Bugun...


NİLSU ACAR

facebook-paylas
Çözüm; Sokak Hayvanlarını Yok Etmek Değil
Tarih: 15-06-2024 00:37:00 Güncelleme: 15-06-2024 00:37:00


‘Toplum sağlığını koruma adı altında toplumun bir parçasından vazgeçmek’ işte bu çelişki durup düşündürmekten ziyade durmadan soruyu baştan okumamızı sağlıyor değil mi?


Köpek dendiğinde aklınıza çağrışan kelimelere bir kulak verin.
Sokak köpeği, av dostu, çoban köpeği, koruyucu, arkadaş, avcı köpek, evcil köpek, süs köpeği, refakatçi, engellilere yardım, arama-kurtarma, polis köpeği, kuduz köpek.

İnsanlar olarak bir canlının doğasında bulunan birçok özelliği daha da geliştirerek bin bir farklı şekilde evirmiş ve kullanmışken şuan toplumda yaşanan huzursuzluk adı altına sığınarak onların bir kısmından vazgeçebiliyoruz.
Çözüm vazgeçmek mi?
Ya da geri dönüşü olmayan bir yıkıcılığa maruz bırakmak mı?
Ya da şuana kadar gereken hangi önlemleri almadığımız için bugün birçok can bu çıkmaz sokakta buldu kendini?

Toplum: Bir arada yaşayan ‘canlıların’ oluşturduğu topluluktur.
Toplumsal düzen: Bir toplumda kanun ve kurallara uygun olan yapı bütününe verilen addır.
Evet, toplumsal olarak refah seviyemizi korumak için ve belli bir düzene ayak uydurabilmenin verdiği gelişmişliği benliğimize ve bulunduğumuz ortama yansıtmak için kural ve kaidelere sonsuza kadar ihtiyacımız var.
Evet, toplumu toplum yapan sıkı bir etkileşim ve iş bölümüdür.
Evet, yeryüzüne inmiş her canlı da bu zincirin halkasıdır.
Bu zincir böyle bir etkileşime dahil olduğu takdirde yaşanması hiçte güç olmayan bazı sonuçlarda türeyecek diye düşünüyorum.

Birçok hayvan insan zorbalığından nasibini aldı. Bunu herhangi bir gazetede 3. sayfa haberi boyutunda gördüğümüz zamanlar oldu. Onlardan baz alarak söyleyebilirim ki insanların hayvanları vurması ya da türevlerini yaşatması bunu da şimdiden daha az bir çekingen tavırla kendilerinde hak görerek yapmaları hiçte zor olmayacaktır. Algı farklı bir anlamdır. “Bu kanun kimi için temel anlam teşkil edip konu kapanırken kimi için ben sokak köpeklerine zarar versem ne olur ki?” düşüncesi sürmeye devam edecektir ki bunun sonuçlarıyla karşılaşacağımız günler çok uzak değil.

Sokak köpeği olarak nitelendirilen birçok hayvanda zamanında sahipliydi. İnsanların hevesini aldıktan sonra sokağa bırakması gibi bir durumun yıllardır sürdüğü bilinen bir gerçek ki bu durumu döngü diye nitelendirecek olursak çokta yanlış olmayacaktır. Bu döngüyü kırmak için gereken yaptırım neden konuşulmuyor?

Sokak köpekleri ölseler bile önümüzdeki 5-10 sene içinde aynı sorun tekrar gündeme gelecek kim bilir belki de daha vahim bir şekilde. Fakat bugün olan sokak köpekleri sorununun asıl sorumlusu köpekler olmadığı için yarın olacak olan sorunun da ne suçlusu ne de çözümü onlar olacaktır.

 



Bu yazı 1421 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI