarafından okundu.

facebook-paylas
Tarih: 29-11-2023 12:09

CHP Örgütlerinden Can Atalay Açıklaması

AÇIKLAMA ŞÖYLE:

Geçtiğimiz günlerde kamuoyunda çok yankı bulduğu üzere, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 Kasım 2023 tarihli kararı ile Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay başvurusu hakkında vermiş olduğu “seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine dair” kararına “uyulmamasına” ve “Anayasa hükümlerini ihlal eden, yetki sınırlarını yasal olmayacak şekilde aşarak hak ihlalinin kabulü yönünde oy kullanan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına” karar vermiştir.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından verilen bu karar Anayasa’nın 6. maddesinde düzenlenen “Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir devlet yetkisini kullanamaz” hükmüne açıkça aykırıdır. Bununla birlikte, Yargıtay 3. Ceza Dairesi Anayasanın 153. maddesi gereğince Anayasa Mahkemesi kararına uymakla da yükümlüdür. 

Verilen karar Anayasanın fiilen işlevsiz kılınması sonucunu doğurmaktadır. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolunu da işlevsiz kılmaya çalışan bu karar, hukuk devleti açısından ciddi meşruiyet sorunlarına yol açacaktır.

Yargının bağımsız ve tarafsız olmadığı, Anayasa Mahkemesi kararlarının tanınmadığı, hatta itibarsızlaştırıldığı, hukuka saygınlığın olmadığı bir ülkede hukuk devletinden ve demokrasiden söz edilemez.

Yargıtay’ın almış olduğu bu karar Anayasayı ihlal suçunun ötesinde, Anayasal düzene karşı açık bir kalkışma girişimidir. Demokrasiye ve hukuk devletine karşı yapılmış bu eylem asla kabul edilemez.  Bu kararın uygulanmaması Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına “hiç birinizin hukuki güvencesi yok” demektir. Bu halk, bu tehdide boyun eğmeyecek, gereken cevabı en doğru şekilde verecektir.

Halkın iradesi ile seçilmiş milletvekilimiz Can Atalay’ın Anayasa Mahkemesi kararı gereği derhal serbest bırakılması gerekmektedir. Anayasal düzene karşı suç işlenmesine sessiz kalmayacağımızı ve sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz.




Bu haber 745 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI