Bugun...



Muğla 3. İdare Mahkemesinin “Kırsal Mahalle” Kararı

Haluk Laçin, yaptığı konuşmanın bir yerinde bu karara değinerek, kendilerinin, hem Datça Belediye Meclisi hem de Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi toplantılarında Datça'nın bazı mahallelerinin “kırsal mahalle” statüsüne alınmasının önemine ve gerekliliğine dair mücadele ettiklerini ama bir uzlaşmaya varılamadığını...

facebook-paylas
Tarih: 03-11-2022 11:10

Muğla 3. İdare Mahkemesinin “Kırsal Mahalle” Kararı

MEHMET ERDAL/DATÇA

     01.11.2022 günü yapılan Datça Belediye Meclisi Kasım ayı Olağan Toplantısında grubu adına konuşma yapan AKP Grup Başkan Vekili Haluk Laçin, Muğla 3. İdare Mahkemesi'nin Datça'nın Kızlan, Karaköy ve Cumalı Mahallelerinin (köylerinin) “kırsal mahalle” statüsüne alınmamasına dair Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınan kararın yürütülmesini durdurduğunu, söyledi.

     Haluk Laçin, yaptığı konuşmanın bir yerinde bu karara değinerek, kendilerinin, hem Datça Belediye Meclisi hem de Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi toplantılarında Datça'nın bazı mahallelerinin “kırsal mahalle” statüsüne alınmasının önemine ve gerekliliğine dair mücadele ettiklerini ama bir uzlaşmaya varılamadığını; bir uzlaşmaya varılamayınca, bu konuyu, bu mahallelerde yaşayan vatandaşların zarar görmemesi için yargıya taşımaya karar verdiklerini ve Muğla 3. İdare Mahkemesine başvurarak “yürütmeyi durdurma” davası açtıklarını, söyledi.  Mahkeme, bu talebe uygun olarak, 14.10 2022 tarihinde, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 7 gün içerisinde İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere oybirliğiyle “yürütmeyi durdurma” kararı vermiş.

     Toplantı bitiminde Haluk Laçin'den bu kararların birer nüshasını istedim; verdi.

     Muğla 3. İdare Mahkemesi'nin verdiği kararların 3'ünde de “Davacı” konumunda Haluk Laçin, “Karşı taraf (Davalı)” konumunda Muğla Büyükşehir ve “Müdahil (Davalı)” konumunda ise Datça Belediye Başkanlığı görünüyor.

     Mahkeme, yapılan başvuru sonrasında, 3103.2022 tarihinde, “Uyuşmazlığın çözümü teknik bilgi ve birden çok uzmanlık alanında inceleme gerektirdiğinden, şehir planlama uzmanlık alanından 1(bir) kişi, harita ve ziraat mühendisliği uzmanlık alanlarından 1'er (birer) kişi olmak üzere toplam 3 (üç) kişiden oluşan bilirkişi heyeti” oluşturularak “mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi” yaptırılmasına dair bir ara kararı veriyor.

     Mahkeme tarafından oluşturulan bu heyet 17.06.2022 günü Kızlan, Karaköy ve Cumalı Mahallelerinde keşif ve inceleme yaparak 29.08.2022 günü kayda giren raporları hazırlayıp mahkemeye sunuyor.

     Bilirkişi heyetinin bu raporlarında Karaköy'ün tamamı, Kızlan ile Cumalı'nın “Turizm” yapılabilir kısımları hariç diğer kısımları “kırsal mahalle” statüsünde değerlendirilirken, mahkeme bu üç mahallenin tamamının “kırsal mahalle” statüsünde değerlendirilmesi gerektiğine hükmediyor. Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bu üç mahalle ile ilgili aldığı kararın yürütmesini durduruyor.

     Kararları okuduktan sonra AKP Grup Başkan Vekili Haluk Laçin'i aradım. Haluk bey, özet olarak, yasa gereği, Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kararının üzerinden 20 gün geçmeden Mesudiye Mahallesi hariç 8 mahalle için “yürütmeyi durdurma” amacıyla mahkemeye başvurduğunu, mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyetinin bu üç mahallede keşif ve inceleme yaptığını, bu nedenle mahkemenin kararlarının bu üç mahalle ile sınırlı kaldığını ama diğer 5 mahalle ile ilgili kararların da yakında verileceğini söyledi. “Biz hem Datça'da hem de Muğla'da yapılan meclis toplantılarında Datça'nın bazı mahallelerinin 'kırsal mahalle' statüsüne alınması için yoğun mücadele yürüttük ama başarılı olamadık. İnanabiliyor musunuz, Muğla'nın sadece Datça ilçesinde 'kırsal mahalle statüsüne alınacak yerleşim birimi yok' kararı var; diğer ilçeler de ise bu statüye alınan yerler var. Örn: Bodrum'da 'kırsal mahalle' olmaz diye düşünülür ya orada bile var. Biz köylü kardeşlerimizin çıkarlarını savunmaya çalışırken, kendisine 'sosyal demokratım' diyen belediyemiz 'Datça'da kırsal mahalleye alınacak yerleşim yeri yok' dedi.”

     Kararın bir örneğini gönderdikten sonra ne düşündüğünü sorduğum ÇİFTÇİ-SEN (Çiftçiler Sendikası) Başkanı Ali Bülent Erdem, bu sorunun 2004 yılında, AKP Hükümeti tarafından çıkarılan 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Yasasından kaynaklandığını, söyleyerek şöyle devam etti: “5216 sayılı yasa ile köy tüzel kişilikleri yok edildi. Köyler mahalleye dönüştürülerek köylüye ait ortak mülklere el konuldu. Şimdi deniyor ki, hangi mahalle 'kırsal mahalle' statüsüne dönmek istiyorsa yerel belediyelere başvursun, yerel belediyeler bu başvuruları değerlendirsin ve kesin kararı vermek için konu o ilçenin bağlı olduğu büyükşehrin meclisine gelsin. Büyükşehir belediye meclisi konuyu tartışsın ve kararını versin. Eğer, karar, başvuruyu yapan mahallenin 'kırsal mahalle' statüsünde olması gerektiği doğrultusunda olursa, o zaman eskiden sahip olduğu bütün hakları değil yalnızca bazı hakları iade ediliyor. Biz, ÇİFTÇİ-SEN olarak, Muğla 3. İdare Mahkemesi'nin aldığı bu kararı çok önemli buluyoruz. Bizce bu kararlar yaygınlaştırılmalı ama asıl olarak kendi yaşamları konusunda söz söyleyebilecek ve kararlar alabilecek şekilde köy tüzel kişilikleri tartışmasız bir şekilde eskiden köy, şimdilerde ise mahalle olarak tanımlanan yerleşim birimlerine iade edilmelidir; bu konuda o mahallelerden 'başvuru yapma' şartı aranmamalıdır”

     Haberi yazarken ulaştığımız Muğla Büyükşehir Belediyesi adına davaya katılan Av. Levent Karabela ve Datça Belediyesi adına davaya katılan Av. Ufuk Temurlenk Cengiz kararın kendilerine tebliğ edildiğini ve bu karar için İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz edeceklerini, söylediler.

     Şimdi gözler, İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nin vereceği kararda.

 

 




Bu haber 2616 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YEREL YÖNETİM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI