Bugun...



İYİ Parti GİK Üyesi Av. Çağlayan'dan, Muğla’da Kırsal Alanda Kronikleşen Soruna Hukuksal Çözüm Yolu Önerisi

Muğla’nın ilçelerinde yıllar boyunca kronikleşen sorunlarından biri de kırsal alanda yaşayanların kendi arazileri üzerine ev yaptırmak istediklerinde karşılaştıkları engeller. Artan nüfusla birlikte bu sorun giderek büyürken, bölgenin pandemi döneminde özellikle gözde yerleşim alanı haline gelmesiyle birlikte kırsal alanda yaşayanlar için içinden çıkılmaz bir hale geldi.Muğla’nın ilçelerinde yıllar boyunca kronikleşen sorunlarından biri de kırsal alanda yaşayanların kendi arazileri üzerine ev yaptırmak istediklerinde karşılaştıkları engeller. Artan nüfusla birlikte bu sorun giderek büyürken, bölgenin pandemi döneminde özellikle gözde yerleşim alanı haline gelmesiyle birlikte kırsal alanda yaşayanlar için içinden çıkılmaz bir hale geldi.

facebook-paylas
Güncelleme: 09-06-2021 00:51:44 Tarih: 09-06-2021 00:43

İYİ Parti GİK Üyesi Av. Çağlayan'dan, Muğla’da Kırsal Alanda Kronikleşen Soruna Hukuksal Çözüm Yolu Önerisi

Hatta vatandaşların kendi arazilerinin üzerine yaptığı evler yıkıldı. Marmaris’te avukatlık yapan ve İYİ Parti Genel İdare Kurulu üyesi Av. Sevin Çağlayan bu süreçte kırsal alanlarda yaşayanların karşı karşıya oldukları soruna hukuksal bir çözüm olabileceğine dikkat çekti.

Çağlayan 2012’de çıkartılan yasaya işaret etti. Yasa hakkında bilgi veren Çağlayan; “12.11.2012’de kabul edilen 6360 sayılı kanun diyor ki; ilçe belediyeleri, mahalleye dönüşen köylerde ticari amaç taşımayan yapılar için yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun tip mimari projeler yapar veya yaptırır. Bu projeler ilgili belediye tarafından başvuru sahiplerine ücretsiz verilir ve uygulaması denetlenir. Bu şu anlama geliyor, ilçe belediyeleri ve Muğla Büyükşehir Belediyesi bu sorunun çözüm adresleri,” dedi.

KIRSAL MAHALLE YA DA KIRSAL YERLEŞİK ALAN OLGUSU

Çıkartılan bu yasaya rağmen bölgede yaşanan sorunlar için hiçbir adım atılmadı. Bunun ardından yeni bir yasal düzenlemeye gidildi. Sevin Çağlayan bu düzenleme ile ayrıntıların da belirginleştirildiğini ancak yerel yönetimlerin bu konuda istekli olmadığını vurguladı.

Çağlayan; “16.10.2020 tarihinde kabul edilen 7254 sayılı kanundaki “EK MADDE 3” diyor ki; ilçe belediye meclisinin kararı ve teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisinin en geç doksan gün içinde alacağı karar ile kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler, “kırsal mahalle” veya “kırsal yerleşik alan” olarak kabul edilir. Buralar emlak vergisinden muaf tutulur ya da %50 indirim uygulanır, Bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmaz, Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için %50’sini, konutlar için %25’ini geçmeyecek şekilde belirlenir,” şeklinde konuştu.

Muğla’da bu konu gündeme yeterince taşınmadı ancak örnek çalışmalar var. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kırsal kalkınmayı desteklemeyi amaçlayan “Başak Projesi-Başkent Ankara Köy Evleri Projesi”nin açıkladı. Nüfusu 5 binin altında olan 903 mahallede, belirlenen 11 tip evden birini yaptırmak isteyen vatandaşlardan zemin etüdü, mimari, statik, elektrik ve mekanik projeleri için ücret alınmayacağı duyurdu.

Menteşe Belediyesi ve akabinde Ula Belediyesi de kaçak yapılaşmayı önlemek amacıyla kırsal mahallelerde ev yapmak isteyen vatandaşlar için hazırlanan Tip Proje uygulamasına başladı. Dalaman Belediyesi de ilk adımları attı.

“MUĞLA’DA YIKIMLARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLECEĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?”

Av. Sevin Çağlayan Ankara’da yapılan benzer çalışmaların Muğla’da yapılabileceğine dikkat çekti ve “Bunun için önce Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bir proje hazırlaması gerekiyor. Geliştirilecek tip projelerden birini seçecek hemşehrilerimiz, parsellerine ait aplikasyon krokileri ile önce ilçe belediyelerine başvuracak. İlçe belediyeleri  hazırlayacakları imar çapı ve yol kotu belgeleri ile talepleri, Muğla Büyükşehir Belediyesine iletecek. Mimari, statik, elektrik ve mekanik projelerini hazırlayacak olan Büyükşehir Belediyesi, bu belgeleri ilçe belediyelerine iletecek. İlçe Belediyesi tarafından projelerin onaylanmasının ardından “kırsal yapı izin belgesi”ni alan vatandaşlar inşaata başlayacaklar,” dedi.

Sevin Çağlayan bir de çalışma başlatarak, Muğla’da kırsal alanda sorunlar yaşayanları bilgilendirmeye başladı. Bu konuya ilişkin broşürler hazırlatan Sevin Çağlayan Marmaris ilçesinin köylerinden (Bayır-Söğüt-Selimiye-Orhaniye-Hisarönü-Turgut) başlayarak muhtar ziyaretleri ile halkın ilgisini çekmeye başladı.

Broşürlerde; “Muğla’da yıkımların önüne geçilebileceğini biliyor musunuz” başlığı atılmış. Ayrıca ana hatları ile yapılması gerekenler de anlatılıyor. Broşürlerde; “Köyüne ev yaptırmak isteyen hemşehrilerimiz hiçbir masraf yapmadan yaşam mekânlarını projelendirebilir. 12.11.2012’de kabul edilen 6360 sayılı kanun diyor ki; ilçe belediyeleri, mahalleye dönüşen köylerde ticari amaç taşımayan yapılar için yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun tip mimari projeler yapar veya yaptırır.

Bu projeler ilgili belediye tarafından başvuru sahiplerine ücretsiz verilir ve uygulaması denetlenir16.10.2020 tarihinde kabul edilen 7254 sayılı kanundaki “EK MADDE 3” diyor ki; ilçe belediye meclisinin kararı ve teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisinin en geç doksan gün içinde alacağı karar ile kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler, “kırsal mahalle” veya “kırsal yerleşik alan” olarak kabul edilir.  

Buralar emlak vergisinden muaf tutulur ya da %50 indirim uygulanır, Bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmaz, Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için %50’sini, konutlar için %25’ini geçmeyecek şekilde belirlenir,” bilgileri yer alıyor…

 

 

 

 




Bu haber 3537 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YEREL YÖNETİM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI