Bugun...



Milas’ta kömürsüz bir gelecek mümkün

350.org ekibi, Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK), Milas Kent Konseyi ve Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) ile birlikte hazırladıkları "Kömürün Ötesinde Milas" isimli raporunu yayınladı. Rapor, Milas’ta kömürden çıkışın istihdam üzerindeki olası olumsuz etkilerini ortadan kaldıracak yerel ekonomik alternatifleri barındıran kömürden adil bir çıkışın yol haritasını sunuyor.

facebook-paylas
Güncelleme: 25-05-2023 21:53:02 Tarih: 25-05-2023 21:12

Milas’ta kömürsüz bir gelecek mümkün

Raporun girişinde şu bilgilere yer veriliyor:

Neden #KömürsüzMilas?

Muğla’nın zeytin ağaçlarıyla, tarihiyle ünlü Milas ilçesi 40 yılı aşkın süredir kömürün cenderesinde. Komşu ilçe Yatağan’da bulunan Yatağan kömürlü termik santrali ile Milas’ta yer alan Yeniköy ve Kemerköy kömürlü termik santralleri ve bu santrallerin linyit madenleri havayı, suyu, toprağı kirletiyor; halk sağlığını, kültürel dokuyu, ekonomiyi, toplumsal yaşamı tehdit ediyor.

Oysa Milas kömüre mahkûm değil. AB coğrafi işaretli tescilli zeytinyağıyla, yenilenebilir enerji potansiyeliyle, planlı ekoturizm faaliyetleriyle, tarımı ve bitkisel üretimiyle kömürün isine mahkûm olmayan başka bir Milas mümkün. Başta kömür sektöründe çalışanlar olmak üzere kimseyi geride bırakmadan adil bir geçiş yoluyla iklim dostu, sağlıklı, yaşanabilir bir Milas mümkün.

Raporda şu görüşler dile getiriliyor:

Milas’ta iki kömürlü termik santralin faaliyette olması ve kömür madenlerinin sürekli genişlemesi bir yandan ciddi bir ekosistem tahribatına yol açıyor, diğer yandan hak ihlallerini beraberinde getiriyor.

Akbelen Ormanı’nda köylüler 680 gündür orman alanlarının kömür madenine feda edilmemesi için hem nöbet tutuyor hem hukuki mücadele veriyor.

Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK), Milas Kent Konseyi ve Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) ile birlikte hazırladığımız "Kömürün Ötesinde Milas" isimli rapor, Milas’ta kömürden çıkışın istihdam üzerindeki olası olumsuz etkilerini ortadan kaldıracak yerel ekonomik alternatifleri barındıran kömürden adil bir çıkışın yol haritasını sunuyor.

Rapor kapsamında Milas’ta yapılan görüşmelerde, hava kirliliği, tarımsal verim kaybı, zeytin ağaçlarının verimsizleşmesi, kanser ve solunum yolu hastalıklarının artması, susuzluk gibi pek çok sorunun kömürden kaynaklandığı dile getiriliyor. İstimlak yoluyla köylülerin yerlerinden edilmesi ise kömürle ilgili en kaygı uyandıran sorun.

Bu bağlamda, raporda bölgede alternatif istihdam kolları olarak Türkiye’deki tek Avrupa Birliği coğrafi işaretine sahip Milas zeytinyağı ve coğrafi işaretli çam balı arıcılığı öne çıkıyor.

Raporu indirmek ve incelemek isteyenler https://komursuzmilas.org/ linkinden  ulaşabilirler.



 

 




Bu haber 1163 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI