Tweet |
Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü, Zeytinlerde Verimsizliğin Tespiti Ve Sorunların Giderilmesi Projesi kapsamında üç ilçede (Yatağan, Milas, Seydikemer) kurduğu dört adet Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi üreticiyi erkenden uyarıyor.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak açıklamasında “Muğla ilinde kurduğumuz dört adet erken uyarı sistemimiz var. Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi ile bilgisayarda 7/24 toplanan veriler uzman ekiplerimiz tarafından incelenerek zeytin başta olmak üzere bağ, elma, ceviz gibi birçok üretim alanında oluşabilecek don ve zararlılarla ilgili riskleri tespit ediyor. Bu risklere karşı alınacak tedbirler konusunda sms ve sosyal medya üzerinden uyarılarımızı yapıyoruz. Son olarak Yatağan Bahçeyaka Mahallesinde bulunan erken uyarı sisteminden aldığımız verilere göre cevizde Antraknoz Hastalığı için enfeksiyon riski oluşabileceği gözlemlendi.
Özellikle Menteşe, Kavaklıdere ve Yatağan bölgelerindeki ceviz üreticilerini tedbirler konusunda uyardık. Muğla’da 2022 yılı TUİK verilerine göre 16 bin 353 dekardan 4192 ton ceviz elde edildi. Yerel çeşitlerin önemini ve yaygınlaştırılması gerekliliğini de biliyor buna göre gerekli tedbirleri alması konusunda üreticilerimizi tekrar uyarıyoruz. “ dedi.
BİLGİ:
Cevizde Antraknoz Hastalığı İlaçlama Zamanları
1.İlaçlama: Tomurcukların yeni patlamaya başladığı, yaprakçıkların kedi kulağı olduğu dönemde,
2.İlaçlama: Yapraklardaki, yaprakçıkların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde,
3.İlaçlama: Meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığı dönemde yapılır.
4. ve diğer ilaçlamalar: Yağışlı geçen yerlerde kullanılan fungisitin etki süresi dikkate alınarak ve enfeksiyon koşulları devam ettiği sürece tekrarlanır.