Bugun...



Güllük Körfezi Kıyısında Kıyıkışlacık’ta Yeni Bir Yat Limanı ve Çekek Yeri Projesi Daha

Güllük Körfezinde, A Yıldız Firmasına ait Yükleme ve Boşaltma Limanıyla, Yakamoz Yat Çekek Yeri Projesinden sonra, Muğla’nın Milas ilçesi Kıyıkışlacık Mahallesi Zindaf Çanacık Mevkiinde Birol Bursa tarafından yapılması planlanan İASOS YAT LİMANI VE ÇEKEK YERİ projesinin başlayan ÇED sürecine ilişkin halkın katılımı toplantısı Kıyıkışlacık pazaryerinde yapıldı.

facebook-paylas
Güncelleme: 17-05-2022 23:16:27 Tarih: 17-05-2022 23:12

Güllük Körfezi Kıyısında Kıyıkışlacık’ta Yeni Bir Yat Limanı ve Çekek Yeri Projesi Daha

Güllük Körfezinde, A Yıldız Firmasına ait Yükleme ve Boşaltma Limanıyla, Yakamoz Yat Çekek Yeri Projesinden sonra, Muğla’nın Milas ilçesi Kıyıkışlacık Mahallesi Zindaf Çanacık Mevkiinde Birol Bursa tarafından yapılması planlanan İASOS YAT LİMANI VE ÇEKEK YERİ projesinin başlayan ÇED sürecine ilişkin halkın katılımı toplantısı Kıyıkışlacık pazaryerinde yapıldı. Toplantıya çok sayıda Kıyıkışlacık sakini katıldı. Toplantıya katılan İasos Mahalle Meclisi Derneği Başkanı Hülya Scobie, projeyle ilgili endişe ve itirazlarını dile getirdi.

Scobie, “Toplantıya katılmayarak protesto etmek yerine katılıp, marina projesinden beklentilerimizi söz alarak anlattık ve sözlerimizin bakanlık kayıtlarına geçmesini sağladık,” dedi. İasos Mahalle Meclisi Derneği Başkanı Scobie, ÇED toplantısını düzenleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Bakanlık ve firma yetkililerine yat limanı ve çekek yeriyle ilgili çekincelerini maddeler halinde sıraladı. Scobie, endüstriyel faaliyet olan tersane yerine sadece turistik limancılık faaliyeti yapılırsa, yat limanına karşı olmadıklarını ama körfezi kirleten ve körfezdeki canlı yaşamını tehdit eden bir yatırım olursa, çevreyi ve doğayı korumak için bu projeye karşı çıkacaklarını, yasal yollara başvuracaklarını ifade etti.

Scobie, ÇED toplantısında, İASOS YAT LİMANI VE ÇEKEK YERİ Projesiyle ilgili itirazlarını şöyle sıraladı:

1- Sorduk: Körfezimizde zaten kapasite altı işleyen iki yat limanı varken,  Yakamoz isimli bir üçüncüsü de planlanıyorken hiç mi fizibilite çalışması yapmadınız. Zarar eden yat limanları satışta, siz bir yenisini yapmayı planlıyorsunuz. Cevap veremediler, çünkü kazançları limandan değil tersane olarak işletilecek Çekek yerinden sağlanacağı için. Amaçları ortada. Körfezimize emsal oluşturarak diğer tersanelerin de açılmasını sağlayacak bu tür endüstriyel faaliyetlere karşıyız dedik. Örneklerini İzmit körfezinde gördük, Güllük Körfezi’nde yaşamak istemiyoruz dedik.

 2- Yat Limanlarına karşı olmadığımızı, dünya standartlarında ve açık denizlerde olması gerektiğini anlattık. Bu yat limanı için seçilen yerin yaşam alanlarına çok yakın mesafede olduğunu, dev yatların bakım onarımı nedeniyle dev vinçlerin çalışacağını, zincir, vinç ve liman faaliyetlerinden dolayı gürültü ve tozumanın çevreyi rahatsız edeceğini, bu yüzden de Çekek yerine karşı olduğumuzu anlattık.

YAT VE GEMİ ONARIMINDA KULLANILAN ZEHİRLİ GAZLAR, KÖRFEZİ KİRLETİR

3- Çekek yerine karşı olmamızın bir diğer nedeninin yat, gemi onarımı ve bakımı için kullanılacak zehirli kimyasalların denize, toprağa ve havaya karışacağı için istemediğimizi anlattık. Akıntısı olmayan iç denizimize bir de dalgakıranlarla (planlanan dalga kıran 120 metre uzunluğunda 4 metre genişliğinde) var olan az akıntının da önünün kesileceğini ve bu kirlenmenin hem insan sağlığına zarar vereceğini hem de denizel yaşamı yok edeceğini anlattık.

4- Bölgemizin turizm ve tarım alanı olarak kalmasını istediğimizi, Tersane faaliyetleriyle körfezin Endüstriyelleşmesine karşı olduğumuzu anlattık. 

5- Koruma altındaki Pinaların ve posidonya çayırlarının, balık popülasyonlarının ve diğer canlıların oksijensizlik ve zehirli kirlenmeyle hızla yok olacağını ve ekosistemin zarar göreceğini anlattık.

6- Yüksek derecede zehirli kirlenmenin başta insan sağlığını tehdit edeceğini ve diğer canlı türlerini de yok edeceğini anlattık.

7- Devletin hüküm ve tasarrufundaki Deniz alanına, Çekek yeri için 9000 metrekarelik betondan Deniz dolgusuna kesinlikle karşı olduğumuzu, projeden Çekek yeri çıkartılmazsa sonuna kadar hukuki mücadeleyi sürdüreceğimizi anlattık.

DİP TARAMA VE DENİZ DOLGUSUNU KABUL ETMİYORUZ

Halkımız küçücük bir iskeleyi denize zor yaparken, karşılarına türlü yasal zorluklar çıkartılıyorken, 9 bin m2’lik deniz dolgusunu asla kabul etmediğimizi anlattık. Proje dosyasında 27.000 ton beton dolgu yapılacağı yazıyor. Bu demektir ki, köyün dar yollarından binlerce adet beton kamyonu gece gündüz geçecek, zaten can çekişen ve büyük hayati tehlike yaratan kamyon trafiğine bir de bu limanın yapılma yükü binecek. (Marmaris’te sırf bu nedenden ötürü liman ÇED’i olumsuz bulundu ve proje iptal edildi. Biz de gerekirse yasal yollardan hakkımızı ararken o projeleri emsal gösteririz)

8- Projelerinde dip tarama yapılmayacağını söylediklerini, eğer Yakamoz Yat Limanı gibi sonradan Dip Tarama (denizi derinleştirme) ÇED projesi sunarlarsa, sonuna kadar mücadele edeceğimizi ve dip taramaya asla müsaade etmeyeceğimizi anlattık.

9- Kıyıların halka ait olduğunu, proje alanını Demir parmaklıklar ve çitlerle kapatırlarsa her türlü yasal mücadeleyi vereceğimizi anlattık.

SADECE YAT LİMANINA KARŞI DEĞİLİZ

Scobie son olarak projeyle ilgili şunları söyledi: “Projelerini düzeltirlerse, Denize dolgu yapmazlarsa, Çekek yeri yapmazlarsa, Proje alanını halka kapatmazlarsa, Sonradan karşımıza Dip Tarama Projesiyle çıkmazlarsa, Endüstriyel faaliyet olan tersane yerine sadece turistik limancılık faaliyeti yaparlarsa, Yat Limanına karşı olmadığımızı anlattık ve bu düşünce ve önerilerimizin bakanlık kayıtlarına geçmesini sağladık.”

 

 




Bu haber 3606 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI