Bugun...


ALİ GÖNENLİ

facebook-paylas
Termik Santral Varsa, Su Yok!
Tarih: 01-07-2024 00:42:00 Güncelleme: 01-07-2024 00:42:00


Yine susuzlukla boğuşuyoruz. Özellikle turizm sezonunun açıldığı her dönem, Milas sahil şeridi ile birlikte Bodrum yarımadasının tamamı suya ulaşma konusunda büyük zorluklar yaşıyor. Bu sene yağışın çok az olmasının da etkisiyle yaşanan sorun ileri safhaya ulaşmış durumda.

  Bodrum'a su taşıyan sistemlerde gerçekleşen patlamalar, yetkinin ya da sorumluluğun kimde olduğu tartışmalarını ortaya çıkarsa da, vatandaş çözüm istiyor.

  Mevcut Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediye Başkanı olduğu dönemde alt yapı çalışmalarına yoğun mesai harcamış, ancak vatandaşın su sorununu nihai anlamda çözüme kavuşturmamıştır.

  Yalnızca Bodrum değil Milâs’ın birçok yerinde su sorunu yaşamı çok kötü etkilemektedir. Boğaziçi Mahallesinin önemli bir bölümünde,  henüz su altyapısı yoktur. Var olan yerlere susuzluk nedeniyle abonelik bile verilmemektedir

  Sayın Aras'ın seçimlerden sonra Deştin ziyaretinde yapmış olduğu çimentoya karşı olduğu görüşü, çevre örgütleri ve duyarlı vatandaşları umutlandırmıştır. Çimentoya karşı çıkış gerekçelerinin tamamı, hatta daha fazlası termik santraller içinde geçerlidir. Çimento nedeniyle gerçekleşecek doğal ve toplumsal tahribatın önüne geçilmiştir. Santrallerde ise var olan ve olacak tahribatlar bitirecektir.

  Su sorununa dönersek...

  Geçmiş yıllarda Hacettepe Üniversitesinin hazırladığı raporlarda, termik santrallerinin yer altı su kaynaklarının yok olmasına neden olduğu verilerle açıklanmıştır. Aynı üniversitenin, Akbelen bölgesini ele alan raporunda da bu konu net bir şekilde yazılmıştır.

  Sayın Aras'ın bir açıklamasında ifade ettiği gibi, Yatağan ve Yeniköy termik santrallerinin soğutma amaçlı kullandığı su miktarı, neredeyse Milas ve Bodrumun su ihtiyacının tamamını karşılayacak miktardadır.

  Elde edilen bilgilere göre, santrallerin kullandığı sular için herhangi bir ödeme yapılmıyor.(Aksi bir durum iletilirse köşemde yapılan ödemeyi paylaşırım).Yeniköy termik santralinin kullandığı su vatandaşa verilmiş olsa, MUSKİ kasanına girecek tutar yaklaşık yıllık 300 milyon TL.

  Büyükşehir belediye başkanı Ahmet Aras ve Bodrum Belediye Başkanı Mandalinci’nin çözüm olarak sunduğu, deniz suyu arıtma ve Ekinanbarı köyündeki kaynak suyunun (Suşi) kullanımı çevre uzmanları tarafından başka bir doğa tahribatı olarak görünüyor. Kaldı ki kömür havzasının genişletilmesi ve çalışmasının devamı halinde Suşi de yok olacak. Tıpkı Karacahisar’da yok olan Suçıkan gibi.

Akbelen mücadelesine verdiği destek nedeniyle yerel seçimlerde kamuoyu desteği alan Ahmet Aras’tan termik santraller için de, Deştin’deki beyanına paralel açıklamalar bekleniyor. Aksi takdirde, gelecekte yaşanacak doğa tahribatları nedeniyle çöle dönüşecek bir Muğla’ya doğru gideceğiz.



Bu yazı 1313 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI