Bugun...



İşlevsellik Kazandırılan 300 Yıllık Çöllüoğlu Hanı, Açıldı

Mızlı Han, Sünnetçi Han, Almancı Han, Yanık Han(Sefa Oteli) ve Çaputçu Hanla birlikte Milas’ın bilinen beş hanından birisi olan Çöllüoğlu Hanının açılışı, düzenlenen törenle geniş katılımlı olarak gerçekleştirildi. Açılışta Turhan Selçuk Karikatür yarışması için de ödül töreni düzenlendi.

facebook-paylas
Güncelleme: 16-10-2023 11:23:11 Tarih: 15-10-2023 21:22

İşlevsellik Kazandırılan 300 Yıllık Çöllüoğlu Hanı, Açıldı

MİLAS  Belediyesi, “Tarihe Saygı, Kültüre Saygı” diyerek başlattığı Çöllüoğlu Hanı Restorasyon Projesi’ni tamamladı. Milas Ayanı Abdülaziz Ağa tarafından 1719 – 1720 yılları arasında yaptırılan, 18. yüzyıl Osmanlı şehir içi hanlarının tüm özelliklerini korumuş nadir yapılar arasında yer alan Çöllüoğlu Hanı’nda açılış töreni düzenlendi. Törene; CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, CHP Muğla İl Başkanı Zekican Balcı, STK ve oda başkanları, muhtarlar, gaziler ve davetliler katıldı.

Kent merkezinde, şehrin kalbi denilecek bir  alanda inşa edilen Çöllüoğlu Hanı’nın restorasyon sürecinde geçen 13 yılın ardından tamamlaması ve açılması katılımcıları mutlu etti. Daha sonra 13. Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması Ödül Töreni gerçekleştirildi. Yarışmada ödül alan sanatçılara protokol tarafından ödülleri takdim edildi.  Kent Belleği Müzesi’nin de açıldığı programda, halk oyunları gösterileri sergilendi.

Törende bir konuşma yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas için tarihi bir günün yaşandığını belirterek şunları söyledi: “Dolu dolu bir gün oluyor. Daha önce restorasyonu tamamlanan Çöllüoğlu Hanı’nın işlevselliğiyle ilgili sorunlar vardı. Bu sorunları tek tek çözmeyi ve buraya değer kazandırmayı amaçlıyoruz. Çöllüoğlu Hanı Restorasyon Uygulaması, Tarihi Kentler Birliği “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda 2011 yılında Proje Ödülü,  2014 yılında ise Uygulama Ödülü kazandı. Geçmişte arastanın kalbi olan bu han günümüzde de bir merkez haline gelecek. Kent Belliği ve iş yerleriyle ilgili işlevselleştirme çalışmalarımızı da tamamlayacağız. Kent Belleği Müzemizde karikatür sergimizi açtık. Turhan Selçuk’u yaşatmak ana temamız. Uluslararası yarışmanın da hazırlıklarına başladık. Karikatür sanatına da büyük katkı sağladığımızı düşünüyorum. Katılan herkese teşekkür ediyorum.”

Başkan Tokat, “Milas’ımız ve belediyemiz için gurur verici bir gün. Kentimizin gözbebeği, ticaretin merkezi Çöllüoğlu Hanı’nın yeni yüzünü halkımız ile buluşturmanın gururunu yaşıyoruz. Çöllüoğlu Hanı, kentin belleği olacak. 300 yıllık tarihi han, bünyesinde Gıda Şirketi’mizin Cafe ve restoranını da barındıracak. Milas halkına hayırlı olsun…” diye konuştu.

Açılış konuşmalarından sonra Milas Kent Belleği Turhan Selçuk Karikatür Sergisi ve İhsan Küçüktaş Milas Tarihi Yapılar Ahşap Minyatür Sergilerinin açılışları yapıldı ve daha sonra Karikatür yarışmasında ödül alan ve sergilenen karikatürler gezildi.

Hanın Geçmişiyle ilgili bağı olanlar ne dedi?

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Günlük Çöllüoğlu hanın geçmişi ve ailesi ile bağı hakkında şu bilgileri verdi: “Han, 1719 yılında Hacı Abdülaziz Ağa tarafından yaptırıldıktan sonra merhum babaannem Rabia (Çöllüoğlu) Günlük’ün dedesi Tavaslı Hacı Mehmet Çöllüoğlu tarafından satın alındı. Han tarihi boyunca Milas ilçesinin dini, ticari ve idari merkezi hizmet vermiştir. Han Milas Belediyesi tarafından 2010 yılında kamulaştırıldıktan sonra, restorasyan geçirdi ve bugünkü özelliğine sahip oldu. Çöllüoğlu Hanının restorasyonunda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, eski günlerinde olduğu gibi yine önemli bir turizm merkezi olmasını diliyorum.”

Belediye Meclisi Üyesi Murat Yazar da hanın kendileri için bir manevi değeri olduğunu belirterek şunları söyledi: “Hacı Abdülaziz Ağa tarafından yaptırılan Çöllüoğlu Hanı Hacı Mehmet Çöllüoğlu’nun oğlu Halil İbrahim Çöllüoğlu’nun, babamın teyzesinin eşi (büyük dedemiz) olması nedeniyle ailemiz açısından değeri ve manevi yönü çok fazladır.

Halil İbrahim Çöllüoğlu’nu dünya gözüyle göremedik fakat hiç çocukları olmadığı için eşi Naciye Çöllüoğlu’nun gözünde bizler çok ama çok kıymetliydik. Halil İbrahim Çöllüoğlu, Padişah Sultan Abdülaziz devrinde babasının hancılık bugünkü anlamda otelcilik yaptığı aynı mekânda baba mesleğine devam etmiştir. Kendilerine ait olan bu tarihi hanın adı, soyadlarıyla bütünleşip ‘Çöllüoğlu Hanı’ olarak tanınmış, bilinmiş ve bu şekilde tarihe geçmiştir.

Tarihi boyunca Milas İlçesinin dini, ticari ve idari merkezi olarak kullanılan Çöllüoğlu Hanı dün yeni yüzüyle Milas Belediyemiz tarafından Milas halkının hizmetine sunuldu. Ailemizin de bir parçası gibi hissettiğimiz, anılarını dinleyerek büyüdüğümüz Çöllüoğlu Hanı’nın yeni yüzünün Milas’a hayırlı olmasını diliyorum. Çöllüoğlu Hanı’nın restorasyonunda başta Milas Belediyesi olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, bu hanın Milas’ımıza yeni ivmeler kazandırmasını diliyorum.”

Hanla aynı soy ismi taşıyan Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Çöllüoğlu da han sahipleriyle akrabalık bağları bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: “Aslında Hanın tarihçesini açılış sırasında Ernur Bey çok iyi açıkladı. Han, 1800'lerin sonunda kervancılık yapan babamın dedesi Hacı Mehmet Çöllüoğlu tarafından satın alınarak işletilmeye başlanıyor. Yedi çocuğu olan büyük dedemin diğer çocukları, geniş olan gayrimenkullerini yönetirlerken, kardeşlerden Halil İbrahim Hanı işletiyor. Miras hukuku yoluyla çocuğu olmayan amcamızın eşi Murat Yazar'ın amcasının üzerinden o aileye geçiyor. Muratla akrabalığımız yok ancak dedemizin tüm mallarından mirasa girerler. Mehmet Günlük te dedemin 7 çocuğundan birinin torunudur. Kan bağımız vardır.  Emin Lofçalı da aynı durumdadır. Soy ismi Çöllüoğlu olan çevre beldelerde herkes akrabadır. Öncel Uğur da aynı. Hanın bu hale gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Han, Milâs’taki kültürel mirasın yaşatılması, geleceğe taşınması konusunda güzel bir örnek oluşturdu."

 




Bu haber 1626 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR-SANAT Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI